Απεβίωσε ο επιφανής ομογενής δικαστής Ηλίας Μυλωνάς (E. Leo Milonas)

Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών στην οικία του στην περιοχή Riverdale του Μπρονξ Νέας Υόρκης, ο επιφανής ομογενής δικαστής και δικηγόρος Ηλίας Μυλωνάς (Judge E. Leo Milonas), ο οποίος έγραψε ιστορία στον δικαστικό και δικηγορικό κλάδο με τις κατά καιρούς θέσεις, αποφάσεις και πρωτοβουλίες του. Την είδηση δημοσίευσε η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», αλλά και άλλα Μέσα Ενημέρωσης, καθώς και ο ιστότοπος της δικηγορικής εταιρείας Pillsbury Law στην οποία εργάσθηκε επί 26 χρόνια. Σύμφωνα με τη σύζυγό του Ελένη, ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης στις 23 Οκτωβρίου του 1936 εκ γονέων Ελλήνων μεταναστών Βασιλείου και Αικατερίνης Μυλωνά. Ο πατέρας του μαζί με τον αδελφό του εργάσθηκαν στην κατασκευή των σιδηρογραμμών γνωστή ως Union Pacific Railroad προτού μετακομίσουν στη Νέα Υόρκη όπου άνοιξε ένα μικρό εστιατόριο στην περιοχή του Χάρλεμ. Ο Ηλίας από την ηλικία των 12 ετών άρχισε να εργάζεται εκεί, επίσης και η μητέρα του με μερική απασχόληση.

Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο George Washington στην περιοχή Washington Heights έλαβε το πτυχίο Μπάτσελορ το 1957 από το City College και στη συνέχεια το πτυχίο της Νομικής από τη Νομική Σχολή του Μπρούκλιν (Brooklyn Law School) το 1960.

Ο αείμνηστος δικαστής Ηλίας Μυλωνάς ανατράφηκε σε φτωχική γειτονιά και γνώριζε πως ο μόνος τρόπος διαφυγής του από εκεί ήταν η απόκτηση καλής μόρφωσης. Είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» το 1980 πως «είτε θα γινόμουν γιατρός, είτε δικηγόρος. Εγινα δικηγόρος επειδή ήταν πιο σύντομα και φθηνότερα».

Τον ίδιο έτος, το 1960, που έλαβε το πτυχίο της Νομικής νυμφεύθηκε με την ψυχοθεραπεύτρια Ελένη Γκαμάνου, την οποία γνώριζε από την Τετάρτη τάξη του Δημοτικού σχολείου. Εκτός από την σύζυγό του, Ελένη, καταλείπει τις δύο θυγατέρες του, την Αλεξάνδρα η οποία είναι ψυχοθεραπεύτρια και την Ολίβια η οποία είναι καθηγήτρια της Νομικής, καθώς επίσης και δύο εγγονούς.

Ο αείμνηστος εξασκούσε τη δικηγορική όταν ο δήμαρχος Linsday το έτος 1972 τον διόρισε ως δικαστή στο Ποινικό Δικαστήριο. Σε λιγότερο από ένα χρόνο προήχθη σε επιβλέποντα δικαστή στο Ποινικό Δικαστήριο του Μπρονξ. Στη συνέχεια, προήχθη σε επιβλέποντα δικαστή στο Ποινικό Δικαστήριο του Μανχάταν και το 1978 εκλέχτηκε δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Το 1998 συνταξιοδοτήθηκε ως δικαστής και επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα της δικηγορικής στη Νομική εταιρεία Pillsbury Winthrop Shaw Pittman του Μανχάταν, από όπου συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο χρόνο.

Πηγή:ekirikas.com