Όταν ο καφές γίνεται επικίνδυνος – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη δηλητηρίαση από καφεΐνη

Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πρωινής ρουτίνας των περισσότερων ανθρώπων. Σύμφωνα με έρευνες, η μέση κατανάλωση καφέ στην Αμερική ξεπερνάει τα 2 φλιτζάνια την ημέρα. Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να καταναλώνουν καφεΐνη μέσω ενεργειακών ποτών ή άλλων σκευασμάτων.

Ενώ η αντοχή του κάθε ατόμου διαφέρει, υπάρχει ένα όριο στην ποσότητα καφεΐνης που μπορεί να αντέξει ο οργανισμός μας. Τα τρεμάμενα χέρια και οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί είναι συνηθισμένα σημάδια υπερκατανάλωσης καφεΐνης. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται δηλητηρίαση από καφεΐνη ή υπερβολική δόση καφεΐνης.

Η δηλητηρίαση από καφεΐνη συμβαίνει όταν ένα άτομο έχει επικίνδυνα υψηλά επίπεδα καφεΐνης στον οργανισμό του. Προκαλεί ένα φάσμα δυσάρεστων και σοβαρών συμπτωμάτων, όπως δυσκολία στην αναπνοή και σπασμούς. Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου άνθρωποι έχουν πεθάνει από δηλητηρίαση καφεΐνης. Παρόλο που είναι σπάνιο, υπάρχει πάντα πιθανότητα δηλητηρίασης από καφεΐνη εάν κάποιος καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες χωρίς προσοχή. Η αναγνώριση των σημείων και των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο υπερβολικής δόσης καφεΐνης μπορεί να σας βοηθήσει να την αποφύγετε εξ αρχής.

Πόση καφεΐνη είναι υπερβολική;

Η καφεΐνη δεν είναι μόνο η αιτία του πονοκεφάλου που μπορεί να έχετε πίνοντας αρκετή ποσότητα εσπρέσο. Προκαλείται από τη δηλητηρίαση από καφεΐνη, δηλαδή όταν κάποιος καταναλώσει υπερβολική ποσότητα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ορίζει αυτό το όριο ως οτιδήποτε υπερβαίνει τα 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ημερησίως για υγιείς ενήλικες. Αυτό ισοδυναμεί με τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια καφέ.

Η κατανάλωση καφεΐνης σε ποσότητα λίγο μεγαλύτερη από 400 χιλιοστόγραμμα δεν είναι αρκετή για να σκοτώσει ή να προκαλέσει μόνιμη βλάβη σε κάποιον, σύμφωνα με την Erin Palinski-Wade, πιστοποιημένη διαιτολόγο στην EKP Nutrition Communications στο New Jersey.

Ο μέσος ενήλικας πιθανότατα θα νιώσει άγχος και ευερεθισμό. Οι πιο τοξικές επιδράσεις της δηλητηρίασης από καφεΐνη εμφανίζονται όταν κάποιος έχει 1.200 χιλιοστόγραμμα, περίπου 12 φλιτζάνια καφέ, στον οργανισμό του.

Δηλητηρίαση από καφεΐνη: Από δυσάρεστη έως απειλητική για τη ζωή κατάσταση

Η δηλητηρίαση από καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές και επιβλαβείς επιδράσεις στον οργανισμό.

Ο Nima Majlesi, διευθυντής Ιατρικής Τοξικολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Staten Island, αναφέρει ότι οι διεγερτικές ιδιότητες της καφεΐνης διαταράσσουν τον φυσιολογικό καρδιακό σας ρυθμό, οδηγώντας σε αρρυθμίες και πιθανή καρδιακή ανακοπή. Επιπλέον, η Palinski-Wade επισημαίνει ότι άτομα με υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να εμφανίσουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως εμετό και διάρροια.

Επειδή ο καφές αυξάνει την ούρηση, ο Majlesi προειδοποιεί ότι άτομα που καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα καφεΐνης διατρέχουν κίνδυνο να αποβάλλουν απαραίτητα μέταλλα, ειδικά κάλιο. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορούν:

  • να βλάψουν τους μύες,
  • να προκαλέσουν παράλυση,
  • να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή λόγω εξασθενημένων αναπνευστικών μυών και
  • να εμποδίσουν τα νεφρά να λειτουργήσουν σωστά.

