Οι 50 Πλουσιότεροι Ελληνοαμερικανοί για το 2024 κατά τον “Εθνικό Κήρυκα”

  1. Οι Αδελφοί Γκόρης (Γεωργίου) – (The Gores (Georgious) Brothers), Καλιφόρνια,

$11,7 δισεκατομμύρια («Forbes»)

Επενδύσεις σε μετοχές, Αθλητισμός, Τεχνολογία, Εξαγορές, Ψυχαγωγία

Ο Τομ Γκόρης. (AP Photo/Paul Sancya, FILE)
ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο Τομ Γκόρης. (AP Photo/Paul Sancya, FILE)

Επιστρέφοντας στην κορυφή της λίστας μας με συνολική καθαρή περιουσία σχεδόν 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ένα τεράστιο άλμα από πέρυσι), οι αδελφοί Γκόρης είναι μια υπολογίσιμη δύναμη. Η εκπληκτική ιστορία τους -από το κάτι παραπάνω από ταπεινό ξεκίνημά τους μέχρι την άνοδό τους στη λίστα δισεκατομμυριούχων του «Forbes»- μας δίνει μια εικόνα για το τι ακριβώς σημαίνει να είσαι μετανάστης με υψηλές, αλλά εφικτές φιλοδοξίες. Ο Αλεκ, ο Σαμ και ο Τομ (Ηλίας, Σαμίρ και Τευφίκ, αντίστοιχα) έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1968 και αρχικά εργάστηκαν για 25 σεντς την ώρα στο μικρό οικογενειακό παντοπωλείο τους στο Φλιντ του Μίσιγκαν.

Gores, Alec – gores.com
  1. Τζιμ Ντέιβις και Οικογένεια (Jim Davis & Family), Μασαχουσέτη,

$6,0 δισεκατομμύρια («Forbes»

New Balance, Middlebury College (Βιολογία/Χημεία) – Εγγαμος, 2 παιδιά

Jim Davis, the owner of New Balance. (AP Photo)
Ο Τζιμ Ντέιβις, ιδιοκτήτης της New Balance. (AP Photo)

Η πορεία του Τζιμ Ντέιβις από γιος Ελλήνων μεταναστών, που γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη, σε μια εξέχουσα φυσιογνωμία στην παγκόσμια βιομηχανία υποδημάτων και αθλητικών ενδυμάτων αποτελεί απόδειξη της επιχειρηματικότητας με όραμα και της ακλόνητης αφοσίωσης. Στα είκοσί του, ο Ντέιβις έκανε μια τολμηρή κίνηση αγοράζοντας την 66χρονη εταιρεία παπουτσιών New Balance για 100 χιλιάδες δολάρια. Ηταν μια απόφαση που ώθησε τη New Balance από μια μέτρια εταιρεία της Βοστώνης με μόλις έξι υπαλλήλους σε μια παγκόσμια δύναμη. Υπό την ηγεσία του, τα έσοδα της εταιρείας εκτοξεύτηκαν σε περίπου 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022, με ένα παγκόσμιο εργατικό δυναμικό 8.000 ατόμων και μονάδες παραγωγής σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

 

  1. Τζον Α. Κατσιματίδης (John A. Catsimatidis), Νέα Υόρκη

$4,3 δισεκατομμύρια («Forbes»)

Πετρέλαιο, Αγορά Ακινήτων, Σούπερ Μάρκετ

Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης – Εγγαμος, 2 παιδιά

Ο Τζον Κατσιματίδης, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του Red Apple Group. Φωτογραφία: Ευγενική Παραχώρηση του ιδίου

Ο Τζον Α. Κατσιματίδης, ενσαρκώνοντας το αμερικανικό όνειρο, έχτισε σχολαστικά μια αυτοκρατορία σε διάφορους τομείς, καταδεικνύοντας την ακλόνητη επιδίωξή του για επιτυχία, καινοτομία και κοινωνική δράση. Με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2024, η πορεία του Κατσιματίδη από γιος Ελλήνων μεταναστών μέχρι την ανάδειξή του σε έναν από τους πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς αποτελεί απόδειξη της φιλοδοξίας, της σκληρής δουλειάς και της βαθιάς προσήλωσης στη φιλανθρωπία. Οι επιχειρήσεις του, που περιλαμβάνουν από σούπερ μάρκετ μέχρι ακίνητα, πετρέλαιο και μέσα μαζικής ενημέρωσης, αντανακλούν ένα δυναμικό επιχειρηματικό πνεύμα και μια προσέγγιση με όραμα στις επιχειρήσεις.

