Χριστοπούλου Παναγιώτα-Νιόβη, η δικηγόρος της Ν. Υ. στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ μιλάει στην Panhellenic Post

Η Panhellenic Post, συμμετέχοντας στις επικείμενες Ευρωεκλογές ανοίγει έναν κύκλο συνεντεύξεων, που θα δημοσιεύονται στη στήλη “Ελεύθερο Βήμα” με υποψηφίους Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων. Στόχος η ενημέρωση των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφορόφων που θα προσέλθουν στις κάλπες στις επικείμενες Ευρωεκλογές, για την ανάδειξη Ελλήνων Ευρωβουλευτών. Συνεχίζουμε σήμερα με την Χριστοπούλου Παναγιώτα-Νιόβη, δικηγόρος της Νέας Υόρκης που συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε για την επιστολική ψήφο στο https://epistoliki.ypes.gov.gr/login

 

Συνέντευξη στην Μαργαρίτα Βαρθολομαίου

ΕΡ: Περιγράψτε μας τον εαυτό σας, τι σπoυδές έχετε κάνει, που έχετε εργαστεί;

Νιόβη – Παναγιώτα Χριστοπούλου: Γεννήθηκα στην Αθήνα, στο κέντρο, και μεγάλωσα στο Μαρούσι. Αποφοίτησα από τη Νομική Αθηνών και μετά από την δικηγορική μου άσκηση έφυγα στην Αμερική όπου έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Παν/ου του Columbia (LL.M, J.D.) στη Νέα Υόρκη. Ακολούθησαν πολλά χρόνια δικηγορίας σε διεθνείς δικηγορικές εταιρίες στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον με εξειδίκευση σε συγχωνεύεις και εξαγορές εταιριών. Αφού απέκτησα τους δυο μου γιούς, ασχολήθηκα και με νεοφυείς επιχειρήσεις και, πιο πρόσφατα, σταδιοδρόμησα στην εταιρία Amazon όπου είχα διεθνείς αρμοδιότητες για την ανάπτυξη και προώθηση προϊόντων χρηματοοικονομικής καινοτομίας (fintech) – στην Amazon έμαθα πολλά για την τεχνολογία και την καινοτομία σε παγκόσμια κλίμακα. Στην παρούσα φάση είμαι σύμβουλος σε μεγάλες εταιρίες σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης και ψηφιακής τεχνολογίας και venture partner σε εταιρία μόχλευσης κεφαλαίων με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΕΡ: Πως αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή;

Νιόβη – Παναγιώτα Χριστοπούλου: Ανέπτυξα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Ευρωπαϊκές πολιτικές γύρω από τις ψηφιακές τεχνολογίες όταν τις παρακολουθούσα στενά στην Αmazon αφού η ΕΕ έχει αναπτύξει πολλές καίριες νομοθετικές πρωτοβουλίες γύρω από την ψηφιακή τεχνολογία και την Τεχνητή Νοημοσύνη.  Ανέπτυξα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες αυτές της ΕΕ, οι οποίες έχουν ένα χαρακτήρα περισσότερο ανθρωποκεντρικό και λιγότερο κερδοσκοπικό και απαιτούν την συμμόρφωση προς τις επιταγές τους γιγάντων της τεχνολογίας.  Θεωρώ πολύ σημαντικό να μην μείνει καμία Ελληνίδα/Έλληνας πίσω από τις καταιγιστικές εξελίξεις της τεχνολογίας – αντίθετα σκοπεύω να διαπραγματευθώ προς όφελος της χώρας μου όλες τις ευκαιρίες εκσυγχρονισμού, στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και στήριξης των πολιτών μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων έτσι ώστε η μετάβαση σε νέα δεδομένα να γίνει με τρόπο ομαλό. Δεν πρέπει να αφήσουμε καμία Ελληνίδα/Έλληνα πίσω, πρέπει όλοι να ωφεληθούμε από τις εξελίξεις αυτές και να διασφαλισθεί με αξιοπρέπεια η οικονομική ευημερία όλων των Ελλήνων. Με ενδιαφέρει επίσης η παρούσα δυναμική ανταγωνισμού αλλά και στενής συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ και διατίθεμαι να συνεισφέρω την διατλαντική μου εμπειρία που εκτιμάται ιδιαίτερα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

