ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: Το μικρόβιο της μικροπολιτικής και η “διασπορά”

Παρακολουθήσαν οι μελισσούλες μου, χθες Πέμπτη, την Συνεδρίαση της “Διαρκούς Επιτροπής για την Διασπορά” (sic). Γύρισαν …κουρασμένες από την τρίωρη και πλέον πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση. Άκουσαν σημαντικά πράγματα. Και εντός των προσεχών ωρών (ελπίζουμε όχι λόγω WK και …ημερών!) θα τα καθαρογράψουν και θα τα δημοσιεύσουν!

Επί του παρόντος δύο μόνον πολύ σημαντικές, κατά την άποψη των μελισσών, παρατηρήσεις.

Ας ξεκινήσουμε από την ευχάριστη: Από κάποιους βουλευτές- Μέλη της Επιτροπής ακούστηκαν ενστάσεις (που εν μέρει και ως προβληματισμός προς εξέταση έγιναν αποδεκτές από τον Πρόεδρο κ. Φίλιππο Φόρτωμα) για τον όρο «διασπορά» με τον οποίο εδώ και δύο χρόνια (;) έχει αντικατασταθεί ο όρος «Απόδημος Ελληνισμός» στον τίτλο της Επιτροπής…

Το Panhellenic Post και οι μελισσούλες του –χρόνια τώρα- επισημαίνουν το αδόκιμο του (ελληνικότατου ωστόσο) όρου σε ό,τι αφορά την περίπτωση του ελληνισμού που διαβιεί στο εξωτερικό και οι ρίζες του οποίου ανατρέχουν κατά περιπτώσεις ακόμη και τρείς χιλιάδες χρόνια πίσω σε πατρογονικές ελληνικές εστίες σε διάφορες περιοχές της γης.

Είναι, ωστόσο αισιόδοξες οι μελισσούλες που, επιτέλους, το θέμα αγγίζει τους πολιτικούς μας και –ίσως- να είναι προάγγελος εξοστρακισμού της λέξης από τον Οικουμενικό Ελληνισμό. «Έθνος της Διασποράς» ήταν οι Εβραίοι ΠΡΙΝ δημιουργήσουν το Κράτος του Ισραήλ. Η Ελλάδα, ακόμη από την εποχή «Πόλη – Κράτος» κατοικείτο από Έλληνες που είχαν το «ομόθυμο, το ομόθρησκο και το ομόγλωσσο».

Η δεύτερη παρατήρηση: Λυπήθηκαν οι μελισσούλες που σε μία τόσο σημαντική Συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής δεν έλειψαν οι μικροπολιτικές μικροκομματικές, τοποθετήσεις, ατάκες και παρατηρήσεις από ορισμένα διακομματικά (!) Μέλη της Επιτροπής.  Πάντως ελπιδοφόρο ήταν το γεγονός ότι από ορισμένα άλλα μέλη -και τον Πρόεδρο-  διακηρύχθηκε η ανάγκη να αντιμετωπίζονται τα θέματα της Ομογένειας και εν γένει των Αποδήμων Ελλήνων υπερκομματικά…