Γιώργος Καλλιακμάνης στην Panhellenic Post: “Θα πρέπει όλοι να συμμετέχουμε στις εκλογές. Η ψήφος είναι η δύναμη του πολίτη”

Συνέντευξη στην Panhellenic Post:

Η Panhellenic Post, συμμετέχοντας στις επικείμενες Ευρωεκλογές ανοίγει έναν κύκλο συνεντεύξεων, που θα δημοσιεύονται στη στήλη “Ελεύθερο Βήμα” με υποψηφίους Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων. Στόχος η ενημέρωση των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες στις επικείμενες Ευρωεκλογές, για την ανάδειξη Ελλήνων Ευρωβουλευτών.

Συνεχίζουμε σήμερα με τον Γιώργο Καλλιακμάνη που συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

 

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε για την επιστολική ψήφο στο https://epistoliki.ypes.gov.gr/login

Συνέντευξη στην Μαργαρίτα Βαρθολομαίου

 Ερώτηση: Ως Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, θα ήθελα να μου αναφέρετε που νομίζετε ότι οφείλετε αυτή η έξαρση στην παραβατικότητα των ανηλίκων τις τελευταίες ημέρες. Ως γνωστόν τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του τόπου και τέτοιες συμπεριφορές είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτες.

Γιώργος Καλλιακμάνης: Η παραβατικότητα ανηλίκων είναι κοινωνικό και πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Μία από τις αιτίες που το προκαλούν αφορούν στη «χαλάρωση» του θεσμού της οικογένειας. Εκεί υπάρχει πρόβλημα. Η «χαλάρωση» οφείλεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής που έχει αλλάξει τους ρόλους των γονέων. Για παράδειγμα η μητέρα καλείται να εργάζεται υπό απαιτητικές συνθήκες και παράλληλα να φροντίζει τα παιδιά. Ωστόσο δεν της εξασφαλίζει κανείς ένα εργασιακό περιβάλλον που να της επιτρέπει να αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο στα παιδία της. Εκεί το κοινωνικό κράτος θα πρέπει να είναι «παρόν». Επίσης, ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλει στους γονείς να επιδίδονται στο κυνήγι του χρήματος, αμελώντας πολλές φορές τη φροντίδα των παιδιών. Οι γονείς εργάζονται πολλές ώρες για να καλύψουν τις εξαιρετικά αυξημένες ανάγκες που «επιβάλει» ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Όταν όμως οι γονείς δεν ασχολούνται με τα παιδιά τους τότε υπάρχει πρόβλημα.

Επίσης, σημαντικό θέμα είναι η έλλειψη υγειών προτύπων. Πλέον τα πρότυπα των παιδιών είναι ακόμα και παραβατικοί, οι οποίοι τυγχάνει να έχουν γίνει δημοφιλείς στα social media. Δεν είναι πρότυπα οι επιστήμονες, οι αθλητές, οι βαθιά σπουδαγμένοι και υγιώς πετυχημένοι άνθρωποι αλλά αυτοί που επιζητούν το εύκολο κέρδος και προβάλουν τον επίπλαστο πολυτελή τους βίο.

Το «αντίδοτο» πρέπει να είναι το σχολείο. Η εκπαίδευση να είναι ουσιαστική. Οι νέοι να μην παπαγαλίζουν στείρα γνώση αλλά να καλλιεργούνται και να κοινωνικοποιούνται. Να εκπαιδεύονται κοινωνικά και να φτιάχνουν έναν χαρακτήρα που θα έχει μέσα του στοιχεία από όλα όσα διδάσκανε οι αρχαίοι Έλληνες, οι οποίοι όπως ξέρουμε έδειχναν μεγάλη φροντίδα στη βαθιά και ουσιώδη διδασκαλία των νέων.

Στα σχολεία θα πρέπει να υπάρχουν ψυχολόγοι που θα προλαμβάνουν νοσηρές καταστάσεις, όπως και κοινωνικοί λειτουργοί που θα ασχολούνται με το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σημερινό παραβατικό παιδί είναι ο αυριανός εγκληματίας. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φαινόμενο δεν είναι αστυνομικό αλλά βαθιά κοινωνικό.

