Το Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον Απόδημο Ελληνισμό

Επιμέλεια: Χρήστος Μαλασπίνας

Αθήνα.- ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επικεντρώθηκαν στην διαμόρφωση των αξόνων για ένα «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο», στο οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε εκτενώς κατά την έναρξη των εργασιών. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν οι παρουσιάσεις-εισηγήσεις των βουλευτών. Ειδικά για τον Τομέα του Απόδημου Ελληνισμού, ο Όθων Ηλιόπουλος, Αν. Τομεάρχης-αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό συνόψισε ως ακολούθως την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ελπίδες για μια αμοιβαία καινούργια σχέση γεννιούνται.
Η καθολική ψήφος των Ελλήνων εκτός επικράτειας και η ενδεχόμενη εφαρμογή της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές φέρνουν τον απόδημο ελληνισμό πιο κοντά στην πατρίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θέτει άμεσους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους προς όφελος των Ελλήνων εντός και εκτός επικράτειας και προτείνει:
•την άμεση λειτουργία ψηφιακών ΚΕΠ σε όλα τα προξενεία του εξωτερικού
•την προώθηση μιας παγκόσμιας προσπάθειας ελληνόφωνης εκπαίδευσης στα κράτη του εξωτερικού υπό την αιγίδα των ελληνικών κοινοτήτων
•την εφαρμογή σειράς μέτρων που θα διευκολύνουν και θα προσελκύσουν την μετεγκατάσταση νέων επαγγελματιών στην ελληνική επικράτεια.
Το όραμά μας, που το έχουμε υποστηρίξει σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, είναι η δημιουργία μίας ή και παραπάνω εκλογικής περιφέρειας που να περιλαμβάνει τους Έλληνες της Διασποράς και θα επιτρέπει την άμεση εκλογή των αντιπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή με αποστολή την συνάντηση των κοινοτήτων μέσα και έξω από την επικράτεια σε ένα πρόγραμμα αμοιβαίας στήριξης».