 

  1. Πρέσβης Γεώργιος Λ. Αργυρός (Amb. George L. Argyros), Καλιφόρνια

$3,1 δισεκατομμύρια («Forbes»)

Αγορά Ακινήτων, Αθλητισμός

Πανεπιστήμιο Chapman (Επιχειρήσεις και Οικονομικά) – Εγγαμος, 2 παιδιά

Argyros, George – WikiPedia

Εκανε μεγάλες κινήσεις τον τελευταίο χρόνο και σκαρφάλωσε στην πρώτη 5άδα μας, ο αξιότιμος Γεώργιος Λέων Αργυρός. Ενας τιτάνας σε τομείς που εκτείνονται από την αγορά ακινήτων, τον αθλητισμό και τη διεθνή διπλωματία, η λαμπρή του πορεία αντανακλά ένα αδάμαστο πνεύμα βαθιά συνδεδεμένο με την ελληνική του κληρονομιά. Ο Αργυρός διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ισπανία και την Ανδόρα και ήταν ιδιοκτήτης της επαγγελματικής ομάδας μπέιζμπολ, των Seattle Mariners – την οποία πούλησε το 1989. Ομως ο Αργυρός, που σήμερα είναι 87 ετών, απέκτησε την περιουσία του πουλώντας ακίνητα. Εχοντας ελληνική καταγωγή, ο Αργυρός ξεκίνησε ταπεινά από το Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, για να δημιουργήσει μια αξιοσημείωτη παρακαταθήκη στο χώρο του αμερικανικού επιχειρείν.

 

  1. Τζον Πολ Ντε Τζόρια (John Paul DeJoria), Καλιφόρνια

$3,0 δισεκατομμύρια («Forbes»)

Προϊόντα περιποίησης μαλλιών, Οινοπνευματώδη ποτά

Εγγαμος, 6 παιδιά

O κ. Τζον Πολ Ντετζόρια. Φωτογραφία αρχείου: AP/Ron Edmonds.
O κ. Τζον Πολ Ντετζόρια. Φωτογραφία αρχείου: AP/Ron Edmonds.

Το ταξίδι του Τζον Πολ Ντε Τζόρια συνοψίζει γλαφυρά το αμερικανικό όνειρο, εξακολουθώντας να αφήνει μία κληρονομιά μέχρι το 2024 με εκτιμώμενη καθαρή αξία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μετεξέλιξή του από γιος μετανάστη, που αντιμετώπιζε προκλήσεις όπως η αναδοχή, σε αναγνωρισμένο δισεκατομμυριούχο και φιλάνθρωπο, αναδεικνύει την εξαιρετική του ανθεκτικότητα, το επιχειρηματικό του ταλέντο και τη βαθιά του προσήλωση στο να κάνει τη διαφορά. Αφού υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ο Ντε Τζόρια αποτόλμησε διάφορους ρόλους. Το επιχειρηματικό του άνοιγμα προέκυψε με την ίδρυση της John Paul Mitchell Systems το 1980, μαζί με τον Πολ Μίτσελ (Paul Mitchell).

 

  1. Κ. Ντιν Μητρόπουλος (C. Dean Metropoulos), Φλόριδα

$2,9 δισεκατομμύρια («Forbes»)

Ιδιωτικά κεφάλαια, Εξαγορές

BS/MBA Babson College – Εγγαμος, 2 παιδιά

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΡΟΙΣΟΣ ΝΤΙΝ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
Ο ΝΤΙΝ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Ο Κ. Ντιν Μητρόπουλος αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και κατατάσσεται σταθερά στο top 10 για τη συνεισφορά του χρόνο με το χρόνο. Ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metropoulos & Co., ηγείται των ιδιωτικών επενδύσεων της εταιρείας, εστιάζοντας στην εξαγορά και ενίσχυση επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρώπη. Μαζί με τους γιους του, Εβαν και Ντάρεν, ο Μητρόπουλος έχει αφιερώσει πάνω από τρεισήμισι δεκαετίες στον μετασχηματισμό και την ανύψωση ενός ευρέος φάσματος εταιρειών, πολλές από τις οποίες είτε έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο είτε έχουν πωληθεί σε μεγάλες εταιρείες.

 

  1. Τεντ Λεόνσις (Ted Leonsis), Μέριλαντ

$2,8 δισεκατομμύρια («Forbes»)

Διαδίκτυο, Επιχειρηματικά κεφάλαια, Επαγγελματικός Αθλητισμός

Πανεπιστήμιο Georgetown (Αμερικανικές Σπουδές) – Εγγαμος, 2 παιδιά

Ομιλία του Τεντ Λεόνσις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τον κυβερνήτη της Βιρτζίνια Γκλεν Γιάνγκκιν, αριστερά, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια. (AP Photo/Alex Brandon, File)

Ο Τεντ Λεόνσις, του οποίου οι παππούδες μετανάστευσαν από την Ελλάδα, μεγάλωσε σε ένα ταπεινό σπίτι στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, γιος ενός σερβιτόρου και μιας γραμματέως. Το ταξίδι του ξεκίνησε μετά τη μετακόμισή του στη γενέτειρα της μητέρας του, το Λόουελ της Μασαχουσέτης, όπου ασχολήθηκε με το κούρεμα του γκαζόν για να κερδίζει χρήματα. Παρά την αρχική πρόβλεψη ενός συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού ότι το μέλλον του θα περιοριζόταν στη διοίκηση παντοπωλείου, ο Λεόνσις διέψευσε αυτές τις εκτιμήσεις και έγινε ο πρώτος στην οικογένειά του που αποφοίτησε από το Κολέγιο. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Georgetown το 1977, ο Λεόνσις ξεκίνησε μια εξαιρετική καριέρα ως επιχειρηματίας.

