Γιορτή Ελληνικών Γραμμάτων σχολείων Μητρόπολης Νέας Ιερσέης

Η «Εκπαιδευτικός της Χρονιάς» του «Εθνικού Κήρυκα», Δήμητρα Μπαλτζή, με την πλακέτα της εφημερίδας, μαζί με τον Μητροπολίτη κ. Απόστολο και μέλη της Θείας Αναλήψεως. Από αριστερά, οι: Στέλιος Σωκράτους, πρόεδρος σχολικής επιτροπής, π. Χρήστος Παππάς, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, Διευθυντής Γραφείου Εκπαίδευσης Ιεράς Μητροπόλεως και Παντελής Φραγκίσκος, πρόεδρος εκκλησιαστικού συμβουλίου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Τεναφλάϊ, Νέα Ιερσέη.- Τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών και την Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων γιόρτασαν εννιά ελληνικά απογευματινά και Σαββατιανά σχολεία της Αρχιερατικής Περιφέρειας Βορείου Νέας Ιερσέης, το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καθεδρικού Ναού Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου στο Τέναφλαϊ.

Συμμετείχαν τα σχολεία, Αγ. Αθανασίου Παράμους, Αγ. Γεωργίου Κλίφτον, Αναλήψεως του Σωτήρος Φέρβιου, Αγ. Γεωργίου Πισκάταγουεϊ, Αγ. Ανδρέα Ράντολφ, Καθεδρικού Ναού Τέναφλαϊ, Αγ. Νικολάου, Κωνσταντίνου και Ελένης Ρόζλαντ, Αγ. Δημητρίου Γιούνιον, Αγ. Νικολάου Γουάικοφ.

Οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα, αναφέρθηκαν στη ζωή και τον βίο των Αγίων, χόρεψαν, τραγούδησαν, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των 500 και πλέον καλεσμένων.

Στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης κ. Απόστολος χαρακτήρισε τους Τρεις Ιεράρχες από τους σημαντικότερους Πατέρες της Εκκλησίας που με το έργο τους διέδωσαν τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό.

Η κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Καθεδρικού Ναού στη γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

«Τα Ελληνικά Γράμματα», τόνισε μεταξύ άλλων, «δεν περιορίζονται στη γλώσσα μόνο, αλλά αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα φιλοσοφίας, επιστήμης, γνώσεως και πίστεως τα οποία εκφράζονται στην καθημερινότητα του κόσμου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Οικουμένης, ιδιαιτέρως όπου χτυπά η καρδιά του Ελληνα.

Είμαστε ευλογημένοι από τον Θεό αφού μας προίκισε όχι μόνο με την ελληνική γλώσσα, τη γλώσσα του Ιερού Ευαγγελίου και των Πατέρων, αλλά και με την Ορθόδοξη πίστη. Αυτά μας κληροδότησαν και οι πρόγονοί μας που ήρθαν σε αυτή την ευλογημένη χώρα και με εφόδιο αυτά τα δύο ιδανικά, τη γλώσσα και την πίστη, μεγαλούργησαν και κατάφεραν να πετύχουν και να γίνουν άξιοι οικογενειάρχες και τίμιοι πολίτες στην αμερικανική κοινωνία.

Ως Μητρόπολη καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσουμε την ελληνικότητά μας, παράλληλα με την πίστη μας.

Ιερείς, δάσκαλοι, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες αγωνιζόμαστε γιατί αγαπάμε τα παιδιά μας και θέλουμε το καλύτερο για αυτά.

Σας μεταφέρω τις ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Στέλνει πολλά συγχαρητήρια σε δασκάλους και γονείς για τις προσπάθειες και αγώνες να μορφώσουν τα παιδιά».

Ο διευθυντής του Γραφείου Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητροπόλεως, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, ανέφερε ότι οι Τρεις Ιεράρχες ήταν αυτοί που έκαναν την σύνδεση, την ένωση, το γεφύρωμα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και της χριστιανικής θεολογικής σκέψης.

«Είναι λαμπεροί φάροι σοφίας και ευσέβειας, επηρέασαν βαθιά την πορεία της χριστιανικής σκέψης και πρακτικής.

Οι διδασκαλίες τους συνεχίζουν να μας καθοδηγούν και να μας εμπνέουν στο πνευματικό μας ταξίδι.

Η ελληνική λογοτεχνία αρχίζει με τον πατέρα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, τον μεγάλο Ομηρο, ο οποίος έγραψε δύο αριστουργήματα, την Οδύσσεια και την Ιλιάδα.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε την ένδοξη αυτή ιστορία μας», τόνισε.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού, π. Γρηγόριος Γκίλμπερτ και ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Γιώργος Στάφος, στις χαιρετιστήριες ομιλίες τους εξέφρασαν τη χαρά και ευλογία όλων για τη διοργάνωση της εορτής των Τριών Ιεραρχών στην κοινότητά τους και ευχαρίστησαν τα σχολεία και τους καλεσμένους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της Θείας Αναλήψεως, π. Χρήστος Παππάς, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», συνεχάρη την Δήμητρα Μπαλτζή για την ανάδειξή της σε «Εκπαιδευτικό της Χρονιάς» από την εφημερίδα.

Οπως είπε, «είναι μία από τις πιο εκλεκτές δασκάλες του σχολείου μας που επί 17 χρόνια δίνει και την ψυχή της για τους μαθητές.

Είναι πολυτάλαντη, με πολλά χαρίσματα και της αξίζει κάθε διάκριση».

Ο διευθυντής, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, χαρακτήρισε, μέσω «Ε.Κ.», μεγάλη τιμή για το σχολείο και όλη την ενορία τη βράβευση της Δήμητρας Μπαλτζή.

«Εχει διαπρέψει σε πολλούς τομείς, έχει φτιάξει μια υπέροχη βιβλιοθήκη, έχει δημιουργήσει μαζί με την φιλόλογο μας την κ. Τζιόνα ένα ωραίο πρόγραμμα λογοτεχνίας για τις τρεις τάξεις του γυμνασίου μας.

Είμαστε περήφανοι για την τιμή που της έγινε από την εφημερίδα, η οποία αντανακλά όλους τους εκπαιδευτικούς της Αρχιεπισκοπής και ιδιαίτερα της μητρόπολης Νέας Ιερσέης».

Ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου της Θείας Αναλήψεως, Παντελής Φραγκίσκος, συνεχάρη την Δήμητρα Μπαλτζή, η προσφορά της οποίας, όπως είπε, δεν περιορίζεται μόνο στο σχολείο, αλλά σε όλη την ενορία γενικά.

Πηγή:ekirikas.gr