Καμπανάκι στην ΕΕ: Εξαπλώνεται υπερμεταδοτικό μικρόβιο – Αυξάνεται η αντοχή του στα αντιβιοτικά

Ένα επικίνδυνο, υπερμεταδοτικό μικρόβιο, το οποίο μάλιστα αποκτά ολοένα μεγαλύτερη αντοχή στα αντιβιοτικά, εξαπλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σκορπώντας ανησυχία για την έκβαση των ασθενών που μολύνει. Το μικρόβιο είναι μία κλεμπσιέλλα και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ανευρισκόταν κυρίως στην Ασία.

Ωστόσο από το 2021 έως σήμερα υπερδιπλασιάστηκαν οι χώρες της ΕΕ όπου εντοπίστηκε το μικρόβιο, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).

Ειδικότερα, το 2021 ήταν μόλις τέσσερις, ενώ πλέον είναι δέκα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία και Νορβηγία. Τα περισσότερα κρούσματα μακράν τα έχει η Ιρλανδία. Έχουν βρεθεί 87, όταν σε όλες τις χώρες μαζί έχουν καταγραφεί 143.

Το 2021 ο αντίστοιχος αριθμός των κρουσμάτων ήταν μόλις 12 στις τέσσερις χώρες. Δεύτερη σε συχνότητα πλέον είναι η Γαλλία, με 13 κρούσματα.

Ακόμα πιο ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι η υπερμεταδοτική κλεμπσιέλλα αποκτά ολοένα συχνότερα γονίδια που σχετίζονται με αντοχή στις καρβαπενέμες. Οι καρβαπενέμες είναι  ομάδα αντιβιοτικών που αποτελούν την έσχατη λύση για τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων, τονίζει το ECDC.

Τι προκαλεί

Η αυξανόμενη αντοχή σε αυτά τα αντιβιοτικά αφήνει τους ασθενείς έρμαια στην κλεμπσιέλλα. Πόσο σοβαρές και ποιες είναι, όμως, οι λοιμώξεις που προκαλεί;

Σύμφωνα με επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η κλεμπσιέλλα της πνευμονίας, όπως είναι η πλήρης ονομασία του μικροβίου, έχει κλασικά και υπερλοιμογόνα (υπερμεταδοτικά) στελέχη. Τα κλασικά στελέχη της κλεμπσιέλλας προκαλούν συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς:

  • Πνευμονία
  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Νοσοκομειακές λοιμώξεις

Αντίστοιχα, τα υπερλοιμογόνα στελέχη μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα, όπως:

  • Αποστήματα με πύον (πυογόνα αποστήματα) στο ήπαρ
  • Μη ηπατικά αποστήματα
  • Πνευμονία
  • Νεκρωτική περιτονίτιδα
  • Ενδοφθαλμίτιδα (λοίμωξη στο μάτι)
  • Μηνιγγίτιδα

Μάλιστα οι σοβαρές λοιμώξεις από τα υπερμεταδοτικά στελέχη μπορεί να παρατηρηθούν και σε ανθρώπους που είναι υγιείς, δηλαδή χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας, τονίζει το ECDC.

Στην κοινότητα και στα νοσοκομεία

Η υπερμεταδοτική κλεμπσιέλλα είχε αναγνωριστεί για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 στην Ταϊβάν. Για πολλά χρόνια στη συνέχεια εντοπιζόταν κυρίως στην Ασία, όπου διασπειρόταν κυρίως στην κοινότητα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, δε, παρουσίαζε αντοχή στα αντιβιοτική.

Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται στον πλανήτη. Ακόμα σοβαρότερο, όμως, είναι το γεγονός ότι έχει εισβάλλει στα νοσοκομεία και άλλους χώρους φροντίδας ευάλωτων ανθρώπων. Και, το νεότερο εύρημα, είναι ότι γίνεται πολυανθεκτική  στα αντιβιοτικά.

Ο συνδυασμός αυτός κάνει το ECDC να προειδοποιεί ότι η εξάπλωσή της στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης «αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών».

Φωτογραφία: iStock

Πηγή: iatropedia.gr