 

  1. Πίτερ Τζ. Μπάρης (Peter J. Barris), Βιρτζίνια

$2,7 δισεκατομμύρια («Guru Focus»)

Επιχειρηματικό Κεφάλαιο

Πανεπιστήμιο Northwestern (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός) – Εγγαμος, 2 παιδιά

Ο Πίτερ Τζ. Μπάρης

Ο Πίτερ Τζ. Μπάρης, μια λαμπρή προσωπικότητα στο χώρο των επιχειρήσεων, έχει διαγράψει μια εξαιρετική πορεία προς την επιτυχία, συνδυάζοντας με επιδεξιότητα την καινοτομία με τις επενδύσεις. Στα 72 του χρόνια, η κληρονομιά του αποτελεί απόδειξη της επιμονής, της εφευρετικότητας και μίας ακλόνητης δέσμευσης στην αριστεία. Εχοντας ως βάση την πόλη του Σικάγου στο Ιλινόις, το ταξίδι του Μπάρη ξεκίνησε υπό την καθοδήγηση του πατέρα του, Τζέιμς, και με την ανεξίτηλη επιρροή των ελληνικών του καταβολών. Το επαγγελματικό ταξίδι του Μπάρη ξεκίνησε στην General Electric Company, όπου πέρασε σχεδόν μια δεκαετία.Τ ο 1992, ο Μπάρης εντάχθηκε στη New Enterprise Associates, Inc. (NEA), όπου η οραματική του ηγεσία οδήγησε την εταιρεία σε πρωτοφανή ύψη.

 

  1. Γεώργιος Μ. Μάρκους (George M. Marcus), Καλιφόρνια

$2,6 δισεκατομμύρια («TNHE»)

Αγορά Ακινήτων

Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο (Οικονομικά) – Εγγαμος, 4 παιδιά

O κ. Γιώργος Μάρκους. Πηγή: OXI DAY FOUNDATION.
O κ. Γιώργος Μάρκους. Πηγή: OXI DAY FOUNDATION.

Ο Γεώργιος Μάθιου Μουτσανάς, που γεννήθηκε το 1941 στο ελληνικό νησί της Εύβοιας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έκανε ένα νέο ξεκίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία τεσσάρων ετών και αργότερα έγινε ευρέως γνωστός ως Γεώργιος Μάρκους. Το 1971, ο Τζορτζ ίδρυσε την Marcus & Millichap Company, οδηγώντας την στο επίκεντρο της βιομηχανίας ακινήτων. Υπό την ηγεσία του, η εταιρεία, μαζί με τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο νομικές της οντότητες, Essex Property Trust και Marcus & Millichap, Inc., ευημερούσαν χάρη σε μια κουλτούρα ακεραιότητας, καινοτομίας και αφοσίωσης.Πέρα από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, η βαθιά σύνδεση του Μάρκους με την ελληνική κληρονομιά και την κοινότητα είναι μια σταθερά στη ζωή του.

 

  1. Πίτερ Γ. Αγγελος (Peter G. Angelos), Μέριλαντ

$2,2 δισεκατομμύρια («TNHE»)

Νομικά, Μπέιζμπολ

Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης – Εγγαμος, 2 παιδιά

Η μασκότ των Baltimore Orioles διασκεδάζει το πλήθος πριν από έναν αγώνα μπέιζμπολ με τους New York Yankees στη Σαρασότα, Φλόριντα, το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024. (AP Photo/Gerald Herbert)

Γεννημένος την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, ο Πίτερ Γ. Αγγελος είναι Αμερικανός δικηγόρος – αν και οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως τον πρώην ιδιοκτήτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ομάδας MLB, Baltimore Orioles. Ο Αγγελος γεννήθηκε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια στις 4 Ιουλίου 1929, από Ελληνες μετανάστες από το νησί της Καρπάθου. Στα τέλη Ιανουαρίου 2024, ένα νέο κεφάλαιο για τους Orioles ξεκίνησε, καθώς ο Τζον Αγγελος, γιος του Πίτερ, μεσολάβησε για την πώληση της ομάδας, η οποία ανήκε στην οικογένεια από το 1993. Επιπλέον, τον Φεβρουάριο του 2024, σημειώθηκε μια σημαντική μετάβαση με την πώληση του δικηγορικού γραφείου του Πίτερ Αγγελος, με έδρα τη Βαλτιμόρη.

 

  1. Τζέιμι Ντάιμον (Jamie Dimon), Νέα Υόρκη

$2,1 δισεκατομμύρια («Forbes»)

Χρηματοοικονομικά

Πανεπιστήμιο Tufts (Ψυχολογία και Οικονομικά)-  Εγγαμος, 3 παιδιά

Ο ελληνικής καταγωγής Διευθύνων Σύμβουλος της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον.(Φωτογραφία AP)

Ο Τζέιμι Ντάιμον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, παρουσίασε αύξηση 400 εκατομμυρίων στην καθαρή περιουσία του φέτος. Παράλληλα, η σημαντική περιουσία του δεν αντικατοπτρίζει πλήρως το εύρος της επιρροής και της σημασίας του ως επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της Αμερικής από πλευράς ενεργητικού και της κορυφαίας τράπεζας παγκοσμίως σε έσοδα από επενδύσεις.