ΕΡ: Είστε μία νέα γυναίκα με οικογένεια, άρα και πολλές υποχρεώσεις. Πως πιστεύετε ότι μπορείτε να συνδυάσετε την δικηγορική σας καριέρα, την οικογένειά σας και παράλληλα και την Ευρωβουλή.

Είναι μια μεγάλη πρόκληση σίγουρα η εξισορρόπηση οικογένειας και διεθνούς καριέρας. Η μητρότητα από μόνη της είναι μια πρόκληση συνεχής, βιολογική και πνευματική παράλληλα. Οι μητέρες όμως έχουμε μάθει να αναπτύσσουμε υπερδυνάμεις για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της καθημερινότητας.  Είναι μια συνεχής υπέρβαση που μπορεί να γίνει μόνο με πάθος και αφοσίωση. Έχω μάθει με πολύ πειθαρχία και εμπειρία να διαχειρίζομαι απαιτητικά χαρτοφυλάκια στην εργασία μου και να είμαι παρούσα στην ζωή της οικογένειάς μου.  Αποτελεί πηγή δύναμης για μένα η στήριξη της οικογένειάς μου και ειδικά των δύο μικρών μου γιών να αγωνισθώ για την εκπροσώπηση της χώρας μου διεθνώς.

ΕΡ: Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα θέσετε, εάν και εφόσον εκλεγείτε;

Νιόβη – Παναγιώτα Χριστοπούλου: Αν εκλεγώ, θα αφοσιωθώ στην αποτελεσματική εκπροσώπηση της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο δίνοντας το βάρος σε αξιοποίηση όλων των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δυνατοτήτων για

  • Διασφάλιση της οικονομικής ευημερίας των Ελλήνων με αξιοπρέπεια ώστε καμία/κανένας να μην μείνει πίσω μόνος/μόνη λόγω των νέων δεδομένων της οικονομίας (ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, εκπαίδευση κτλ.)
  • Θωράκιση των εθνικών μας συμφερόντων
  • Τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα με έμφαση στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι τόσο σημαντικές για την Ελληνική οικονομία.                                                      

 ΕΡ: Είστε κομμάτι της Ομογένειας των ΗΠΑ. Πώς νιώθετε; Θα λάβετε την υποστήριξη της ομογένειας;

Νιόβη – Παναγιώτα Χριστοπούλου: Ζητώ  και ελπίζω στην υποστήριξη της ομογένειας ώστε να δώσουμε δυναμικά το παρόν στην εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, εκεί όπου θα ληφθούν όλες οι κρίσιμες αποφάσεις την επόμενη πενταετία για την εθνική ασφάλεια, το αγροτικό αλλά και την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Η ομογένεια πονάει πραγματικά για την Ελλάδα και την υποστηρίζει σε όλα τα fora οπου δίνονται οι πραγματικές μαχεις για τα εθνικά θέματα. Έδω και 25 χρόνια ζω στις ΗΠΑ και μεγαλώνω τα παιδιά μου ως ενεργά μέλη της ομογένειας των ΗΠΑ. Θεωρώ λοιπόν ότι η αγάπη που έχουμε οι ομογένειας για την πατρίδα, η πιο καθολική και διεθνης θεώρηση των πραγματων της ομογένειας, μαζί με την διατλαντική μου εμπειρία που εκτιμάται ιδιαίτερα στην ΕΕ, αποτελούν μια πραγματική ευκαιρία ουσιαστικής συμβολής στην εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρώπη.