Εκδρομή της Λευκαδιακής Αδελφότητας στο Ballarat

Φωτογραφία: Οι εκδρομείς έμπροσθεν του Μνημείου

Ιστορική επίσκεψη στο Μνημείο του George Devine Treloarκαι Μνημόσυνο στον Λευκαδίτη ήρωα Δημήτρη Ζαμπέλη

Μελβούρνη.- Την περασμένη Πέμπτη, ημέρα των ANZAC, η Λευκαδιακή Αδελφότητα πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στο Ballarat.

Το πρόγραμμα περιέλαβε προσκύνημα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου επί της Humffray Street και γεύμα στο τοπικό RSL.

Στη συνέχεια οι εκδρομείς επισκέφτηκαν το Μνημείο του George Devine Treloar, του μεγάλου ανθρωπιστή και ευεργέτη των προσφύγων, ο οποίος μεταξύ 1923 και 1926, γλύτωσε χιλιάδες ψυχές Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων από την μανία της γενοκτονίας που επέβαλε η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η διάδοχός της “Δημοκρατία της Τουρκίας”.

Ως γνωστόν η Ιστορία χαρακτηρίζει το έργο του ως «μέγα έργο ανθρωπιάς και προσφοράς προς τους πρόσφυγες, τους επιζήσαντες και τους αναξιοπαθούντες των Γενοκτονιών».

Με την ευκαιρία αναφέρουμε ότι το Μνημείο αναγέρθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνη της Επιτροπής «ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΥΡΙΩΝ» της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης, του Δήμου Ballarat και άλλων ομογενειακών Οργανισμών και ιδιωτών.

Το περικαλλές γλυπτό με τον George Devine Treloar να προσφέρει χέρι βοήθειας στην μικρή Λεμόνα, φιλοτέχνησε η γλύπτρια Lis Johnson.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΜΠΕΛΗΣ

Μιας και Ημέρα των ANZAC, αναφορά έγινε και στον Λευκαδίτη στρατιώτη Δημήτρη Ζαμπέλη, τον μοναδικό Ελληνικής καταγωγής που σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος στην Μάχη της Κρήτης.

Στις 25 Απριλίου 1941, η μονάδα στρατοπέδευσε έξω από την Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας επιβιβάστηκαν σε συμμαχικό πλοίο με κατεύθυνση την Κρήτη. Το λιμάνι της Σούδας ήταν γεμάτο στρατό, συμμαχικά πολεμικά και πλοία ανεφοδιασμού.

Οι Γερμανοί είχαν ήδη ξεκινήσει την επιδρομή, βομβαρδίζοντας σημαντικά σημεία της περιοχής, χρησιμοποιώντας και το αεροδρόμιο του Μάλεμα. Ήταν 20 του Μάη του 1941.

Τις μέρες που ακολούθησαν η μονάδα του James Zampelis επικεντρώθηκε στην περιοχή γύρω από το χωριό Μουρνιές. Οι Γερμανοί επιτέθηκαν στο χωριό αρκετές φορές, αλλά αποκρούστηκαν.

Το πρωινό της 24ης Μαΐου 1941, ο James Zampelis καλέστηκε να βοηθήσει τον Captain Refshauge στην περίθαλψη των τραυματιών. Δυστυχώς το στρατόπεδο βομβαρδίστηκε. Ανάμεσα στους έξη νεκρούς ήταν και ο Δημήτρης Ζαμπέλης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, τους έθαψαν σε τάφο, 200 μέτρα Νοτιοδυτικά των Μουρνιών.

Θυμίζουμε ότι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο έλαβαν μέρος στις Αυστραλιανές Ένοπλες Δυνάμεις και 2500 ελληνικής καταγωγής ή με ρίζες στην Ελλάδα. Μάλιστα σε έρευνα του Οργανισμού το 2017, εντοπίστηκαν 7 στρατιώτες που πολέμησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και 43 στρατιώτες με ρίζες στη Λευκάδα.

Εκ μέρους της Αδελφότητας έγινε κατάθεση στεφάνου από τις κυρίες Αλεξάνδρα Δάγλα και Χριστίνα Κατσαντώνη.

Η εκδρομή τελείωσε με επίσκεψη στο καταπράσινο πάρκο της πόλης, όπου οι εκδρομείς μαγεύτηκαν από την ποικιλία και τα χρώματα των λουλουδιών.

Πολλές ευχαριστίες στον οδηγό Γιώργο Αλεξόπουλο για το υπέροχο ταξίδι.

Στιγμιότυπα από την εκδρομή