Η Μεγάλη Εβδομάδα στους Ιερούς Ναούς της Ομογένειας

Ο κατάμεστος ναός του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Νέα Υόρκη.-  «Πραγματική όαση», «Ακρόπολη πολιτισμού» και «Αγία Σοφία βυζαντινής παράδοσης» χαρακτήρισε την μεγαλώνυμη κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και απέδωσε αυτούς τους χαρακτηρισμούς στην παρουσία του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» και του Ελληνικού Απογευματινού «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη».

«Τα σχολεία έκαναν και συνεχίζουν να καθιστούν αυτή την κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ μια πραγματική όαση, μια Ακρόπολη πολιτισμού και μια Αγία Σοφία βυζαντινής παράδοσης σ’ αυτή την περιοχή» τόνισε με έμφαση ο κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης,  2ας  Μαΐου 2024, προεξήρχε της αρχιερατικής Ακολουθίας του Αγίων Παθών.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο που για μια ακόμη φορά βρέθηκε στο πλευρό της κοινότητας και χοροστάτησε της άκρως συγκινητικής Ακολουθίας και των Αγίων Παθών με τα Δώδεκα Ευαγγέλια.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην αντιφώνησή του επεσήμανε: «Ευχαριστώ, π. Παύλε για τα καλά σας λόγια. Η υμνογραφία σήμερα και όλοι οι ψαλμοί ήταν τόσο υπέροχοι και μας ανέβασαν τόσο ψηλά στον ουρανό να ζήσουμε τις θλιβερές και δύσκολες ημέρες με το πάθος του Κυρίου, την προδοσία, την μαστίγωση, τα βασανιστήρια, την άδικη δίκη, την σταύρωση και τελικά τον θάνατο του Κυρίου.

Εάν προσέξατε στην σημερινή ακολουθία, και ο τρόπος με τον οποίο ο αρχιδιάκονός μας διάβασε το τελευταίο Ευαγγέλιο είναι χαρμόσυνος. Δεν κλείνει η σημερινή ημέρα με κατάθλιψη, κλείνει με ελπίδα, με χαρά και με προσδοκία, ότι αυτός που είναι στον Σταυρό εσταυρωμένος, αυτό που προ ολίγου είπαμε «όταν σε βλέπουμε στον Σταυρό, φόβος και τρόμος»,

Αυτός ο φόβος και ο τρόμος δεν είναι για τους Χριστιανούς, αλλά είναι για τον θάνατο και την αμαρτία, και περιμένουμε όλοι μας την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου».

«Αγαπητέ πάτερ, εσείς και η πνευματική ομάδα που έχετε δημιουργήσει με τους ιερείς με τους οποίους διακονείτε και με τους υπέροχους συνεργάτες, το ενοριακό συμβούλιο, την Φιλόπτωχο Αδελφότητα, τη νεολαία, όλες τις διακονίες και τις δραστηριότητες και κυρίως το σχολείο έκαναν και συνεχίζουν να καθιστούν αυτή την κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ μια πραγματική όαση, μια Ακρόπολη πολιτισμού και μια Αγία Σοφία βυζαντινής παράδοσης σ’ αυτή την περιοχή», κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Σας συγχαίρω όλους εσάς, τα παιδιά που είναι μαζί σας, οι κληρικοί και οι λαϊκοί που είναι μαζί σας και οι πραγματικά θαυμάσιοι ψάλτες που έχετε και οι οποίοι μας ανέβασαν κυριολεκτικά στον ουρανό και μας έκαναν να ζήσουμε αυτά τα άγια πάθη του Κυρίου με την ωραία ελληνική και βυζαντινή παράδοση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ ασπάζεται στον Εσταυρωμένο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στιγμιότυπο από την Ακολουθία των Αγίων Παθών στον ιερό ναό του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ. Φωτογραφία: www.photobystellios.com

 

Μ. Πέμπτη στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντω Αστόριας. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Χριστόδουλος Αθανασάτος