Ορισμένα συμπτώματα δηλητηρίασης από καφεΐνη είναι επίσης νευρολογικά. Τεκμηριωμένες περιπτώσεις έχουν αναφέρει:

  • άγχος,
  • παραισθήσεις,
  • ημικρανίες,
  • οίδημα του εγκεφάλου και
  • επιληπτικές κρίσεις.

Ενώ είναι εξαιρετικά σπάνιο, η δηλητηρίαση από καφεΐνη μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Τι να κάνετε αν υποψιάζεστε υπερβολική δόση καφεΐνης

Η καφεΐνη, ενώ είναι μια κοινή ουσία που βρίσκεται σε πολλά ροφήματα και τρόφιμα και η κατανάλωσή της σε υψηλές δόσεις μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος γνωστός σας έχει υπερβεί το ασφαλές όριο κατανάλωσης καφεΐνης, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.

Συμπτώματα από κατανάλωση υπερβολικής δόσης καφεΐνης

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα υπερδοσολογίας καφεΐνης για να αντιδράσετε έγκαιρα. Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • Έντονος πονοκέφαλος
  • Ανησυχία και ευερεθιστότητα
  • Τρέμουλο
  • Αϋπνία
  • Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός
  • Εμετός
  • Παραισθήσεις
  • Σπασμοί

Τι να κάνετε σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι καταναλώνετε υπερβολική δόση καφεΐνης

Ο γιατρός Majlesi τονίζει την κρισιμότητα της άμεσης επίσκεψης στα επείγοντα περιστατικά σε περίπτωση που υποψιάζεστε υπερδοσολογία καφεΐνης. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αιμοκάθαρση για να απομακρύνουν την καφεΐνη από το αίμα.

Εάν η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης έγινε εντός μίας έως δύο ωρών, ο γιατρός μπορεί επίσης να χορηγήσει ενεργό άνθρακα, ο οποίος δεσμεύει την καφεΐνη και εμποδίζει την απορρόφησή της από το έντερο.

Επιπλέον, οι γιατροί μπορούν να χορηγήσουν φάρμακα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση του ασθενούς και να αντιμετωπίσουν σοβαρά συμπτώματα.

Πώς να αποφύγετε την δηλητηρίαση από καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι μια δημοφιλής ουσία που βρίσκεται στον καφέ, τα αναψυκτικά, το πράσινο τσάι και το κακάο, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση. Οι διατροφολόγοι Natalie Palinski-Wade και η Dr. Sarah Majlesi μοιράζονται συμβουλές για να αποφύγετε αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο.

Παρακολουθήστε την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης:

Και οι δύο ειδικοί τονίζουν τη σημασία της παρακολούθησης της ημερήσιας πρόσληψης καφεΐνης. Ενώ ο καφές είναι η πιο γνωστή πηγή, πολλά άλλα ροφήματα και τρόφιμα περιέχουν καφεΐνη.

Αποφύγετε τα ενεργειακά ποτά και τις σκόνες καφεΐνης:

Ο Dr. Majlesi προειδοποιεί για τα ενεργειακά ποτά λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων καφεΐνης που περιέχουν. Αυτά τα προϊόντα μπορεί επίσης να περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και άλλων διεγερτικών.

Μείνετε ενυδατωμένοι:

Αφού επιλέξετε το καφεϊνούχο ρόφημά σας, η Palinski-Wade συμβουλεύει να πίνετε νερό όλη την ημέρα. Η καφεΐνη είναι διουρητικό, οπότε η καλή ενυδάτωση βοηθά στην αναπλήρωση των υδατοδιαλυτών βιταμινών.

Φάτε πριν πιείτε καφέ:

Το φαγητό στο στομάχι, ειδικά ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, επιβραδύνει την απορρόφηση της καφεΐνης από τον οργανισμό, σύμφωνα με την Palinski-Wade. «Έτσι, μπορεί να εμφανίσετε λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με την κατανάλωση καφεΐνης με άδειο στομάχι», προσθέτει.

Ακούστε το σώμα σας:

Το πιο σημαντικό είναι να ακούτε το σώμα σας και να καταλάβετε την ανοχή του στην καφεΐνη, τονίζει η Palinski-Wade. Έτσι, την επόμενη φορά που θα κοιτάτε μια άδεια κούπα, σκεφτείτε αν χρειάζεστε πραγματικά άλλη μια δόση καφεΐνης ή αν θα ήταν καλύτερο να πιείτε λίγο νερό.

Πηγή:enikos.gr