 

  1. Γεώργιος Γιανκόπουλος (George Yancopoulos), Νέα Υόρκη

$2,0 δισεκατομμύρια («Forbes»)

Φαρμακευτική

Πανεπιστήμιο Κολούμπια – 4 παιδιά

Ο Πρόεδρος και Διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην εταιρεία Regeneron, δρ Γιώργος Γιανκόπουλος. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.
Ο Πρόεδρος και Διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην εταιρεία Regeneron, δρ Γιώργος Γιανκόπουλος. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

Οπως ο Τζέιμι Ντάιμον, έτσι και ο Τζορτζ Γιανκόπουλος αύξησε την καθαρή του περιουσία κατά το εκπληκτικό ποσό των 400 εκατ. δολαρίων φέτος – συνεχίζοντας να διευρύνει την αξία και τη σπουδαιότητα της Regeneron Pharmaceuticals. Στα 64 του χρόνια, η ακλόνητη αφοσίωσή του στην προώθηση της υγειονομικής περίθαλψης έχει αποσπάσει ευρεία αναγνώριση.

 

  1. Τζον Π. Κάλαμος ο πρεσβύτερος (John P. Calamos, SR.), Ιλινόις

$1,5 δισεκατομμύρια («TNHE»)

Διαχείριση Παγκόσμιου Ενεργητικού

Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις (Οικονομικά) – Εγγαμος, 2 παιδιά

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου, Τζον Κάλαμος, απευθύνει ομιλία στους 500 και πλέον παρευρισκόμενους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.». Φωτογραφία: Gold Grid Studios / NHM

Ο Τζον Π. Κάλαμος, ο πρεσβύτερος είναι πρόεδρος και παγκόσμιος επικεφαλής Επενδύσεων της Calamos Investments, της εταιρείας που ίδρυσε το 1977. Με έδρα τη μητροπολιτική περιοχή του Σικάγου, η εταιρεία διαθέτει επίσης γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Μιλγουόκι και την περιοχή του Μαϊάμι.

 

  1. Νταϊάν Φον Φερστενμπεργκ (Diane Von Furstenberg), Κονέκτικατ

$1,2 δισεκατομμύρια («Celebrity Net Worth»)

Μόδα

Πανεπιστήμιο της Γενεύης (Οικονομικά)

von Furstenberg, Diane – (Φωτογραφία: AP)

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, η Νταϊάν φον Φέρστενμπεργκ, η θρυλική σχεδιάστρια μόδας και είδωλο, έχει ρίζες από την Ελλάδα από τη μητέρα της, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος από τη Θεσσαλονίκη. Η συνεργασία της με τη Target, που θα ξεκινήσει στις 23 Μαρτίου, περιλαμβάνει πάνω από 200 κομμάτια.

 

  1. Γεώργιος Σακελλάρης (George Sakellaris), Μασαχουσέτη

$1,0 δισεκατομμύρια («Forbes»)

Ενέργεια, Περιβάλλον

Πανεπιστήμιο Northeastern – Εγγαμος, 2 παιδιά

Ο Γιώργος Σακελλάρης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Ameresco. Φωτογραφία: https://www.ameresco.com/

Ο Τζορτζ Σακελλάρης συνεχίζει να εντυπωσιάζει με το ασυγκράτητο πνεύμα και το λαμπρό μυαλό του. Είναι κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτο ότι στα 77 του χρόνια έχει πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά – το έργο του κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 έφερε επανάσταση στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων.

 

  1. Ντιν Σπανός (Dean Spanos), Καλιφόρνια

$1,0 δισεκατομμύρια («Celebrity Net Worth»)

Αθλητισμός, Αγορά Ακινήτων

Πανεπιστήμιο του Ειρηνικού (Διοίκηση Επιχειρήσεων) – Εγγαμος, 2 παιδιά

Ο ομογενής ιδιοκτήτης των Los Angeles Chargers Ντιν Σπανός (Dean Spanos) στο γήπεδο των Philadelphia Eagles, στη Φιλαδέλφεια, 7 ΝΟεμβρίου 2021. Φωτογραφία: AP Photo/Matt Rourke, Αρχείο

Ο Ντιν Αλεξάντερ Σπανός, σήμερα 73 ετών, είναι ο γιος του αείμνηστου Αλεξάντερ Γκας Σπανός, μιας αγαπημένης φυσιογνωμίας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, και της Φαίης Παπαφακλή (Faye Papafaklis). Ο Σπανός είναι σήμερα πρόεδρος και ιδιοκτήτης της Los Angeles Chargers Franchise στο National Football League, μιας ομάδας στην οποία ο πατέρας του απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών το 1984.

 

  1. Γεώργιος Δ. Μπεχράκης (George D. Behrakis), Μασαχουσέτη

$990 εκατομμύρια(«TNHE»)

Φαρμακευτική

Πανεπιστήμιο Northeastern – Εγγαμος, 4 παιδιά

Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Γεώργιος Μπεχράκης από τους πρώτους παίκτες και υποστηρικτές του πρωταθλήματος γκολφ της Μητρόπολης Βοστώνης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣ

Γεννημένος την Πρωτοχρονιά του 1934, ο Γεώργιος Δ. Μπεχράκης είναι συνταξιούχος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Το 1968 ίδρυσε τα εργαστήρια Dooner Laboratories, ενώ εννέα χρόνια αργότερα, πούλησε την Dooner και απέκτησε την Muro Pharmaceuticals. Την πούλησε και αυτή στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και ξεκίνησε τη λεγόμενη δεύτερη καριέρα του – αυτή τη φορά στη φιλανθρωπία.

