Εντείνονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού σε κεντρική και νότια Γάζα – Έκκληση για διαρκή κατάπαυση του πυρός από τον Μακρόν

Ο ισραηλινός στρατός επικεντρώνει τις επιχειρήσεις του σήμερα (28/12/2023) στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, παρά τις εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και τις ανησυχίες για εξάπλωση του πολέμου στο βόρειο μέτωπο. Μετά το νέο μπαράζ επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ προειδοποιεί τον Λίβανο ότι ο χρόνος για διπλωματία εξαντλείται.

Χάος και πανδαιμόνιο επικράτησε κοντά στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ, στη Χαν Γιουνίς. Άψυχα σώματα κείτονταν στον δρόμο και ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού.

Kόλαση φωτιάς στην πόλη Ντέιρ Αλ Μπάλαχ μετά τις ισραηλινές επιδρομές. Διασώστες και κάτοικοι προσπάθησαν να σβήσουν τις φλόγες ενώ αναζητούσαν επιζώντες και θύματα κάτω από τα συντρίμμια. Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις του στη κεντρική και τη νότια Γάζα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι: « Οι δυνάμεις μας πολεμούν σε αρκετές περιοχές στην κεντρική Γάζα. Στο Αλ Μπουρέιτζ, την περιοχή των καταυλισμών, όπου επιχειρούμε για τρίτη μέρα εκεί, σκοτώνοντας πολλούς τρομοκράτες και καταστρέφοντας τις υποδομές τους Το δεύτερο μέτωπο είναι η Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα».

Με μόλις 13 νοσοκομεία να υπολειτουργούν στη Γάζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί για μία ακόμη φορά τη διεθνή κοινότητα να λάβει επειγόντως μέτρα για την ανακούφιση των Παλαιστινίων αμάχων, που είναι αντιμέτωποι με σοβαρούς τραυματισμούς, λιμό και επιδημίες. Για σχεδόν δύο εκτοπισμένους κάνουν λόγο τα Ηνωμένα Έθνη. Ανάμεσα τους η 29χρονη Παλαιστίνια που γέννησε τετράδυμα εν μέσω του πολέμου. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νοσοκομείο πριν καν αναρρώσει, αφήνοντας πίσω της ένα από τα νεογέννητα παιδιά της. «Είναι πολύ αδύνατα. Κάνει κρύο κι έχει υγρασία. Δεν υπάρχει μπανιέρα για να τα κάνω μπάνιο. Δεν υπάρχουν πάνες και παιδικές τροφές. Προσπαθώ να τα θηλάσω, αλλά δεν τρέφομαι σωστά για να μπορώ να τα θηλάσω» λέει η ίδια.

Μετά το μπαράζ ρουκετών και ντρόουν που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ, εντείνεται και η ανησυχία για επέκταση του πολέμου. Ο ισραηλινός στρατός διαμηνύει ότι ετοιμάζεται για κλιμάκωση των συγκρούσεων με τους φιλοϊρανούς αντάρτες της σιιτικής οργάνωσης και προειδοποιεί τον Λίβανο ότι θα ανοίξει νέο μέτωπο εάν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων.

«Η κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ απαιτεί αλλαγή. Ο χρόνος για διπλωματική λύση εξαντλείται. Εάν ο κόσμος και η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν δράσουν για να σταματήσουν τα πυρά κατά των κατοίκων του βορείου Ισραήλ και να απομακρύνουν τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα, θα δράσει ο ισραηλινός στρατός» δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Μπένι Γκαντζ.

Ιρακινή ένοπλη ομάδα, που υποστηρίζει τη Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με drone σε περιοχή στα υψίπεδα του Γκολάν.

Την ίδια ώρα, έκκληση για διαρκή κατάπαυση του πυρ;oς στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Πηγή: ΕΡΤ