ΕΡ: Ποιο είναι το σύνθημά σας, ή αλλιώς ποιες είναι οι αρχές που σας διέπουν πρώτα ως άνθρωπο και μετά ως Αστυνομικό;

Γιώργος Καλλιακμάνης: Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως ουμανιστή, συνεπώς καταλαβαίνετε ότι σκέφτομαι και λειτουργώ με γνώμονα τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο ως οντότητα και ως μέλος της

κοινωνίας. Πιστεύω ότι η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι απαραίτητη για να δημιουργήσουμε μία κοινωνία αλληλεγγύης. Αυτές άλλωστε δεν είναι οι αρχές που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση; Η αλληλεγγύη αποτελεί κομμάτι από το dna της.

Επίσης βασικό συστατικό της προσωπικότητάς μου αποτελεί το αίσθημα της Δικαιοσύνης. Μίας Δικαιοσύνης όμως όχι τιμωρητικής αλλά μίας Δικαιοσύνης που βασίζεται στο σωφρονισμό, στην εκπαίδευση των πολιτών για να μην «παραπατήσουν» και βρεθούν στην όχθη των παραβατικών αλλά και μίας Δικαιοσύνης που προσφέρει την πολύτιμη ευκαιρία της επανένταξης για όσους έχουν εγκληματήσει. Για όλους τους παραπάνω λόγους χρειαζόμαστε ένα σωφρονιστικό σύστημα ικανό να εξυπηρετήσει τους ιερούς αυτούς σκοπούς.

Τέλος, διέπομαι από ενσυναίσθηση. Ενσυναίσθηση σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Γιατί όταν μπαίνεις στη θέση του άλλου είναι αδύνατο να τον αδικήσεις. Με αυτές τις Αρχές λειτούργησα όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετώ τον πολίτη.

ΕΡ: Ποιες είναι οι προτεραιότητες, ή αλλιώς οι στόχοι που θα θέσετε, εάν και εφόσον εκλεγείτε;

Γιώργος Καλλιακμάνης: Πρώτος στόχος: Το ζήτημα της ασφάλειας. Η εγκληματικότητα καλπάζει. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.

Θα πρέπει λοιπόν να ληφθούν πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση και χρηματοδότηση των υπηρεσιών ασφαλείας κάθε χώρας, προκειμένου να ανανεωθεί ο υπηρεσιακός εξοπλισμός και να γίνουν επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες για την πάταξη του εγκλήματος. Μόνο έτσι η Αστυνομία θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις.

Δεύτερος στόχος: Ενίσχυση του πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα των αγροτών και των κτηνοτρόφων όλων των κρατών μελών. Αυτές οι ομάδες εργαζομένων φροντίζουν για το τι θα μπει στο τραπέζι όλων των ευρωπαίων πολιτών.

Τρίτος στόχος: Πράσινη ανάπτυξη. Λήψη πρωτοβουλιών για διάθεση κονδυλίων που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να αξιοποιήσουν βιολογικές καλλιέργειες και τροφές νέας γενιάς για τα ζώα, τα οποία θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξάλειψη ασθενειών που μαστίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Η απεξάρτηση από τα φυτοφάρμακα και τα νοσογόνα λιπάσματα αποτελεί προτεραιότητα.

Τέταρτος στόχος: Τουρισμός. Διάθεση κονδυλίων για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. των οποίων η «βαριά» βιομηχανία είναι ο τουρισμός.

Ταυτόχρονα διάθεση επιδοτήσεων για τους πολίτες των κρατών μελών και ιδιαίτερα για τους ασθενέστερους οικονομικά, ούτως ώστε ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει φθηνό τουρισμό. Με τα κονδύλια προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις και ο επιχειρηματίας θα μπορεί να συντηρήσει μία βιώσιμη επιχείρηση που θα προσλαμβάνει υπαλλήλους με σεβαστούς μισθούς αλλά και ο πολίτης της Ε.Ε. θα μπορεί να ταξιδέψει ως τουρίστας στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι θα μπορούν ευκολότερα να έρθουν στη χώρα μας και ο Έλληνας θα μπορεί να ευκολότερα να επισκεφτεί τις χώρες της Ε.Ε.

Πέμπτος στόχος: Μεταναστευτικό. Θα πρέπει να αντιληφθεί η Ευρώπη ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και δεν περιορίζεται μόνο σε κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος και η Μάλτα, που καλούνται λόγω γεωγραφικής θέσης να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος.

Τα εθνικά σύνορα των χωρών αυτών είναι ευρωπαϊκά σύνορα που πρέπει να προστατευτούν αποτελεσματικά. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο -πιο αποτελεσματικό- πλαίσιο, ούτως ώστε το βάρος αυτό να κατανέμεται ισομερώς, τόσο για τους παράτυπους μετανάστες όσο και για τους πρόσφυγες. Είναι γεγονός ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Ελλάδα έχει επωμιστεί δυσανάλογο βάρος.

