Τα Θεοφάνεια στην Αμερική – Ο Γεν. Γραμματέας Ιωάννης Χρυσουλάκης στο Τάρπον Σπρινγκς

Τάρπον Σπρινγκς.– Για τα φετινά Θεοφάνια στην Φλόριντα παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας, κ. Νικήτας.  Από την Ελληνική Κυβέρνηση στην τελετή αγιασμού των υδάτων στο Τάρπον Σπρινγκς, Παραβρέθηκε ο γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, και Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Η πιο διάσημη θρησκευτική γιορτή στην Αμερική. Η εκδήλωση που προσελκύει 25.000 με 30.000 άτομα στον κολπίσκο Σπρινγκ Μπάγιου, στην μικρή πόλη του Τάρπον Σπρινγκς στην Φλόριντα!!

Σήμερα, η ελληνική κοινότητα στο Τάρπον Σπρινγκς, είναι μια από τις πιο οργανωμένες του εξωτερικού. Η ορθόδοξη πίστη είναι ένας ακόμη τρόπος για τη διατήρηση των δεσμών των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα. Ο εορτασμός γίνεται στον εντυπωσιακό ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, ενώ η καθαγίαση των υδάτων που ακολουθεί προσελκύει χιλιάδες πιστούς και επισκέπτες από όλη την Αμερική.

Η τελετή Αγιασμού των Υδάτων.

Για τα φετινά Θεοφάνια στην Φλόριντα παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας, κ. Νικήτας, ο οποίος ταξίδεψε από το Λονδινο για το μέρος το οποίο κατάγεται. Το Τάρπον Σπρινγκς.

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας, κ. Νικήτας, ήταν καλεσμένος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, καθώς σαν σήμερα πριν 50 χρόνια, ήταν το Ελληνόπουλο που έπιασε τον σταυρό στον γραφικό κολπίσκο Spring Bayou.

Νωρίτερα το πρωί της γιορτής ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προξήρχε Αρχιερατικού Συλλείτουργου και της τελετής του Μεγάλου Αγιασμού στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος συλλειτούργησε με τον εμφανώς συγκινημένο γι αυτή την ξεχωριστή στιγμή στην ζωή του, Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρετανίας, κ. Νικήτα.

Μαζί τους ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός, ο ιερατικώς προϊστάμενος του Καθεδρικού, π. Αθανάσιο Χάρος, ο Θεοφάνης Κατσικλής, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης, και άλλοι ιερείς της περιοχής.

WhatsApp Image 2024 01 06 at 17.49.33 c8adea28 edited

Από την Ελληνική Κυβέρνηση στην τελετή αγιασμού των υδάτων στο Τάρπον Σπρινγκς, ο γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, και Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης και από την ΝΔ, ο Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Νίκος Θεοδωρόπουλος. (δεξιά) Photo: Hellenic DNA

Παρόντες ήταν επίσης ο Δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κώστας Βατικιώτης, ο γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος, ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Gus Bilirakis, ο Σάββας Τσίβικος, πρόεδρος της οργάνωσης AHEPA και η 17χρονη Χλόη Κώττη, η οποία επελέγη να κρατά και ν’ αφήσει να πετάξει την κατάλληλη στιγμή στη διάρκεια της τελετής, το λευκό περιστέρι που συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα.

IMG 9264

Θεοφάνεια 2024. Η τελετή Αγιασμού των Υδάτων. Η πιο διάσημη θρησκευτική γιορτή στην Αμερική που προσελκύει 25.000 με 30.000 άτομα στον κολπίσκο Σπρινγκ Μπάγιου, στην μικρή πόλη του Τάρπον Σπρινγκς στην Φλόριντα. Photo: Hellenic DNA

Στην τελετή αγιασμού των υδάτων στο Τάρπον Σπρινγκς, ο μικρός James από την Βόρεια Ηπειρο ήταν ο τυχερός που κατάφερε να πιάσει πρώτος τον Τίμιο Σταυρό και να πάρει την φώτιση του.

417566635 754406763397372 2618898998202677183 n

Στην τελετή αγιασμού των υδάτων στο Τάρπον Σπρινγκς, ο δεκαεξάχρονος John Hittos, από την Βόρεια Ηπειρο, ήταν ο τυχερός που κατάφερε να πιάσει πρώτος τον Τίμιο Σταυρό και να πάρει την φώτιση του. Photo: St. Nicholas Greek Orthodox Cathedral

Ευλάβεια και κατάνυξη στον αγιασμό των Υδάτων του East River στην Αστόρια της Νέας Υόρκης

Οι προγνώσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για το πολικό ψύχος και το πρώτο χιόνι στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης δεν πτόησαν τους ομογενείς της Αστόριας. Το πρωί του Σαββάτου, 6ης Ιανουαρίου 2023 πλημμύρισαν τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, καθώς επίσης το Ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο Ντίτμαρς και παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη την Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων.

Στην συνέχεια σχημάτισαν μια πομπή και με την εικόνα των Θεοφανείων και τα λάβαρα μετέβησαν στην συμβολή της Λεωφόρου Ντίτμαρς και Shore Blvd. στην Αστόρια και παρακολούθησαν με συγκίνηση την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον ποταμό East River που τέλεσαν ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, ο εφημέριος, π. Γεδεών Βαρύτιμος και ο αρχιμανδρίτης Πορφύριος Φραγκάκος, από την Μονή Σινά.

Εφέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια λόγω της αμπώτιδας είχε πέσει η στάθμη του νερού και οι ιερείς κατέβηκαν στην κοίτη του ποταμού. Το υπογραμμίζουμε αυτό διότι τα προηγούμενα χρόνια η τελετή γινόταν δύο τετράγωνα πιο πάνω και συγκεκριμένα στο μικρό πάρκο στην δυτική πλευρά της συμβολής της 21ης Λεωφόρου και της Shore Blvd. στην Αστόρια, όπου υπάρχουν μόνο βράχια.

Το πάρκο εφέτος ήταν κλειστό λόγω ανακατασκευής του.

Οι ομογενείς αντάλλαξαν ευχές, ασπάστηκαν την εικόνα των Θεοφανείων και τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό και με τις ευλογίες των ιερέων αναχώρησαν για τα σπίτια τους.

Οι ιερείς Ανάργυρος Σταυρόπουλος, αρχιμναδρίτης Πορφύριος Φραγκάκος και π. Γεδεών Βαρύτιμος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα στελέχη και μέλη της κοινότητας που κατέβηκαν στην κοίτη του ποταμού. Φωτογραφία: ETA PRESS

Οι ιερείς Ανάργυρος Σταυρόπουλος, αρχιμναδρίτης Πορφύριος Φραγκάκος και π. Γεδεών Βαρύτιμος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα στελέχη και μέλη της κοινότητας που κατέβηκαν στην κοίτη του ποταμού. Φωτογραφία: ETA PRESS

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την κατάδυση του Σταυρού. Φωτογραφία: ETA PRESS

Οι ιερείς, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, αρχιμανδρίτης Πορφύριος και ο π. Γεδεών Βαρύτιμος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στιγμιότυπο από την πορεία προς την όχθη του Ποταμού East River. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πηγή:anamniseis.net