Βαλτιμόρη: Το «mayday» του πλοίου πριν το ατύχημα – Ήταν εκτός ελέγχου, με την άγκυρα ριγμένη

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν αγνοούμενους στο νερό – Οκτώ άτομα βρίσκονταν στη γέφυρα όταν το φορτηγό πλοίο έπεσε επάνω σ΄αυτήν.

Βαλτιμόρη, ΗΠΑ.- Η γέφυρα Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη κατέρρευσε νωρίς την Τρίτη (26/3) όταν το μεγάλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Dali» έπεσε πάνω σε έναν από βασικά στηρίγματά της και το διέλυσε.

Δύο άτομα διασώθηκαν, ένα είναι σοβαρά τραυματισμένο και οι Αρχές εκτιμούν ότι επτά άνθρωποι αγνοούνται αυτήν τη στιγμή – αν και ο εν λόγω αριθμός εκτιμάται πως μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Ο δήμαρχος της Βαλτιμόρης, Μπράντον Σκοτ, κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από την καταστροφή της γέφυρας Tampa Skyway το 1980 είχαν οι ΗΠΑ να δουν τόσο σοβαρό περιστατικό με γέφυρα. Το τωρινό συμβάν συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το πλοίο έφευγε από το λιμάνι.

«Έχασε την πρόωση ενώ έβγαινε από το λιμάνι της Βαλτιμόρης»

Τα πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι το πλοίο «έχασε την πρόωση» ενώ έβγαινε από το λιμάνι. Το πλήρωμα του σκάφους ειδοποίησε τους αξιωματούχους του Μέριλαντ ότι έχασαν τον έλεγχο του σκάφους, όπως αναφέρει το ABC News, επικαλούμενο την έκθεση της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών.

«Το σκάφος ειδοποίησε το Υπουργείο Μεταφορών MD (MDOT) ότι είχε χάσει τον έλεγχο και ότι ήταν πιθανή σύγκρουση με τη γέφυρα», προσθέτει το μέσο. «Το σκάφος χτύπησε τη γέφυρα, προκαλώντας πλήρη κατάρρευση», καταλήγει.

Σύμφωνα με τη Marine Traffic, το πλοίο αναχώρησε από το Seagirt Marine Terminal του λιμανιού της Βαλτιμόρης περίπου στις 00:30 τοπική ώρα, ενόσω έπλεε βορειοδυτικά. Στη συνέχεια έστριψε νοτιοανατολικά για να αναχωρήσει από το λιμάνι, τα ρυμουλκά έπαψαν να το συνοδεύουν, και συγκρούστηκε με τη γέφυρα περίπου στη 01:38.

Η πορεία του πλοίου από την αναχώρησή του μέχρι την πρόσκρουσή του στη γέφυρα

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το πλοίο να βυθίζεται στο σκοτάδι και στη συνέχεια να αποκαθίσταται η ισχύς του, ενώ αναρτήσεις περιγράφουν ξαφνική αλλαγή πορείας, μόλις 11 δευτερόλεπτα πριν από την πρόσκρουση σε πυλώνα της γέφυρας.

 

Τα φώτα του πλοίου έσβησαν δύο φορές πριν από τη σύγκρουση

Το πλοίο έπεσε πάνω στο νοτιοδυτικό στήριγμα της γέφυρας με ταχύτητα 7,6 κόμβων (8,7 μίλια ανά ώρα).

Κάμερες από την Υπηρεσία Τροχαίας Πλοίων κατέγραψαν πλάνα από τη σύγκρουση και την επακόλουθη κατάρρευση. Τα φώτα του πλοίου έσβησαν δύο φορές πριν από τη σύγκρουση, υποδεικνύοντας πιθανά προβλήματα στο μηχανοστάσιο. Παρά τη γρήγορη αποκατάσταση του φωτισμού, το εν λόγω αναβόσβημα υποδηλώνει ότι σημειώθηκε πλήρης διακοπή ρεύματος, ωθώντας τη γεννήτρια έκτακτης ανάγκης να αποκαταστήσει τις βασικές ηλεκτρικές υπηρεσίες και τον φωτισμό.

