Ομογενείς βουλευτές ζητούν να προσκληθεί στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

AP Photo/Mariam Zuhaib, File

Ουάσιγκτον.- Να προσκαλέσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, σε επίσημη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ζητούν με επιστολή τους στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, οι Ελληνοαμερικανοί Βουλευτές που ηγούνται του Ελληνικού Συμβουλίου (Hellenic Caucus) στα έδρανα της Ομοσπονδιακής Βουλής.

Ειδικότερα, οι βουλευτές Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis), Κρις Πάππας (Chris Pappas), Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), Ντίνα Τάιτους (Dina Titus) και Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanes) επισημαίνουν πως μια ενδεχόμενη πρόσκληση στον κ. Χριστοδουλίδη θα σηματοδοτούσε και μια ένδειξη του “ευρέως ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για επίλυση των συγκρούσεων σε ολόκληρο τον κόσμο”.

“Σας προτρέπουμε να καλωσορίσετε επίσημα τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο. Μια επίσημη επίσκεψη θα ρίξει ένα ισχυρό φως στην οικοδόμηση της ειρήνης στην Κύπρο και θα καταδείξει το ευρύ ενδιαφέρον της Αμερικής για ειρηνική επίλυση συγκρούσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα είναι μια σημαντική δήλωση προς τους συμμάχους που απειλούνται από τον αυταρχισμό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας αποφασιστικός παγκόσμιος ηγέτης που δεσμεύεται για τη διατήρηση και την προώθηση των δημοκρατικών ελευθεριών”, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή.

Στην συνέχεια, οι πέντε ομογενείς Βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται και από τα δυο κόμματα, αναγνωρίζουν τις διαχρονικές προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν για τις απειλές που δέχεται η δημοκρατία παγκοσμίως, επισημαίνοντας πως μια έμπρακτη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτελέσει ένα σημαντικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

“Έχετε κάνει περισσότερα από οποιονδήποτε Αμερικανό Πρόεδρο στην πρόσφατη μνήμη για να κρούσετε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις απειλές για τη δημοκρατία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η επίδειξη αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, βασικό εταίρο σε αυτόν τον συνεχιζόμενο αγώνα, θα επιβεβαιώσει την ακλόνητη δέσμευσή σας για την ενίσχυση των δημοκρατικών αρχών σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή”, αναφέρει το σχετικό απόσπασμα.

Παράλληλα, οι ομογενείς Βουλευτές αναφέρονται και σε άλλα σημαντικά σημεία των Κυπρο-Αμερικανικών σχέσεων, επαναφέροντας, μεταξύ άλλων, και το πάγιο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στο πρόγραμμα απαλλαγής από την μη μεταναστευτική βίζα (Visa Waiver), στο οποίο η Ελλάδα είναι ενταγμένη εδώ και αρκετά χρόνια.

“Επικροτούμε τα πρώτα βήματα για την προσθήκη της Κύπρου στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από την Βίζα (visa waiver) μαζί με πολλούς από τους γείτονές της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το Πρόγραμμα χρησιμεύει για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των εθνών και η ένταξη της Κύπρου είναι η σωστή πολιτική. Προτρέπουμε την ομαλή και αποτελεσματική ένταξη της Κύπρου στο Πρόγραμμα μόλις ολοκληρωθούν τα απαραίτητα βήματα ασφαλείας από τη κυβέρνηση σας”, αναφέρουν οι Ελληνο-Αμερικανοί Βουλευτές.

Καταλήγοντας, οι συντάκτες της επιστολής εκφράζουν ευχαριστίες στον Αμερικανό πρόεδρο για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία έως το 2024, προσθέτοντας πως το χρονικό περιθώριο θα μπορούσε να επεκταθεί.

“Αν και πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αναγνώριση της συνεχιζόμενης δέσμευσης της Κύπρου σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, σας προτρέπουμε να επεκτείνετε αυτήν την άρση του εμπάργκο όπλων πέρα από το χρονικό πλαίσιο ενός έτους που θα επιτρέψει προηγμένο σχεδιασμό και θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με τους συμμάχους”, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Πηγή:ekirikas.com