Ελληνοαμερικάνικο Ινστιτούτο ΑΗΙ, 50 χρόνια δράσης

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τις βραβεύσεις

Ουάσινγκτον.- Την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυσή του, γιόρτασε το Ελληνοαμερικάνικο Ινστιτούτο ΑΗΙ με μια λαμπρή δεξίωση στην Ουάσιγκτον, στην οποία παραβρέθηκε η ελίτ της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, Αμερικανοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες και γνωστοί επιχειρηματίες.

Για την μεγάλη προσφορά τους στα θέματα του ελληνισμού τιμήθηκαν ο ομογενής επιχειρηματίας από την Καλιφόρνια Άγγελος Τσακόπουλος και η φιλάνθρωπος Κατερίνα Παπούλια Σακελλάρη.

ΗΠΑ: Την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυσή του, γιόρτασε το Ελληνοαμερικάνικο Ινστιτούτο ΑΗΙ – Η σχέση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ πιο ισχυρή από ποτέ

Οι τιμηθέντες.

Ο κ. Τσακόπουλος γνωστός στην ομογένεια για το τεράστιο έργο του και πατέρας της Ελένης Κουναλακή που είναι υποψήφια για το κυβερνείο της Καλιφόρνιας, έλαβε το βραβείο Hellenic Heritage Lifetime Achievement Award και η κα. Σακελάρη το βραβείο Hellenic Heritage National Public Service Award. Την εκδήλωση που έγινε σε ένα από τα κεντρικότερα ξενοδοχεία της αμερικανικής πρωτεύουσας παρουσίασε ο Μάικ Εμανουελ, κεντρικός παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου FOX.

Ο Πρόεδρος του ΑΗΙ Νικ Λαρυγγάκης στην ομιλία του ανέφερε ότι «πριν από 50 χρόνια ο Ευγένιος Ρωσσίδης ίδρυσε την AHI για να προωθήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο, στην βάση του κράτους δικαίου, παρέχοντας παράλληλα το όχημα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα να ασκεί κριτική στην κυβέρνησή μας (ΗΠΑ), κάτι που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε». Ο κ Λαρυγγάκης πρόσθεσε πως «με τα χρόνια, η αποστολή του Ινστιτούτου επεκτάθηκε. Το έργο μας θα συνεχίσει να είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ σε θέματα που μας αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα και η Κύπρος συνεχίζουν να είναι σημαντικές χώρες για την προώθηση των γεωστρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά ενώ οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές, δεν είναι τώρα η ώρα να εφησυχάζουμε. Πρέπει με αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε να προωθούμε τους στόχους μας. Και να μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος, χώρα της ΕΕ, συνεχίζει να κατέχεται παράνομα από την Τουρκία, μια χώρα του ΝΑΤΟ, επομένως θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ βρίσκονται παράνομα σε ένα μέλος της ΕΕ, όσο παράλογο και αν ακούγεται αυτό. Η Τουρκία συνεχίζει να προωθεί την πολιτική της για τη Γαλάζια Πατρίδα και έχει στραμμένα τα μάτια της τουλάχιστον στο μισό Αιγαίο και πιστεύω ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να επιστρέψει η Τουρκία στις προκλητικές ενέργειες εναντίον της. Και βεβαίως δεν πρέπει να παραβλέπουμε το θέμα του Οικουμενικού Πατριάρχη και της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής. Αυτά, και πολλά άλλα ζητήματα, θα συνεχίσει να υποστηρίζει το AHI στα επόμενα 50 χρόνια μας».

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τιμώντας την επέτειο του ΑΗΙ ανέφερε στο μήνυμα της «από την ίδρυση του το ΑΗΙ προωθεί την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ διαδραματίζοντας σπουδαίο ρόλο σε ζητήματα που αφορούν στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Και έχει εξελιχθεί – χάρη στην συστηματική δουλειά και την συλλογική προσπάθεια των μελών και του ΔΣ – σε έναν αξιόλογο και δυναμικό φορέα Ελληνοαμερικάνικου διαλόγου που προασπίζει την δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ανέφερε «σήμερα τιμούμε ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου. Καθώς γιορτάζουμε την 50ή επέτειο από την ίδρυση του, το ΑΗΙ συνεχίζει να τιμά την κληρονομιά του Ευγένιου Ρωσσίδη. Το ΑΗΙ, ένθερμος υποστηρικτής των δίκαιων θεμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου συμβάλλει τόσο στην σύσφιξη των δεσμών φιλίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ όσο και στη διαρκώς διευρυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας. Η εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, είναι πιο ισχυρή από ποτέ χτισμένη πάνω σε κοινές αξίες».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε «σε αυτή την ειδική περίσταση απευθύνω μήνυμα θερμών χαιρετισμών και συγχαρητηρίων στην ηγεσία και τα μέλη του ΑΗΙ, το οποίο ιδρύθηκε στον απόηχο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 από τον Ευγένιο Ρωσσίδη, με στόχο την επιβολή του κράτους δικαίου. Μια προσπάθεια που οδήγησε άμεσα στο άνευ προηγουμένου εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας. Έκτοτε, το American Hellenic Institute έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο οργανισμό που προωθεί την εφαρμογή του κράτους δικαίου στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και την ανατολική Μεσόγειο εδώ και 50 χρόνια».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ανέφερε «η 50η επέτειος του ΑΗΙ συμπίπτει με τη θλιβερή επέτειο της άδικης και παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η οποία αποτέλεσε και τον λόγο ίδρυσης του. Σταθήκατε δίπλα στην Κύπρο τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, επιδιώκοντας πάντα να προασπίσετε το κράτος δικαίου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο μήνυμα του ανέφερε «σε αυτή τη σημαντική περίσταση, γιορτάζουμε την αξιόλογη διαδρομή του AHI από την ίδρυσή του το 1974 έως σήμερα, απόδειξη της ακλόνητης αφοσίωσης και ακούραστης υπεράσπισης των θεμάτων του ελληνισμού. Καθώς αναλογιζόμαστε τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, με σεμνότητα τιμούμε την ανεκτίμητη συνεισφορά ατόμων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των πολύπλευρων ζητημάτων της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης τιμώντας την σημαντική αυτή επέτειο δήλωσε «εφέτος αναγνωρίζουμε 50 χρόνια από την ίδρυση του ΑΗΙ. Εκφράζω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου για τις συνεχείς προσπάθειές σας να φέρετε τα έθνη μας πιο κοντά και να τιμήσετε προσωπικότητες από την ελληνοαμερικανική κοινότητα που εκφράζουν καλύτερα την αξία του φιλότιμου».

Πηγή: https://www.ertnews.gr/