Οι Χούθι απειλούν τώρα, πλοία στη Μεσόγειο

Εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε σε υποστηρικτές του ότι από εδώ και στο εξής τα πλοία που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο προς τα ισραηλινά λιμάνια, θα δέχονται επιθέσεις

Οι αντάρτες Χούθι απειλούν ότι θα αρχίσουν να επιτίθενται με πυραύλους και εναντίον εμπορικών σκαφών  στη Μεσόγειο.

Εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε σε υποστηρικτές τους στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά ότι από εδώ και στο εξής τα πλοία που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο προς τα ισραηλινά λιμάνια,θα δέχονται επιθέσεις.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι Χούθι διαθέτουν πυραύλους με βεληνεκές έως και 2.500 χιλιόμετρα και επομένως θεωρητικά θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας την απειλή τους, προκειμένου να αναγκάσουν το Ισραήλ να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Σε περίπτωση επίθεσης στην πόλη της  Ράφα, οι επιθέσεις θα επεκταθούν σε όλα τα σκάφη, οι πλοιοκτήτες των οποίων έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με το Ισραήλ», απείλησε ο εκπρόσωπος των Χούθι.

Οι αντάρτες που είναι σύμμαχοι με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, επιτίθενται επί μήνες σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά και Αραβική Θάλασσα και στον ευρύτερο Ινδικό Ωκεανό.

Η Υεμένη βρίσκεται σε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους του κόσμου, που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία.

Οι Χούθι λέγεται επίσης ότι συμμετείχαν στην ιρανική επίθεση στο Ισραήλ με ρουκέτες και drones στα μέσα Απριλίου.

Αρκετά δυτικά κράτη έχουν συγκροτήσει δυνάμεις στην Ερυθρά για την απόκρουση επιθέσεων των Χούθι.

Η ΕΕ μετέχει στην στρατιωτική επιχείρηση για την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, με την αποστολή «Ασπίδες».

Οι αεροπορικές επιδρομές από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, με την υποστήριξη των συμμάχων, με στόχο τον περιορισμό των δυνατοτήτων των Χούθι στην Υεμένη,δεν έχουν μέχρι στιγμής δώσει πάντως, τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πηγή:naftemporiki.gr