 

  1. Τζον Παγιαβλάς (John Pauiavlas), Οχάιο

$841 εκατομμύρια («TNHE»)

Βιομηχανία Τροφίμων

Εγγαμος, 2 παιδιά

Ο Τζον Παγιαβλάς, 93 ετών, είναι πρόεδρος της AVI Foodsystems, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών διατροφής της χώρας, η οποία εξυπηρετεί πελάτες υψηλού κύρους στους κλάδους των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της αναψυχής. Η εταιρεία έχει αναπτυχθεί σημαντικά με 6.500 καταστήματα σε 44 πολιτείες και εξυπηρετεί εκατομμύρια καταναλωτές καθημερινά.

 

  1. Αρθουρ Τ. Δημουλάς (Arthur T. Demoulas), Μασαχουσέτη

$760 εκατομμύρια («TNHE»)

Σούπερ Μάρκετ

Bentley College – Εγγαμος, 4 παιδιά

Η αυτοκρατορία των σούπερ μάρκετ της οικογένειας Δημουλά ξεκίνησε το 1917, όταν οι Αθανάσιος (Αρθουρ) και Ευφροσύνη Δημουλά άνοιξαν ένα μικρό μαγαζί στο Λόουελ της Μασαχουσέτης. Το 1950, το αρχικό μοντέλο του καταστήματος ανανεώθηκε και συστήθηκε ως De-Moulas Superette. Το 1950 πούλησαν την επιχείρηση στους γιους τους Τηλέμαχο και Τζορτζ. Το Superette σύντομα τριπλασιάστηκε σε μέγεθος και έγινε DeMoulas Super Market.

 

  1. Μιχάλης Ψαρός (Michael Psaros), Νέα Υόρκη

$700 εκατομμύρια («TNHE»)

Επενδύσεις

Πανεπιστήμιο Georgetown (Επιχειρήσεις) – Εγγαμος, 3 παιδιά

ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο Αρχων Μιχάλης Ψαρός. , ο οποίος σήκωσε το βάρος της ευθύνης για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

Ο Μιχάλης (Μάικλ) Ψαρός, 56 ετών, είναι συνιδρυτής και συνδιαχειριστής της KPS Capital Partners, LP (www.kpsfund.com), μιας από τις κορυφαίες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση άνω των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ψαρός έχει ελληνική καταγωγή από τους Ολύμπους της Χίου και την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας. Είναι κορυφαίος φιλάνθρωπος και ακτιβιστής.

 

  1. Αγγελος Κ. Τσακόπουλος (Angelo K. Tsakopoulos), Καλιφόρνια

$600 εκατομμύρια («Celebrity Net Worth»)

Αγορά Ακινήτων

Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Σακραμέντο (Πολιτικές Επιστήμες και Επιχειρήσεις) – Εγγαμος, 6 παιδιά

Ο Αγγελος Τσακόπουλος με την σύζυγό του και τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Φωτογραφία: Παραχώρηση κ. Τσακόπουλου

Ο Αγγελος Τσακόπουλος ίδρυσε την AKT Development Corporation στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, η οποία υπό την ηγεσία του έγινε κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην περιοχή. Το 2018, ο Τσακόπουλος αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της AKT και τη θέση ανέλαβε η κόρη του, Χρυσάνθη (Χρύσα) Δήμου (Chrysanthy (Chrysa) Demos).

 

  1. Τζέιμς Νίρι (James Neary), Νέα Υόρκη

$590 εκατομμύρια («TNHE»)

Οικονομικά

Πανεπιστήμιο Northwestern (MBA)

Neary, James – Warburg Pincus

Ο Τζειμς (Τζιμ) Νίρι είναι επικεφαλής του Industrial and Business Services Group και συν-επικεφαλής του Healthcare Group της Warburg Pincus, ενώ είναι μέλος του Investment Management Group της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στη Warburg Pincus, ο Νίρι έχει διευθύνει τις Επιχειρηματικές Υπηρεσίες, τις Υπηρεσίες Τεχνολογίας προχωρημένου σταδίου, την Τεχνολογία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις Τηλεπικοινωνίες καθώς και τις Κεφαλαιαγορές.

 

  1. Τομ Χανκς & Ρίτα Γουίλσον (Tom Hanks & Rita Wilson), Καλιφόρνια

$504 εκατομμύρια («TNHE»)

Ψυχαγωγία

Εγγαμοι, 4 παιδιά

O Τομ Χανκς με την σύζυγο του Ρίτα Γουίλσον. (Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File)

Το διάσημο ζευγάρι έγιναν και επίσημα «Ελληνες», αφού ο Τομ Χανκς έλαβε τιμητική υπηκοότητα από τον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, το 2020, για τις προσπάθειές τους να συνδράμουν την Ελλάδα κάνοντας έκκληση για διεθνή βοήθεια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.

 

  1. Μάρκος Α. Λεμονής (Marcus A. Lemonis), Ιλινόις

$500 εκατομμύρια («Celebrity Net Worth»)

Επενδύσεις

Πανεπιστήμιο Marquette (Πολιτικές Επιστήμες) – Εγγαμος

Ο κ. Μάρκος Λεμονής. Photo by Samdpark, via Wikimedia Commons
Ο κ. Μάρκος Λεμονής. Photo by Samdpark, via Wikimedia Commons

Ο Μάρκους Λεμονής, διευθύνων σύμβουλος της Gander RV και της Good Sam Enterprises και εκτελεστικός πρόεδρος της Beyond Inc., ενσαρκώνει την επιτομή της επιχειρηματικής επιτυχίας και της φιλανθρωπικής προσφοράς. Γεννημένος στο Λίβανο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ο Λεμονής υιοθετήθηκε από τον Λίο και τη Σοφία Λεμονή στο Μαϊάμι της Φλόριδας.

