Αποσύρθηκε η κατηγορία εναντίον 83χρονης ομογενούς για απόπειρα διακίνησης ναρκωτικών

To Adelaide Magistrates Court επί της Angas Street. Φωτογραφία αρχείου: AAP/Kelly Barnes

Αδελαϊδα, Αυστραλία.- Η κατηγορία για απόπειρα διακίνησης ναρκωτικών που είχαν ασκηθεί εναντίον μίας 83χρονης Ελληνοαυστραλής γιαγιάς από την Αδελαΐδα αποσύρθηκε από τις Αρχές, ωστόσο σε δίκη παραπέμπεται σχετικά ο 31χρονος εγγονός της, σύμφωνα με την εφημερίδα The Advertiser.

Η υπόθεση βρέθηκε υψηλά στην επικαιρότητα πέρυσι τέτοια εποχή, με την Eudoxia -Effie- Pehlivanidis (Έφη Πεχλιβανίδη) να χαρακτηρίζεται από αυστραλιανά ΜΜΕ ως η μεγαλύτερη -82 ετών το 2023- σε ηλικία κατηγορούμενη στη Νότια Αυστραλία σε σχέση με απόπειρα διακίνησης μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών και συγκεκριμένα 8 κιλά κοκαΐνη «αγοραίας» αξίας 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η κα Pehlivanidis κατηγορήθηκε από κοινού με ένα από τα εγγόνια της, τον Kosta Pehlivanidis (Κώστα Πεχλιβανίδη), μετά από έφοδο της Αστυνομίας στο σπίτι της, στο Flinders Park, προάστιο στα δυτικά της Αδελαΐδας.

Μιλώντας στο «7NEWS» τότε, η ομογενής χήρα, μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά έξι εγγονιών -που σύμφωνα με άλλες αναφορές σε ΜΜΕ διαγνώστηκε με άνοια το 2017- υποστήριξε την αθωότητά της.

Οι ντετέκτιβ του Τμήματος Σοβαρού και Οργανωμένου Εγκλήματος (Serious and Organised Crime Branch) αρχικά υπέθεταν ότι η ηλικιωμένη και εγγονός ήταν μέλη ενός συνδικάτου ναρκωτικών.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Αστυνομία είχε «αναχαιτίσει» ένα δέμα κοκαΐνης βάρους 8 κιλών που προοριζόταν για το σπίτι της κα Pehlivanidis και το αντικατέστησε με «αδρανή ουσία» πριν από τη διενέργεια μιας «ελεγχόμενης παράδοσης» τον Φεβρουάριο του 2023.

Τα δικαστικά έγγραφα ανέφεραν ότι η ηλικιωμένη ζήτησε από τον διανομέα να αφήσει το πακέτο στο πίσω μέρος του σπιτιού της, προτού αστυνομικοί κάνουν έφοδο αργότερα και βρει στην οικία τη γιαγιά με τον εγγονό της και το πακέτο ανοιχτό.

Η δικηγόρος της κα Pehlivanidis, Yasmin McMahon, είχε πει στο Δικαστήριο ότι είχε λάβει συνοπτικό υλικό με στοιχεία από την Εισαγγελία και είχε απαντήσει στους εισαγγελείς αναφέροντας ότι κατά την άποψή της «δεν υπάρχει τίποτα εναντίον της πελάτισσάς» της.

Ακόμα, σε προηγούμενη ακρόαση, το Δικαστήριο ενημερώθηκε ότι η Ελληνοαυστραλή έπασχε από «σημαντική άνοια» και ότι ήταν «δύσκολο να τη βάλουμε σε ένα περιβάλλον» όπως αυτό της δικαστής αίθουσας.

Ο Εισαγγελέας δήλωσε ότι δεν έβλεπε κανένα πρόβλημα με τη μη εμφάνισή της και ζήτησε αναβολή της υπόθεσης, ώστε να επιτραπεί η παροχή επιπλέον αποδεικτικού υλικού στην υπεράσπιση,

Προηγουμένως είχε ειπωθεί ότι η υπόθεση ήταν «ελαφρώς πιο περίπλοκη από αυτό που θα μπορούσατε να αποκαλέσετε μια συνηθισμένη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών».

Σημειώνεται ότι με δικαστική απόφαση, μετά από πρόταση του Εισαγγελέα, είχαν δεσμευτεί περιουσιακά στοιχεία της κα Pehlivanidis, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού της, της σύνταξης και των αποταμιεύσεών της, ως «πιθανά οφέλη (proceeds) από εγκληματική δραστηριότητα».

Εντέλει, σε νέα ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Adelaide Magistrates Court την περασμένη εβδομάδα οι εισαγγελείς απέσυραν την κατηγορία που εκκρεμούσε εναντίον της και πλέον δεν κατηγορείται για οτιδήποτε (any alleged offending).

Την ίδια ημέρα επρόκειτο να απολογηθεί και ο εγγονός της Kosta Pehlivanidis, αλλά ο δικηγόρος του, Alex Scott, ανέφερε ότι είχε ζητήσει επίσης επιπλέον στοιχεία από τους εισαγγελείς, τα οποία δεν είχαν ακόμα παρασχεθεί στην υπεράσπιση.

Η υπόθεση του κ. Pehlivanidis βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης αυτήν την εβδομάδα, με τον ίδιο να δηλώνει αθώος σε ό,τι του προσάπτεται.

Η επόμενη εμφάνισή του στο Δικαστήριο προγραμματίστηκε για τον Μάιο.