Το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ γιόρτασε θεαματικά 20 χρόνια παρουσίας στο Darling Harbour

Κύρια ατραξιόν ήταν η συναυλία της Ελληνίδας τραγουδίστριας Μελίνας Ασλανίδου που σήμανε και τη λήξη της μεγάλης αυτής γιορτής που διήρκεσε όλο το Σαββατοκύριακο.

Με μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο Darling Harbour, το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα, επιβεβαίωσε την φήμη του ως ένα από τα κορυφαία πολυπολιτισμικά γεγονότα στη Νότια Ουαλία.

Το Greek Fest «κατέλαβε» το Σίδνεϊ το περασμένο Σαββατοκύριακο με πολυάριθμους πάγκους, χορευτικά συγκροτήματα, μουσική, διασκεδαστικούς διαγωνισμούς και δραστηριότητες, που προσέφεραν ατελείωτη ψυχαγωγία και χαρά στους χιλιάδες παρευρισκόμενους από κάθε είδους πολιτιστικό υπόβαθρο.

Κύρια ατραξιόν ήταν η συναυλία της Ελληνίδας τραγουδίστριας Μελίνας Ασλανίδου που σήμανε και τη λήξη της μεγάλης αυτής γιορτής που διήρκεσε όλο το Σαββατοκύριακο.

Η Μελίνα Ασλανίδου με την ορχήστρα της στη συναυλία στο Φεστιβάλ του Σίδνεϊ. Φωτογραφία: “Νέος Κόσμος”/Δημήτρης Καλλός

Η πρόεδρος του Φεστιβάλ, Νία Καρτέρη, υπογράμμισε τις μεγάλες επιτυχίες της εκδήλωσης, ιδίως όσον αφορά την προσέλκυση της νεολαίας.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση (και όσο περισσότερο μιλάμε γι’ αυτό, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να πετύχουμε τους στόχους μας) είναι να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους ως μέρος του Φεστιβάλ και του πολιτισμού μέσα από πράγματα όπως ο χορός και η γλώσσα», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» η κ. Καρτέρη, αναγνωρίζοντας παράλληλα την παρουσία της εφημεριδας στην εκδήλωση.

Τόνισε την παρουσία του φοιτητικού Συλλόγου CUGA όλο το Σαββατοκύριακο, η οποία ελπίζει ότι θα προωθήσει την ενασχόληση των νέων περισσότερο με τον πολιτισμό και ίσως ενθαρρύνει τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

«Είναι σπουδαίο να τους έχουμε εδώ, ώστε να μπορούν να προωθήσουν τις δραστηριότητές τους σε άλλους μαθητές και ακόμη ελπίζουμε ότι θα κάνουν περισσότερους μαθητές να μάθουν ελληνικά αφού τελειώσουν το Λύκειο», είπε.

«Ξέρω ότι είναι μια πρόκληση, αλλά νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε από αυτή τη δοκιμασία που περνάμε με την ελληνική γλώσσα, ειδικά σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Το περίπτερο των φοιτητών του CUGA. Φωτογραφία: “Νέος Κόσμος”/Δημήτρης Καλλός

Φέτος εισήχθησαν κάποιες καινοτομίες στο πρόγραμμα με την εισαγωγή ενός διαγωνισμού ραπ και ενός διαγωνισμού ταβλιού στο Darling Harbour, ενώ για τον επόμενο μήνα είναι προγραμματισμένος και ένας νεανικός διαγωνισμός τέχνης και πολιτισμού.

Η κ. Καρτέρη τόνισε ότι μέρος της διατήρησης του ενδιαφέροντος για το Φεστιβάλ είναι η εισαγωγή καινοτομιών στο πρόγραμμά του.

«Πρέπει να προσαρμοστούμε και να βρούμε νέες ιδέες, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε… Ξέρω ότι πρέπει να συμπεριλάβουμε την τεχνολογία και αυτό είναι το επόμενο βήμα μας. Κάθε χρόνο είναι μια πρόκληση, αλλά νομίζω ότι κάθε χρόνο μπορούμε επίσης να επινοήσουμε κάτι νέο», δήλωσε.

Κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι αυτή είναι μόνο η αρχή μιας τρίμηνης εκστρατείας με περισσότερες από 30 εκδηλώσεις που ασχολούνται με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

«Είναι υπέροχο και είδα τις πωλήσεις να ανεβαίνουν στα ύψη αυτή την εβδομάδα μόλις ανακοινώσαμε το πρόγραμμά μας και αυτό μας δίνει το κουράγιο και το όραμα να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε», δήλωσε η πρόεδρος του Φεστιβάλ.

