Μηνύματα ενότητας στην κοπή πίτας των Επαγγελματικών φορέων της Νέας Υόρκης

Νέα Υόρκη.-  Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας εξέπεμψε η εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας  των ελληνοαμερικανικών επαγγελματικών φορέων της Νέας Υόρκης που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης, 16ης Ιανουαρίου 2024 στην αίθουσα «Χιώτης» του Αρχιεπισκοπικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από 19 φορείς με πρωταγωνιστές το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο (Hellenic American Chamber of Commerce – HACC), τον πρόεδρό του Κλέι Μέιταλαντ, τον τσέρμαν Μάρκο Δρακωτό και την εκτελεστική διευθύντρια Αλεξάνδρα Σπύρου – Μητσάκη.

Πρόκειται για μια παράδοση των δύο τελευταίων δεκαετιών, η οποία ξεκίνησε αρχικά με την συνεργασία του Επιμελητηρίου, του Δικηγορικού και του Ιατρικού Συλλόγου, και του Συλλόγου των Τραπεζιτικών και η οποία πήρε μορφή χιονοστιβάδας.

Οι ομογενείς, ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις Δημήτρης Τσάκας.

Και για να καταστεί πιο κατανοητό αυτό το συμπέρασμα αρκεί να αναφέρουμε ότι πέρσι συνέπραξαν 16 φορείς ενώ το 2024 συνέπραξαν 19 συνολικά φορείς και ιδρύματα.

Η φετινή γιορτή διέφερε από τις προηγούμενες διότι συμμετείχαν περισσότεροι νέοι και κυρίως η νεότερη γενιά των επαγγελματικών φορέων.

Στην γιορτή παρέστησαν και μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο τσέρμαν του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου Μάρκος Δρακωτός, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολική σημασία της βασιλόπιτας, που είναι «η φιλανθρωπία, η ταπεινότητα και η ακεραιότητα», προσθέτοντας πως «το όραμα του Αγίου Βασιλείου για την ανθρωπότητα παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ».

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Ντίνος Κωνσταντίνου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις Δημήτρης Τσάκας.

Ο γενικός Πρόξενος, πρέσβης Ντίνος Κωνσταντίνου επεσήμανε πως ότι εκδηλώσεις όπως η εν λόγω εκπέμπουν μηνύματα ενότητας, ομοψυχίας και σύμπνοιας.

Ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς και τους συναδέλφους να είμαστε κοντά σας. Χαιρόμαστε όταν λαμβάνουμε μέρος σε αυτές τις εκδηλώσεις.  Είμαι εντυπωσιασμένος από αυτήν την ωραία αίθουσα».

Ο πρόεδρος του ιστορικού Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Αντώνιος Γασπαρής εστίασε την προσοχή του στην προσέλκυσης της νεολαίας και μεταξύ άλλων τόνισε: «Αυτοί οι επαγγελματικοί οργανισμοί είναι το κλειδί για να διατηρηθεί ο Ελληνισμός και να μείνουμε ενωμένοι.  Πρέπει να επενδύσουμε στη νεολαία».

Ο τσέρμαν του Επιμελητηρίου Μάρκος Δρακωτός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις Δημήτρης Τσάκας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τόνισε πως η κοπή της Βασιλόπιτας είναι μια αφορμή προκειμένου η κοινότητα να έρθει πιο κοντά, προσθέτοντας πως τονίζει την ισότητα και την σύμπνοια όλων των συμμετεχόντων.

«Η Βασιλόπιτα που κόβουμε και μοιραζόμαστε είναι ίση σε όλους και όλοι είναι νικητές και ευλογημένοι. Όλοι μοιράζονται το ίδιο κομμάτι.  Αυτός είναι ο σκοπός της Βασιλόπιτας, να μας φέρει κοντά. Αλλά και η ενότητα των ανθρώπων μας», ανέφερε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Την σημασία του ομογενειακού τύπου τόνισε ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού GAEPIS Στέλιος Τακετζής όταν του ζητήθηκε να κάνει έναν χαιρετισμό εκ μέρους των ομογενειακών ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου < Κλέι Μέιτλαντ και η εκτελεστική διευθύντρια Αλεξάνδρα Μητσάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις Δημήτρης Τσάκας.

«Τα ομογενειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι εδώ για να προωθούν, να γνωστοποιούν τις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες της ομογένειας. Ελπίζω η σημερινή εκδήλωση να είναι ένα εφαλτήριο για την περαιτέρω συνεργασία των επαγγελματικών συλλόγων που είναι το μέλλον της ομογένειας. Τα νέα παιδιά ταυτίζονται περισσότερο με την επαγγελματική τους ιδιότητα παρά με τον χωριό που έχουν γεννηθεί οι παππούδες τους»  τόνισε μεταξύ άλλων στο σύντομο χαιρετισμό του ο Στέλιος Τακετζής.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Ευάγγελος Σεκέρης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του GAEPIS και παραγωγός του Cosmos – FM, Στέλιος Τακετζής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Αντώνιος Γασπαρής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του Διθκηγορικού Συλλόγου Γιώργος Ζαπάντης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις Δημήτρης Τσάκας.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη.

Πηγή:anamniseis.net