Ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει εντός της ημέρας συστάσεις για μάσκες σε Μετρό, λεωφορεία και νοσοκομεία

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ θα θα έχουν να κάνουν με τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε νοσοκομειακές υπηρεσίες, γηροκομεία όπως και σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ή σε κλειστούς χώρους που υπάρχουν ευάλωτοι πολίτες.

Αθήνα.- Σήμερα Παρασκευή θα γίνει από τον ΕΟΔΥ ανακοίνωση για τις συστάσεις αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα λόγω αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊου και άλλων ιογενών λοιμώξεων.

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην ΕΡΤ,  «πρόκειται να γίνει μια ανακοίνωση σήμερα, αναφορικά με τις συστάσεις και προληπτικά μέτρα λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού και των υπόλοιπων ιογενών λοιμώξεων.»

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ θα έχουν να κάνουν με τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε νοσοκομειακές υπηρεσίες, γηροκομεία όπως και σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ή σε κλειστούς χώρους που υπάρχουν ευάλωτοι πολίτες.

Ταχεία έξαρση κρουσμάτων

Το φαινόμενο της ταχείας εξάπλωσης του κορωνοϊού, κατά τις τελευταίες ημέρες, στη χώρα μας, αποδίδεται όχι μόνο στις εορταστικές συνευρέσεις, αλλά και στη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, την «JN.1», η οποία εξαπλώνεται με ταχύτητα, παγκοσμίως – και στην Ευρώπη.

«Τα αντιικά φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά και έναντι αυτής της υποπαραλλαγής κι επίσης το εμβόλιο παρέχει σημαντική ανοσία έναντι σοβαρής νόσου κι έναντι αυτής της υποπαραλλαγής» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής.

Ο ΕΟΔΥ θα επαναλάβει τα διαδιακτυακά σεμινάρια ενημέρωσης των γιατρών, δίνοντας έμφαση στον εμβολιασμό των ευάλωτων ατόμων και στη χορήγηση αντιικών φαρμάκων.

«Το εμβόλιο συστήνεται ισχυρά για όλα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού γιατί μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο» λέει ακόμα ο κ. Παρασκευής.

Επιτροπή Λοιμώξεων

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε, εκτάκτως και προχώρησε σε ισχυρή σύσταση για τη χρήση της μάσκας στις Μονάδες Υγείας και -χωρίς να τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας-σε όλους τους κλειστούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αυτήν την περίοδο παρατηρείται επιδημική έξαρση ιώσεων και στον παιδικό πληθυσμό. Οι εποχικοί ιοί, η γρίπη και ο RSV προκαλούν τις περισσότερες λοιμώξεις.

«Τα περισσότερα παιδιά θα μπορούσαν να εξεταστούν και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα» αναφέρει η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» Αθανασία Λουρίδα, Επιπλέον επισημαίνει «οι γονείς να ανησυχήσουν αν το παιδί έχει υψηλό πυρετό, αν έχει ασταμάτητους εμέτους και διάρροιες, αν είναι επηρεασμένη η γενική του κατάσταση, αν δεν μπορεί να φάει, αν έχει υπνηλία ή διέγερση».

Ο κορωνοϊός ευθύνεται για μικρό αριθμό λοιμώξεων στα παιδιά. Αντίθετα, τα άτομα μεγάλης ηλικίας και οι χρονίως πάσχοντες που νοσηλεύονται σε απλές κλινικές Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν φτάσει τους 1.450 και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι τους εκατό.

Πηγή:newpost.gr