Στο Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Η ατζέντα στο παγωμένο Ελβετικό θέρετρο και οι ζυμώσεις για deals με την Ινδία

Αθήνα.- Με βασικό στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, βρίσκεται ήδη από χθες το βράδυ (17.1.2024) στο Νταβός ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, όπως ανώτατα στελέχη μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας, και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, στο παγωμένο Νταβός ξεχωρίζει μια συνάντηση Ινδικού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, που θα αφορά σε επενδυτικά πρότζεκτ και οικονομικές συμφωνίες, οι οποίες αναμένεται να “κλειδώσουν” κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Νέο Δελχί τον Φεβρουάριο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης έχει προετοιμάσει το έδαφος με την Ινδία – μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες – η οποία βλέπει την Ελλάδα ως χώρα για πολυεπίπεδες συνεργασίες (από την έρευνα και την τεχνολογία ως τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.α.). Παράλληλα η Ινδία βλέπει την Ελλάδα ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη.

“Προτεραιότητα η οικονομία”

“Για εμάς η οικονομία είναι η πρώτη προτεραιότητα, διότι αν δεν πηγαίνει καλά η οικονομία, δεν υπάρχουν χρήματα για κοινωνική πολιτική, για την υγεία, για την παιδεία, για την άμυνα, για την ασφάλεια” δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του χθες στην Αγία Παρασκευή.

“Θα βρεθώ σε λίγες ώρες στο Νταβός και θα συνομιλήσω με αρκετούς συναδέλφους μου, Ευρωπαίους ηγέτες και σημαντικούς ανθρώπους από τον χώρο της οικονομίας” πρόσθεσε, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για το Ελβετικό θέρετρο,

Τα… ισχυρά “χαρτιά”

Στις επαφές του, οικονομικού ενδιαφέροντος, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους στόχους της νέας τετραετίας της κυβέρνησης.

Τα ισχυρά “χαρτιά” που θα απλώσει ενώπιον των επενδυτών είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, με ρυθμούς που ξεπερνούν τον μέσο όρο της Ε.Ε., μαζί με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, και η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, σε ένα μομέντουμ συγκρούσεων και πολέμων στην ευρύτερη περιοχή, ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας γεωπολιτικής σταθερότητας και έτσι, ασφαλής χώρα για επενδύσεις.

Η ατζέντα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και θα λάβει μέρος σε συζήτηση για την “Πράσινη Συμφωνία” της Ε.Ε..

Το απόγευμα θα έχει συζήτηση με τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού “Foreign Policy” και στη συνέχεια με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.

Το κύριο αντικείμενο της φετινής διοργάνωσης στο Νταβός είναι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, σε μία χρονιά κατά την οποία είναι προγραμματισμένες πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, και μεταξύ αυτών οι Ευρωεκλογές και οι Προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α. το φθινόπωρο.

Η άνοδος της ακροδεξιάς και άλλες παγκόσμιες προκλήσεις αναμένεται να έχουν κυρίαρχο ρόλο στην ατζέντα της παγκόσμιας πολιτικής ελίτ στην Ελβετία.

Πηγή:newsit.gr