 

  1. Π. Ρόι Βάγγελος (P. Roy Vagelos), Νέα Ιερσέη

$492 εκατομμύρια («TNHE»)

Φαρμακευτικά, Υγειονομική Περίθαλψη

Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Χημεία) – Εγγαμος, 4 παιδιά

O Δρ. Ρόι Βάγγελος με τη σύζυγό του Νταϊάνα. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

«Ο Π. Ρόι Βάγγελος υπήρξε το πρότυπό μου από την ημέρα του 1975, όταν ο πατέρας μου μού έδειξε ένα άρθρο στην ελληνική εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ’ για το παρόμοιο υπόβαθρο και τα απίστευτα επιτεύγματά του στη Merck», δήλωσε ο Γιώργος Δ. Γιανκόπουλος. Μετά την αποχώρησή του από τη Merck το 1995, ο Βάγγελος προσεγγίστηκε από την Regeneron Pharmaceuticals, στην οποία μέχρι τον Ιούνιο του 2023, υπηρέτησε ως πρόεδρος.

 

  1. Τζέιμς Σ. Χάνος (James S. Chanos), Φλόριδα

$400 εκατομμύρια («Celebrity Net Worth»)

Επενδύσεις

Πανεπιστήμιο Yale (Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες) – 4 παιδιά

Ο Τζιμ Χάνος. (Αρχείο Ε.Κ.)

Υποχωρώντας περισσότερο από 10 θέσεις φέτος, έχουμε τον Τζέιμς Χάνος. Ο αποκαλούμενος «Le Bron James των πωλήσεων», «Η πιο διακεκριμένη αρκούδα της Wall Street», ακόμη και «Ο Darth Vader της Wall Street», είναι αναμφισβήτητα μια μορφή ανθεκτικότητας και επιτυχίας.Τ ο φθινόπωρο του 2023, μετά από 38 χρόνια αξιοσημείωτης επιτυχίας, ο Χάνος αποφάσισε να κλείσει την Kynikos Associates.

 

  1. Μάρθα Στιούαρτ (Martha Stewart), Νέα Υόρκη

$400 εκατομμύρια («Celebrity Net Worth»)

Ψυχαγωγία

Barnard College (Ιστορία της Αρχιτεκτονικής) – 1 παιδί

Stewart, Martha – Gage Skidmore

Η Μάρθα Στιούαρτ είναι πλέον 82 ετών, κάποτε είχε περιουσία πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια (μάλιστα, φέρεται να ήταν η πρώτη αυτοδημιούργητη γυναίκα δισεκατομμυριούχος της Αμερικής) – αλλά τώρα ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό και έχει ελληνικές ρίζες από το νησί της Κω!

 

  1. Τζον Τζορτζ (John Georges), Λουιζιάνα

$350 εκατομμύρια («Celebrity Net Worth»)

Υπηρεσίες Τροφίμων, Ανάπτυξη Επιχειρήσεων, Φιλανθρωπία, Μέσα Ενημέρωσης

Πανεπιστήμιο Tulane (Διοίκηση, Λογιστική) – Εγγαμος, 3 παιδιά

Annual AHI Awards Dinner

Επιχειρηματίας σε πολλούς κλάδους, ορκισμένος φιλάνθρωπος και ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θεμάτων, ο Τζον Τζορτζ, σήμερα 62 ετών, γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη από την Ανίτα και τον Ντένις Τζορτζ. Με καταγωγή από την Ελλάδα, ο πατέρας του Τζον μετανάστευσε στις ΗΠΑ αφού υπηρέτησε στην Ελληνική Αντίσταση και την Ελληνική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ.

 

  1. Τζένιφερ Ανιστον, Καλιφόρνια

$320 εκατομμύρια («Celebrity Net Worth»)

Τηλεόραση και Κινηματογράφος

Σχολή Παραστατικών Τεχνών της Νέας Υόρκης

Η ομογενής ηθοποιός Τζένιφερ Ανιστον. (Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)
Η ομογενής ηθοποιός Τζένιφερ Ανιστον. (Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Τζένιφερ Ανιστον είναι 55 ετών – οι εξοντωτικές προπονήσεις της και τα γονίδια από την Κρήτη την κάνουν σίγουρα να δείχνει νέα. Με καθαρή περιουσία 320 εκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το Celebrity Net Worth, η Ανιστον, η εξαιρετικά επιτυχημένη ηθοποιός και παραγωγός, είχε άλλη μια γεμάτη χρονιά.

 

  1. Στέλιος Παπαδόπουλος (Stelios Papadopoulos), Νέα Υόρκη

$278 εκατομμύρια («Wall Mine»)

Βιοτεχνολογία

Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Papadopoulos, Stelios – YouTube

Ο ελληνικής καταγωγής Στέλιος Παπαδόπουλος, 74 ετών, έχει χαρακτηριστεί από ορισμένους ως «ο νονός της βιοτεχνολογίας». Εντάχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της φαρμακευτικής εταιρείας Biogen το 2008, ανελισσόμενος στη θέση του προέδρου τον Ιούνιο του 2014. Τον Ιούνιο του 2023, ο Παπαδόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση σε συμμόρφωση με την πολιτική συνταξιοδότησης της εταιρείας.