Έκτος στόχος: Η ακρίβεια, η οποία σε κάποιες χώρες – όπως η Ελλάδα – ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Αυτό έχει να κάνει με την αισχροκέρδεια και όχι μόνο με εξωγενείς παράγοντες. Η Ε.Ε. πρέπει να λαμβάνει πρωτοβουλίες όταν η πολιτική κάποιου κράτους μέλους αποτυγχάνει. Για παράδειγμα θα πρέπει να επιβάλλεται πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών, όπως για παράδειγμα τα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ. Η Ε.Ε. να παρεμβαίνει δραστικά προς όφελος των πολιτών της.

Έβδομος στόχος: Κοινωνικό κράτος. Είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να δώσουμε έμφαση στις εμπέδωση των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου, σε μία περίοδο που βλέπουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων τείνει να στραφεί προς τα άκρα. Μόνο έτσι θα αναχαιτιστεί η τάση προς τη γιγάντωση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Όγδοος στόχος: Ανάπτυξη. Στοχευμένη διάθεση κονδυλίων σε επιχειρήσεις και δημόσια έργα ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας. Κίνητρα σε μικρές επιχειρήσεις για να γίνουν βιώσιμες και να μη συγκεντρώνεται ο πλούτος μόνο στις εταιρίες-κολοσσούς.

ΕΡ: Πως έχετε οραματιστεί την θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη;

Γιώργος Καλλιακμάνης: Ακόμα και σήμερα υπάρχουν στην Ευρώπη άνθρωποι που νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι μία φτωχή και ανίσχυρη χώρα που δεν μπορεί να σταθεί στο παγκόσμιο στερέωμα. Αυτή είναι μία στρεβλή εντύπωση που ενδεχομένως κάποιοι ακόμα και τεχνηέντως επιζητούν να φιλοτεχνήσουν ως εικόνα. Οραματίζομαι μία Ελλάδα την οποία κανείς δεν θα θεωρεί χώρα «δεύτερης κατηγορίας» αλλά χώρα ρυθμιστή των εξελίξεων και πρωταγωνίστρια στις σύγχρονες προκλήσεις. Μία Ελλάδα πιστή στις Αρχές που διέπουν την Ε.Ε. από την στιγμή της ίδρυσής της το 1957. Μία Ελλάδα που θα αποτελεί τη σταθερά της Ευρώπης, το φάρο που θα μεταλαμπαδεύει το φως της δημοκρατίας.

ΕΡ: Αναμένεται να σας ψηφίσει (στηρίξει) η Ομογένεια;

Γιώργος Καλλιακμάνης: Θεωρώ ότι οι Έλληνες της ομογένειας είναι πιστοί στις αρχές της οικογένειας, της θρησκείας και της αγάπης για την πατρίδα. Κατάφεραν να κρατήσουν ακέραιες τις αρχές τους σε όλες τις κοινότητες που δημιούργησαν με τα χέρια τους απανταχού της γης. Αυτές οι ρίζες τους κράτησαν ζωντανούς και ενωμένους.

Επειδή είχα τη δυνατότητα να επικοινωνήσω τις θέσεις μου μέσω μεγάλων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που μεταδίδουν το σήμα τους σε διεθνή εμβέλεια, θεωρώ ότι η ομογένεια με γνωρίζει και έχει καταλάβει την ουσία μου. Γι’ αυτό θεωρώ ότι θα είμαι ένας από αυτούς που θα εμπιστευτεί για να υπερασπιστώ τη χώρα μας, όπως υπερασπίζομαι όλα αυτά τα χρόνια τις αρχές και τις ιδέες μου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΕΡ: Η ομογένεια πλέον ψηφίζει και μάλιστα με επιστολική ψήφο θα στείλει Έλληνες ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πως το σχολιάζετε;

Γιώργος Καλλιακμάνης: Πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος είναι μία θετική εξέλιξη, καθώς δίνει τη δυνατότητα της ψήφου σε ανθρώπους που ενδεχομένως δε θα μπορούσαν να μετακινηθούν ή να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Νομίζω μάλιστα ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτό που ονομάζουμε γιορτή της δημοκρατίας. Η ευκαιρία αυτή δεν θα πρέπει να πάει χαμένη. Θα πρέπει όλοι να συμμετέχουμε στις εκλογές. Η ψήφος είναι η δύναμη του πολίτη. Ας μην αφήσουμε τους άλλους να αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς.