Euroleague: Κοινή ανακοίνωση αθλητών, διαιτητών και προπονητών για τη ρατσιστική επίθεση στο ΣΕΦ

Η επιτροπή των προπονητών της Euroleague μαζί με την ένωση αθλητών και την ένωση των διαιτητών εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση για το ρατσιστικό περιστατικό που έγινε κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Βαλένθια.
  • Αναλυτικά η ανακοίνωση
Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τη Βαλένθια στη 14η αγωνιστική της Euroleague, με τους φιλοξενούμενους να περνάνε νικηφόρα από το ΣΕΦ έχοντας επικρατήσει με σκορ 63-56.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της αναμέτρησης, ο Γάλλος διαιτητής του αγώνα, Ζοσέφ Μπισάγκ, διέκοψε τον αγώνα καθώς ο ίδιος δέχτηκε ρατσιστικό σχόλιο από έναν οπαδό του Ολυμπιακού που βρισκόταν στις θέσεις πάνω στο παρκέ.

Η ένωση αθλητών μαζί με την ένωση διαιτητών και την επιτροπή προπονητών εξέφρασαν από κοινού τα παράπονά τους για τις συμπεριφορές των οπαδών τον τελευταίο καιρό, οι οποίες σύμφωνα με τα λεγόμενά τους έχουν ξεφύγει. Παράλληλα, στην ανακοίνωση εξέφρασαν την ελπίδα τους ότι ο αποκλεισμός του οπαδού θα αποτελέσει κανόνα για αντίστοιχες συμπεριφορές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Επιτροπή προπονητών, η Ένωση αθλητών και η Ένωση διαιτητών της Euroleague καταδικάζει τη ρατσιστική προσβολή που έγινε από έναν οπαδό ο οποίος καθόταν στις θέσεις δίπλα από το παρκέ στον αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Βαλένθια, ελπίζοντας ότι αυτό το συμβάν θα βοηθήσει τους Euroleague οπαδούς να γυρίσουν τις πλάτες τους σε τέτοιες συμπεριφορές.

Έχουμε γίνει μάρτυρες, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, σε μία αύξηση στα λεκτικά και όχι μόνο περιστατικά προς τους παίκτες, προπονητές και διαιτητές. Τα υβριστικά συνθήματα έχουν γίνει αποδεκτά και ξεπερνούν τις γραμμές πολλές φορές. Οι οπαδοί είναι αυτοί που κάνουν την Euroleague ιδιαίτερη και η αφοσίωσή τους είναι παραπάνω από αποδεκτή. Ξέρουμε ότι οι δουλειές μας είναι συνεχώς στο μικροσκόπιο και η θετική κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη, ωστόσο πρέπει να είναι ξεκάθαρα τα όρια της οπαδικής συμπεριφοράς.

Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τους οπαδούς που κάθονται στις θέσεις δίπλα από το παρκέ, όπου έχουν άμεση επαφή με τους παίκτες, τους προπονητές και τους διαιτητές. Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι κάθε ένας κάτοχος εισιτηρίου για courtside έχει συγκεκριμένους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει. Αυτοί οι κανόνες αναφέρονται καθαρά στους όρους και προϋποθέσεις όταν αγοράζονται τα εισιτήρια. Δεν ήμαστε κατά στο να δείχνουν οι οπαδοί πάθος, αγάπη και αφοσίωση, αλλά ήμαστε σίγουρα κατά των οπαδών που γίνονται ενεργό κομμάτι μέσα στο ματς.

Η γρήγορη αντίδραςση του Ολυμπιακού, με το άμεσο αποκλεισμό δια παντός του οπαδού που έκανε το ρατσιστικό σχόλιο προς τον διαιτητή Ζοσέφ Μπισάνκ θα πρέπει να είναι ο κανόνας από εδώ και στο εξής. Τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε αντικρίσει πολύ μεγάλη ασέβεια, ειδικότερα προς τους διαιτητές, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο. Τέτοιες συμπεριφορές δυστυχώς έχουν «μοιραστεί» σε πολλά γήπεδα και θέλουμε να επισημάνουμε την υποχρέωσή μας ως μοντέλα σε παιδιά και μελλοντικές γενεές προπονητών, παικτών και διαιτητών. Προπονητές, παίκτες και διαιτητές στέκονται μαζί, ο ρατσισμός δεν έχει θέση στην Euroleague».

Gazzetta.gr