 

  1. Τζον & Κρις Πάππας (John & Chris Pappas), Κονέκτικατ

$222 εκατομμύρια («Benzinga»)

Λιανική & Χονδρική – Τρόφιμα

Από τότε που εντάχθηκαν στη λίστα μας πριν από δύο χρόνια, οι ιδρυτές της Chefs Warehouse Τζον και Κρις Πάππας έχουν βιώσει μια μικρή πτώση στη συνολική τους περιουσία, αλλά αυτό αντισταθμίζεται με το παραπάνω από τις εξαιρετικές επιδόσεις της εταιρείας τους.

 

  1. Κωνσταντίνος Ιορδάνου (Constantine Iordanou), Νέα Υόρκη

$221 εκατομμύρια («TNHE»)

Ασφάλειες

Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (αεροδιαστημικός μηχανικός) – Εγγαμος, 3 παιδιά

Iordanou, Constantine – Verisk

Γεννημένος στην Κύπρο ως το μεγαλύτερο από τα έξι παιδιά ενός αστυνομικού, ο Ιορδάνου μεγάλωσε με ισχυρή εργασιακή ηθική. Αφού «συνταξιοδοτήθηκε» το 2019, επέστρεψε στον κόσμο των επιχειρήσεων, συμμετέχοντας στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και συνιδρύοντας την Vantage Risk.

 

  1. Θίοντορ Αντονυ Σαράντος ο νεότερος (Theodore Anthony Sarandos JR.), Καλιφόρνια

$200 εκατομμύρια («Celebrity Net Worth»)

Ψυχαγωγία

Εγγαμος, 2 παιδιά

Ο Co-CEO του Netflix, Ted Sarandos σε συζήτηση του Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης αφιερωμένης στην καινοτομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα.Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022. Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο Θίοντορ Αντονυ Σαράντος ο νεώτερος, μια εξέχουσα προσωπικότητα της βιομηχανίας του θεάματος που έρχεται από την Καλιφόρνια, μπορεί να υπερηφανεύεται για την εκπληκτική περιουσία των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

  1. Πίτερ Διαμαντής (Peter Diamandis), Καλιφόρνια

$200 εκατομμύρια («Celebrity Net Worth»)

Επιχειρηματίας

Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (Βιολογία, Μοριακή Γενετική) – Ιατρική Σχολή Χάρβαρντ – Εγγαμος, 2 παιδιά

Diamandis, Peter – LinkedIn

Είχαμε δίκιο στην πρόβλεψή μας πέρυσι: Ο Πίτερ Διαμαντής φαίνεται ότι θα είναι μόνιμος στη λίστα μας – συνεχίζει να εδραιώνει τη θέση του ως πρωτοπόρος στην καινοτομία και την τεχνολογία.

 

  1. Δ. Τζέιμς Μπίντζος (D. James Bidzos), Βιρτζίνια

$169 εκατομμύρια («TNHE»)

Τεχνολογία Πληροφοριών / Μέσα Ενημέρωσης

Bidzos, D. James – AP-Photo: Richard Drew

Ο Δ. Τζέιμς Μπίντζος, γεννημένος στην Ελλάδα, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν παιδί, όπου οι γονείς του εργάστηκαν σκληρά στον τομέα της εξυπηρέτησης – ο πατέρας του ως κουρέας και η μητέρα του ως μάνατζερ σε εστιατόριο.

 

  1. Πιτ Σάμπρας (Pete Sampras), Καλιφόρνια

$150 εκατομμύρια («Celebrity Net Worth»)

Εγγαμος, 2 παιδιά

Pete Sampras – Wikipedia, Craig O’Neal

Ενώ είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημερινά μεγαθήρια, είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε τους θρυλικούς παίκτες τένις που έχουν γράψει παλαιότερα ιστορία, όπως ο Πιτ Σάμπρας.

 

  1. Κώστας Καρτσώτης (Kostas Kartsotis), Τέξας

Επιχειρηματίας

$117 εκατομμύρια (Benzinga)

Ο ιδρυτής της Shinola Τομ Καρτσώτης (ο Tom Kartsotis αριστερά). Φωτογραφία: US Department of Labor
Ο ιδρυτής της Shinola (Τομ Καρτσώτης) Tom Kartsotis. Φωτογραφία: US Department of Labor

Ο Κώστας Καρτσώτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fossil Group Inc. η οποία σχεδιάζει, αναπτύσσει, εμπορεύεται και διανέμει αξεσουάρ μόδας, βρίσκεται και φέτος στη λίστα μας.

 

  1. Τζον Βαρβάτος (John Varvatos), Νέα Υόρκη

$116 εκατομμύρια (TNHE)

Μόδα

Πανεπιστήμιο Ανατολικού Μίσιγκαν (Εκπαίδευση) – Εγγαμος, 3 παιδιά

Designer John Varvatos. Photo: (AP Photo/Julie Jacobson FILE)
Fashion Mens John Varvatos

Ο Τζον Βαρβάτος σίγουρα δεν έχει τελειώσει με τη μόδα. Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Under Armour ανακοίνωσε ότι τοποθέτησε τον Βαρβάτος ως επικεφαλής σχεδιασμού της.