Η επίσημη τελετή έναρξης της μεγάλης αυτής γιορτής στο Dalring Harbour προσέλκυσε πολλούς ειδικούς καλεσμένους και ομιλητές. Η εναρκτήρια εκδήλωση περιελάμβανε την παραδοσιακή τελετή καπνίσματος «καλωσορίσματος στη χώρα» από ομάδα Αβοριγίνων και κατοίκων των Νησιών του Στενού Τόρες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, κ. Χάρης Δανάλης, εξήρε τη συνεχή υποστήριξη της πολιτειακής κυβέρνησης στο Φεστιβάλ και ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

«Ενθαρρύνοντας την πολυπολιτισμικότητα, όχι μόνο ενθαρρύνουν τις κοινότητες να διατηρήσουν τον πολιτισμό τους, αλλά βοηθούν και στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινότητα», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Δανάλης.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Chris Minns, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι πρόγονοί μας στο παρελθόν που έκαναν «άλμα πίστης» για να έρθουν σε αυτή τη χώρα, θα ήταν πολύ περήφανοι για τις επιτυχίες μας.

Οι ομιλητές της τελετής έναρξης. Φωτογραφία: “Νέος Κόσμος”/Δημήτρης Καλλός

«Κοιτάζουν πίσω με υπερηφάνεια για έναν απλό λόγο: γιατί σημαίνει ότι όλες οι θυσίες που έκαναν και έκαναν για να έρθουν σε αυτή τη χώρα έχουν αποδώσει καρπούς», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Νέας Νότιας Ουαλίας, Mark Speakman, δήλωσε: «γιορτάζουμε την ελληνική διασπορά, μία από τις μεγαλύτερες στη Νέα Νότια Ουαλία, και τη συμβολή της στις επιχειρήσεις, την οικογένεια, τη θρησκεία, την τέχνη, την πολιτική. Γιορτάζουμε αυτό το Φεστιβάλ που γιορτάζει όλα όσα είναι σπουδαία για τους Έλληνες».

Ο κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το πώς η ελληνική κοινότητα έχει καταφέρει να κρατήσει τον πολιτισμό της και τόνισε τη σημασία της διασφάλισης ότι η σκληρή δουλειά θα συνεχιστεί κι από τη νεολαία μας.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μεταδώσουμε τις αξίες και τη γλώσσα μας στην επόμενη γενιά και να μην χάσουμε αυτό που έχουμε χτίσει τόσα χρόνια», είπε.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαγνησίας, Χριστόδουλος, Ιεράρχης της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στην εκδήλωση και μίλησε για τη σημασία του εορτασμού της ελληνικής μας ταυτότητας μέσω αυτού του Φεστιβάλ.

«Το να είσαι Έλληνας διαπερνά την ύπαρξή μας από τη στιγμή που είμαστε μέτοχοι της πολιτιστικής ταυτότητας… Το να είσαι Έλληνας είναι αισθητό στον τρόπο με τον οποίο ενωνόμαστε όταν αντιμετωπίζουμε αντιξοότητες», είπε.

Τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο Matt Thistlethwaite, βουλευτής Kingsford Smith, ο οποίος ευχαρίστησε την ελληνική κοινότητα εκ μέρους του πρωθυπουργού και σημείωσε ότι «η Αυστραλία δεν θα ήταν Αυστραλία χωρίς τη συμβολή των ανθρώπων ελληνικής καταγωγής».

Η Linda Burney, υπουργός για τους αυτόχθονες Αυστραλούς και βουλευτής Barton, συνεχάρη το Φεστιβάλ για την εξέλιξή του, από το ταπεινό ξεκίνημά του πριν από δεκαετίες μέχρι τη γιγαντιαία πλέον γιορτή στο Darling Harbour, όπου πραγματοποιείται εδώ και 20 χρόνια.

«Θυμηθείτε, πίσω στο 1982, πόσο μικρό ήταν το Ελληνικό Φεστιβάλ στο παλιό καλό Marrickville και να το δείτε τώρα. Χιλιάδες χιλιάδων μέλη της ελληνικής κοινότητας έρχονται για να γιορτάσουν τον πολιτισμό, το τραγούδι, το χορό και τη συντροφικότητα. Αυτό είναι το υπέροχο αυτών των φεστιβάλ, να φέρνουν τους ανθρώπους κοντά», είπε.

Την ομοσπονδιακή αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο David Coleman, βουλευτής Banks, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι υπέροχο μέσα από αυτό το φεστιβάλ να γιορτάζουμε όλες τις πτυχές των τεχνών και να γιορτάζουμε το γεγονός ότι οι Ελληνοαυστραλοί έχουν συνεισφέρει απίστευτα σε αυτό το έθνος».

Ο Melos Sulicich, Διευθύνων Σύμβουλος της Bank of Sydney, η οποία είναι χορηγός του Φεστιβάλ, αναφέρθηκε επίσης στην πληθώρα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να συμμετάσχετε, να διασκεδάσετε και να ενισχύσετε τις πολυπολιτισμικές σας σχέσεις».

Πηγή:neoskosmos.com