Υεμένη: Πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δέχτηκε επίθεση στα ανοιχτά του Άντεν

Φωτογραφία αρχείου.

Υεμένη.-Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, υπό σημαία Λιβερίας, δέχτηκε επίθεση σήμερα ενώ έπλεε στα ανοιχτά της Υεμένης, ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία ναυτασφαλειών Ambrey.

Το πλοίο αυτό που είναι καταχωρημένο ως εκμεταλλευόμενο από την ισραηλινή εταιρεία ZIM Integrated Shipping Services, ενδέχεται όμως να μην της ανήκει πλέον γιατί δεν είναι καταγεγραμμένο σε άλλες ανοιχτές πηγές, πρόσθεσε η Ambrey. Είχε αποπλεύσει από τη Σιγκαπούρη και κατευθυνόταν στο Τζιμπουτί. Το όνομά του δεν ανακοινώθηκε.

Η επίθεση σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 88 μιλίων νοτιοανατολικά του Άντεν, σύμφωνα με την Ambrey που κάνει λόγο για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «χτυπήθηκε και εξέπεμψε σήμα κινδύνου». Παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο εάν έχει πληγεί απευθείας από κάποιον πύραυλο ή αν υπέστη ζημιές λόγω κοντινών εκρήξεων.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, εξαπολύουν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Το φορτηγό πλοίο Rubymar βυθίστηκε την Παρασκευή, το πρώτο αφ’ ότου οι Χούθι ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους, τον περασμένο Νοέμβριο.\

enikos.gr

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο ισραηλινό πλοίο MSC Sky

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, ο Γιαχία Σαρέα, δήλωσε ότι οι αντάρτες που στηρίζονται από το Ιράν έβαλαν στο στόχαστρο «το ισραηλινό πλοίο MSC Sky» στην Αραβική Θάλασσα.

«Οι ναυτικές δυνάμεις των Υεμενιτικών Ενόπλων Δυνάμεων» εξαπέλυσαν μια στοχευμένη επιχείρηση εναντίον του ισραηλινού πλοίου MSC Sky στην Αραβική Θάλασσα με έναν αριθμό κατάλληλων πυραύλων πλεύσης και το πλήγμα ήταν ακριβείας και άμεσο» είπε ο Σαρέα.

Νωρίτερα, η βρετανική εταιρεία ναυτασφαλειών Ambrey και η Υπηρεσία Επιχειρήσεων Θαλασσίου Εμπορίου (UKMTO) του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα πλοίο, το οποίο δεν κατονόμασαν, που χτυπήθηκε ενώ έπλεε στα ανοιχτά του Άντεν.

Μια πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση από το πλοίο ενώ από τη δεύτερη προκλήθηκαν ζημιές και εκδηλώθηκε πυρκαγιά, την οποία αντιμετωπίζει το πλήρωμα, σύμφωνα με τις δύο βρετανικές υπηρεσίες. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

«Οι Δυνάμεις του Συνασπισμού που δρουν στην περιοχή ερευνούν» το θέμα, πρόσθεσε η UKMTO.

Σύμφωνα με την Ambrey, το πλοίο που χτυπήθηκε έφερε σημαία Λιβερίας και ανήκει σε μια ισραηλινή εταιρεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