Μία ομογενής στους φιναλίστ των βραβείων Victorian Premier’s Design για το 2023

Μελβούρνη.- Η Ελληνοαυστραλή βιομηχανική σχεδιάστρια, Alessia Tsolakis, κέρδισε μια θέση ως φιναλίστ των βραβείων Victorian Premier’s Design στην κατηγορία Student’s Design για το 2023, για τον σχεδιασμό μίας συσκευής αυτοεξέτασης που στοχεύει στον εντοπισμό μελανώματος – έναν από τους πιο επικίνδυνους τύπους καρκίνου του δέρματος.

«’Ηταν μία τεράστια έκπληξη, καθώς δούλεψα πάνω σε αυτό το πρότζεκτ για περίπου 12 εβδομάδες σε συνεργασία με το πανεπιστήμιό μου.

«Το να αναγνωριστείς ως φιναλίστ, είναι ένα απίστευτο επίτευγμα και, απλά αισθάνομαι πολύ υπερήφανη γι’ αυτό», δήλωσε η Alessia Tsolakis στον «Νέο Κόσμο».

.

Το «SPOT» είναι μια φορητή συσκευή ανίχνευσης μελανώματος, η οποία σχεδιάστηκε με σκοπό να παρακολουθεί και να καταγράφει οπτικά συμπτώματα σε αλλαγές που παρατηρούνται σε σπίλους. Φώτο: Supplied

Αναγνωρίζοντας το μελάνωμα ως ένα «διαδεδομένο ζήτημα στην Αυστραλία», που επηρεάζει «πολλούς ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο», η 21χρονη ομογενής δημιούργησε το «SPOT» – μια φορητή συσκευή ανίχνευσης μελανώματος, η οποία σχεδιάστηκε με σκοπό να παρακολουθεί και να καταγράφει οπτικά συμπτώματα σε αλλαγές που παρατηρούνται σε σπίλους.

Ωστόσο, η εμπειρία της μητέρας της Alessia, η οποία υποβλήθηκε σε αφαίρεση δύο μελανωμάτων από την πλάτη της, αποτέλεσε την κύρια «έμπνευση και κινητήριος δύναμη» πίσω από τη δημιουργία της εν λόγω συσκευής.

«Πήγε στον Γενικό Ιατρό (GP) για κάτι άσχετο και έφυγε με ράμματα. Αυτό με παρακίνησε να φτιάξω κάτι το οποίο λειτουργεί προληπτικά, κάτι που μπορείς να χρησιμοποιείς για να παρακολουθείς και να έχεις πρόσβαση σε αυτό από το σπίτι, ώστε να μπορείς να πας μετά στον γιατρό με λίγη περισσότερη αυτοπεποίθηση παρέχοντας πιο ακριβείς πληροφορίες μέσω φωτογραφιών», συμπλήρωσε η ομογενής βιομηχανική σχεδιάστρια.

Η συσκευή παρακολούθησης σπίλων αποτελείται από δύο μέρη, μια φορητή συσκευή που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση σπίλων, και μια αφαιρούμενη βάση τοίχου, η οποία έχει σχεδιαστεί για δυσπρόσιτες περιοχές του σώματος. Φώτο: Supplied

Η Sofia Tsolakis μοιράζεται ότι οι προκλήσεις που αντιμετώπισε στην προσπάθειά της να κατανοήσει τις αλλαγές που παρατηρούσε στους σπίλους του σώματός της, ήταν αυτές που «πυροδότησαν», το «ταξίδι» της κόρης της, στην ανάπτυξη ενός προϊόντος, το οποίο θα λειτουργούσε ως ένα «αποτελεσματικό εργαλείο που θα μπορούσε να παρακολουθεί αυτούς τους σπίλους από το σπίτι», χωρίς «να αφαιρεί τα μάτια ενός γιατρού».