 

  1. Ελενα Φορντ (Elena Ford), Μίσιγκαν

$100 εκατομμύρια («Celebrity Net Worth»)

Αυτοκινητοβιομηχανία

Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Elena Ford, Chief Customer Experience Officer, Ford Blue

Η Ελενα Φορντ, γεννημένη στη Νέα Υόρκη το 1966 και διακεκριμένο μέλος της οικογένειας Φορντ, έχει διαγράψει τη διαδρομή της με σημαντικές συνεισφορές και ηγετικούς ρόλους εντός της Ford Motor Company.

 

  1. Τζέισον Καλακάνης (Jason Calacanis)

$97 εκατομμύρια («TNHE»)

Επιχειρηματικότητα στο Διαδίκτυο, Επενδύσεις

Πανεπιστήμιο Fordham (Ψυχολογία) – Εγγαμος, 3 παιδιά

Calacanis, Jason – LinkedIn

Ο Τζέισον Καλακάνης, γεννημένος στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από γονείς ελληνικής και ιρλανδικής καταγωγής, δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο του Διαδικτύου, είναι επενδυτής και συγγραφέας.

 

  1. Χάουαρντ Λόρμπερ (Howard Lorber)
Douglas Elliman logo

$96 εκατομμύρια («Wall Mine»)

Αγορά Ακινήτων, Επενδύσεις, Τρόφιμα

Πανεπιστήμιο Λονγκ Αϊλαντ (Φορολογία) – Εγγαμος, 2 παιδιά

 

  1. Τζορτζ Σκάγκος (George Scangos)
Scangos, George – Vir

$91 εκατομμύρια («Guru Focus»)

Βιοτεχνολογία

Πανεπιστήμιο Cornell (BA Βιολογίας), Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (PhD Μικροβιολογίας) – Εγγαμος

 

  1. Κρις Τσέλιος (Chris Chelios), Ιλινόις
Ο πρώην μεγάλος παίκτης των Chicago Blackhawks, Chris Chelios, αποσύρει τη φανέλα του κατά τη διάρκεια τελετής πριν από τον αγώνα χόκεϊ NHL μεταξύ των Chicago Blackhawks και των Detroit Red Wings την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 στο Σικάγο.(AP Photo/Paul Beaty)

$80 εκατομμύρια (Celebrity Net Worth)

Αθλητισμός

Εγγαμος, 4 παιδιά

 

  1. Τίνα Φέι (Tina Fey), Νέα Υόρκη
(Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File)
H ηθοποιός Tina Fey στο γκαλά του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για το Μουσείο 2019 στη Νέα Υόρκη. (Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File)

$75 εκατομμύρια («Celebrity Net Worth»)

Ψυχαγωγία

Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (Δράμα) – Εγγαμη, 2 παιδιά

 

  1. Αγγελος Σωτήρας (Angelo Sotira), Καλιφόρνια
Sotira, Angelo – DeviantArt

$75 εκατομμύρια («Celebrity Net Worth»)

Επιχειρηματίας

 

  1. Γιάννης Αντετοκούνμπο (Giannis Antetokounmpo), Ουισκόνσιν
O Γιάννης Αντετοκούνμπο. Φωτογραφία: AP Photo/Rick Bowmer.

$70 εκατομμύρια («Sportscasting»)

Αθλητισμός – Αρραβωνιασμένος, 3 παιδιά

 

  1. Αρτ Ζαφειρόπουλο (Art Zafiropoulo), Καλιφόρνια
Zafiropoulo, Art – YouTube

$70 εκατομμύρια («Benzinga»)

Μηχανική, Τεχνολογία

Northeastern (Φυσική, Μηχανική) – Εγγαμος, 2 παιδιά

 

  1. Γιάννης Χρυσομάλλης (Yanni Chryssomallis – Aka Yanni), Καλιφόρνια
O Yanni

$50 εκατομμύρια («Celebrity Net Worth»)

Ψυχαγωγία

Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (Ψυχολογία)

 

  1. Αλέξανδρος Πέιν (Alexander Payne), Καλιφόρνια
Ο Αλεξάντερ Πέιν φτάνει στην 81η απονομή των Χρυσών Σφαιρών την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024, στο Μπέβερλι Χίλτον στο Μπέβερλι Χιλς, Καλιφόρνια. (Φωτογραφία: Jordan Strauss/Invision/AP)

$35 εκατομμύρια («Celebrity Net Worth»)

Ψυχαγωγία

Πανεπιστήμιο Στάνφορντ (Ισπανικά & Ιστορία) -1 παιδί

 

  1. Στιβ Αποστολόπουλος (Steve Apostolopoulos), Καναδάς
Οι Washington Commanders παρουσιάζουν το όνομα και το λογότυπο της ομάδας τους στην αποκάλυψη των μέσων ενημέρωσης από το FedExField, Landover, Maryland, 2 Φεβρουαρίου 2022 (Joe Glorioso | All-Pro Reels)

3 έως 4 δισ. δολάρια («Canadian Business» [2017] via «Forbes»)

Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ – Εγγαμος, 1 παιδί

Πηγή: ekirikas.com