Χωρίς πρόωση ή ρυμουλκά, ένα πλοίο αυτού του μεγέθους είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσει.

Η γεννήτρια έκτακτης ανάγκης δεν συνδέεται με την πρόωση, αλλά  υποστηρίζει συστήματα διεύθυνσης και πλοήγησης. Τα πλοία δεν απαιτείται να έχουν συνοδεία ρυμουλκών όταν περνούν κάτω από τη γέφυρα Francis Scott Key. Επομένως έχουν περιορισμένη ικανότητα να επιβραδύνουν μόνα τους όταν χάνουν την ισχύ τους και δεν μπορούν να βάλουν όπισθεν.

Οι πρώτες πρωινές φωτογραφίες του πλοίου δείχνουν ότι είχε ρίξει την άγκυρά του, προφανώς στην προσπάθειά του να κόψει ταχύτητα.

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Dali που προσέκρουσε στη γέφυρα Key Bridge της Βαλτιμόρης έριξε την άγκυρά του πριν από τη σύγκρουση, στο πλαίσιο των διαδικασιών έκτακτης ανάγκης, αφού έχασε την πρόωση, ανέφερε η Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης (MPA) σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.

«Είμαι ευγνώμων για τους ανθρώπους, μόλις ήρθε η προειδοποίηση και μόλις ήρθε η ειδοποίηση ότι υπήρχε ένα mayday, οι οποίοι κυριολεκτικά με το να είναι σε θέση να σταματήσουν τα αυτοκίνητα από το να περάσουν από τη γέφυρα – αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες. Έσωσαν ζωές χθες το βράδυ», δήλωσε ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Γουές Μουρ.

Το χρονικό:

  • 1:24 π.μ.: Τα φώτα του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων DALI τρεμοπαίζουν καθώς ταξιδεύει στον ποταμό Patapsco, σύμφωνα με βίντεο από τον τόπο του συμβάντος.
  • 1:26 π.μ.: Το πλοίο αρχίζει να αλλάζει πορεία προς τον πυλώνα της γέφυρας Key, σύμφωνα με ανάλυση του CNN.
  • 1:26 έως 1:27 π.μ.: Τα φώτα του πλοίου συνεχίζουν να τρεμοπαίζουν και να σβήνουν, δείχνει βίντεο από το πλοίο.
  • 1:27 π.μ.: Το πλοίο προσκρούει στη γέφυρα Key Bridge, προκαλώντας γρήγορα την κατάρρευσή της.
  • 1:40 π.μ.: Το κέντρο 911 αποστέλλει κλήση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βαλτιμόρης (BCFD) για αναφορές διάσωσης από το νερό στον ποταμό Πατάπσκο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της
  • Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βαλτιμόρης Τζέιμς Γουάλας. Καθώς οι μονάδες ανταποκρίνονταν, οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής άρχισαν να λαμβάνουν κλήσεις για πολλούς ανθρώπους στο νερό.
  • 1:50 π.μ.: Η πρώτη πυροσβεστική μονάδα φτάνει στο σημείο και αναφέρει πλήρη κατάρρευση της γέφυρας Key Bridge, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τζέιμς Γουάλας. Η πυροσβεστική υπηρεσία έλαβε πληροφορίες ότι υπήρχαν «πιθανότατα πολλοί άνθρωποι στη γέφυρα» και ως εκ τούτου, βρίσκονταν πλέον στο νερό, δήλωσε ο Τζέιμς Γουάλας.

Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1977 και εξυπηρετούσε περίπου 11,5 εκατομμύρια οχήματα ετησίως. Το μοναδικό ανάλογο περιστατικό ήταν το 2007 στη Μινεάπολη που είχε ως απολογισμό 13 νεκρούς.

Πηγή:in.gr