«Είμαι πέρα για πέρα υπερήφανη, γιατί [η Alessia] απλά νοιάζεται για την οικογένειά της. Αυτό διαφαίνεται σε όλη αυτή την αγάπη που διοχέτευσε σε αυτή την εφεύρεση, επειδή η μαμά της δεν ήταν καλά.Κάπως έτσι δημιουργούνται συνήθως τα καλά προϊόντα. Από ανάγκη», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» η μητέρα της Alessia, Sofia Tsolakis.

Η συσκευή για τον εντποπισμό μελανώματος αποτελείται από δύο μέρη, μια φορητή συσκευή που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση σπίλων, και μια αφαιρούμενη βάση τοίχου, η οποία έχει σχεδιαστεί για δυσπρόσιτες περιοχές του σώματος.

«Μπορείτε να προσαρτήσετε το φορητό εργαλείο στη βάση τοίχου και στη συνέχεια να συνδεθείτε μέσω μιας εφαρμογής στο τηλέφωνό σας για να καταγράψετε αυτούς τους σπίλους», εξηγεί η Alessia.

Το μελάνωμα αποτελεί ένα «διαδεδομένο ζήτημα στην Αυστραλία», που επηρεάζει «πολλούς ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο». Φώτο: Supplied

Κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούλιο του 2023, όπου επανασυνδέθηκε με «θείες και θείους», η νεαρή φιναλίστ του Victorian Premier’s Design Awards, έλαβε ένα μήνυμα μέσω email από το πανεπιστήμιό της, το οποίο την ενθάρρυνε να υποβάλει αίτηση για το βραβείο.

Ανησυχώντας ότι «θα έχανε την προθεσμία», ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό χωρίς «πρόσβαση στη δουλειά της», η 21χρονη Ελληνοαυστραλή, εξεπλάγη ευχάριστα όταν διαπίστωσε ότι η συμμετοχή «τελευταίας στιγμής» έγινε αποδεκτή.

«Ήταν ένα σοκ, όχι μόνο που μπόρεσα να υποβάλω αίτηση την τελευταία στιγμή, αλλά και που η συμμετοχή μου αναγνωρίστηκε με τρόπο που το κράτος πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω και να συνεχιστεί ως κάτι που θα βοηθούσε τους ανθρώπους».

«Μπορείτε να προσαρτήσετε το φορητό εργαλείο στη βάση τοίχου και στη συνέχεια να συνδεθείτε μέσω μιας εφαρμογής στο τηλέφωνό σας για να καταγράψετε αυτούς τους σπίλους», εξηγεί η Alessia Tsolakis στον «Νέο Κόσμο». Φώτο: Supplied

Αφού ολοκλήρωσε το πτυχίο της στον βιομηχανικό σχεδιασμό και με μόνο ένα χρόνο να απομένει για το μεταπτυχιακό της στον κλάδο των Επιχειρήσεων (Business) στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, η Alessia δηλώνει ενθουσιασμένη για τις «νέες ευκαιρίες» που ανοίγουν «καινούριες πόρτες», μπροστά της.

«Θα ήθελα να συνεχίσω να εργάζομαι στον κλάδο των Ιατρικών Τεχνολογιών, και ξέρω ότι μέσω αυτού του πρότζεκτ υπάρχει η δυνατότητα να το επιδιώξω περαιτέρω».

Φώτο: Supplied

Καθώς η ομογενής φιναλίστ περιμένει με ανυπομονησία την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην τελετή του Μαρτίου 2024, η συμβουλή της προς τους νέους αποφοίτους είναι απλή:

«Πάρτε το ρίσκο και τολμήστε να εισέλθετε σε κάτι εντελώς άγνωστο. Μπορεί τελικά να το αγαπήσετε – εγώ σίγουρα βρήκα το πάθος μου με αυτόν τον τρόπο. Οπότε, δοκιμάστε το. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί, και ακόμη και αν δεν σου αρέσει, να θυμάσαι ότι μπορείς πάντα να το αλλάξεις».

Πηγή: neoskosmos.com