Ευρωεκλογές: Εκπλήξεις, «αποστρατείες» και «new entries» στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων

Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για τις επικείμενες ευρωεκλογές – Γράφουν και σβήνουν ονόματα για να κάνουν τη διαφορά

Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξάλλου, το τελευταίο διάστημα, είναι προφανές στο ότι αποσκοπεί να διεκδικήσει, ακόμα και να μονοπωλήσει τον τίτλο του κεντρώου κόμματος για τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που δεν έκρυψε όποτε μιλούσε για το «περίφημο» νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και με τα ανοίγματα που κάνει κατά καιρούς σε στελέχη που προέρχονται από την Κεντροαριστερά και δη το ΠΑΣΟΚ.

Θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ εκτός ψηφοδελτίου αναμένεται να μείνουν η Μαρία Σπυράκη και ο Θεόδωρος Ζαγοράκης

«New entry» για την Πειραιώς και, όπως ακούγεται, και για τα «γαλάζια» ευρωψηφοδέλτια, είναι η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία θα είναι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, υποψήφια στις ευρωεκλογές.

Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του Δημήτρη Τσιόδρα, διευθυντή  του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, πρόσωπο που γνωρίζει καλά τα ευρωπαϊκά θέματα.

Στα ονόματα που θεωρείται πως έχουν «κλειδώσει» είναι και αυτό του Ολυμπιονίκη, Πύρρου Δήμα, επίσης πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της Βούλας Πατουλίδου, του Παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη, όπως και του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά (σ.σ. ξανά).

Οι πληροφορίες λένε πως στο «στόχαστρο» Μητσοτάκη έχει μπει ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, αλλά και ο Ναπολέων Μαραβέγιας, που ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ στην Κεφαλονιά στις εθνικές εκλογές.

Οι σίγουροι και οι «αποστρατείες»

Από τους σημερινούς ευρωβουλευτές της ΝΔ, έχουν «κλειδώσει» οι υποψηφιότητες  του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, του Στέλιου Κυμπουρόπουλου (σ.σ. ξεκίνησε ήδη περιοδείες εντός και εκτός), καθώς και της Ελίζας Βόζενμπεργκ, η οποία συναντήθηκε πρόσφατα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου.

Αντιθέτως, θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ εκτός ψηφοδελτίου αναμένεται να μείνουν η Μαρία Σπυράκη και ο Θεόδωρος Ζαγοράκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Έκπληξη με Καπουτζίδη

Όλα δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο ηθοποιός και ακριβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, Γιώργος Καπουτζίδης θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο πρώην μπασκετμπολίστας – και παρ’ολίγον υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων – Νίκος Παππάς, λέγεται πως έχει «κλειδώσει» στα ευρωψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η περίπτωση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Δώρας Αυγέρης, που φέρεται να είναι επίσης υποψήφια στις ευρωεκλογές, κατόπιν συμφωνίας με τον Στέφανο Κασσελάκης, ενώ δεν θεωρείται απίθανη η υποψηφιότητα του σημερινού διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργου Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται, πάντως, οι οι υποψηφιότητες θα υποβάλλονται σε ειδική πλατφόρμα – μέσω του isyriza – καθώς υιοθετείται ένα νέο μοντέλο ενόψει των ευρωεκλογών, όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος Κασσελάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιοι θα είναι επίσης οι νυν ευρωβουλευτές Έλενα Κουντουρά και Κώστας Αρβανίτης, ενώ έντονα ακούγεται και το όνομα του Νικόλα Φαραντούρη, συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ: Με Σάκη Αρναούτογλου και γνωστό δημοσιογράφο

Αισιοδοξία επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ ότι θα καταφέρει να εκλέξει τέσσερις ευρωβουλευτές, με τις συζητήσεις να έχουν «φουντώσει» και να επικεντρώνονται σε ονόματα που να γνωρίζουν καλά τα ευρωπαϊκά θέματα, αλλά και τις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας.

Ένα όνομα που «παίζει» δυνατά είναι αυτό του οικονομολόγου Ηλία Κικίλια, γραμματέα του τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Επίσης, ακούγεται πως θα είναι υποψήφιος ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος παρελθόν είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Νίκος Παπανδρέου, ενώ δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του σημερινού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλου.

Έντονα ακούγεται το όνομα του έμπειρού δημοσιογράφου Βασίλη Σκουντή, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές αν θα θέσει υποψηφιότητα η Ελένη Χρονοπούλου (που ήταν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας), παρότι ακουγόταν ως δεδομένο το προηγούμενο διάστημα.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ως πιθανή μία υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Γιάννη Μανιάτη, ακαδημαϊκού και ειδικευμένου σε θέμα περιβάλλοντος, ενώ δεν αποκλείεται και ο Κώστας Χρυσόγονος, παλαιότερα ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου από το 2022.

Ο γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου ακούγεται επίσης «δυνατά», καθώς ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής και στις προηγούμενες ευρωκλογές του 2019 με την Χαριλάου Τρικούπη.

Ένα από τα ονόματα νέων στελεχών που ακούγεται για τα «πράσινα» ευρωψηφοδέλτια είναι και αυτό της Όλγας Μαρκογιαννάκη από την Κοζάνη, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ιδρύει νέο κόμμα ενόψει ευρωεκλογών

Στην ίδρυση νέου κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών προχωρά ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο πρώην βουλευτής και υπουργός είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του το προηγούμενο διάστημα.

Όπως τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι, το νέο κόμμα θα κινείται πολιτικά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

«Θα κάνω νέο κόμμα για τις ευρωεκλογές και θα είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής», ανακοίνωσε ο Α. Λοβέρδος, λέγοντας πως το κόμμα θα τοποθετείται στο κέντρο, ανάμεσα στην Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ. «Tο Εμπρός είναι σύνθημά μου που έρχεται πίσω από πολλά κινήματα στην Ευρώπη». Ερωτηθείς για να σενάρια που τον ήθελαν να προσχωρεί στη ΝΔ απάντησε: «Δεν υπήρχε αυτό το θέμα ποτέ», τόνισε.

«Ο λόγος που κάνω κόμμα είναι γιατί πιστεύω ότι υπάρχει κενό, πιστεύω ότι αυτό πρέπει να καλυφθεί. Υπάρχει ένας πρωθυπουργός που στην καταλληλόλητα για το ρόλο του παίρνει 42% και οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης παίρνουν από εφτά, έξι και παρακάτω. Άρα, υπάρχει ο χώρος από πλευράς υποκειμένου. Υπάρχει ένας πρωθυπουργίσιμος και κάποιοι που δεν είναι πρωθυπουργίσιμοι. Στοχεύω να καλύψω αυτό.

Το δεύτερο είναι ότι ανάμεσα στην αντιπολίτευση του μαύρου, υπάρχει ανάγκη για μια αντιπολίτευση που θα λέει “ναι” στην αξιολόγηση… όπως την είπες κ. Μητσοτάκη από το ’19, αλλά στα Τέμπη είχαμε 146 νεκρούς γιατί δεν αξιολόγησες το σταθμάρχη, το σύνθημά σου, του ’19, δεν το έκανες πράξη. Και αυτά που φέρνεις στη Βουλή είναι ημίμετρα για να καλύπτεις στον τίτλο του νομοθετήματος, όχι όμως και το περιεχόμενο. Εγώ θα στο πω αυτό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα σου λέω το καλό. Δεν σημαίνει ότι θα έχω άγχος μήπως και με ταυτίσουν μαζί σου. Δεν έχω κανένα άγχος γιατί έχω το θάρρος της άποψης μου. Αυτή είναι η δική μου λογική», δήλωσε.

Πηγή: in.gr/skai.gr