Χρήστος Χωμενίδης: Ένας Έλληνας στην Αμερική

Ο Χρήστος Χωμενίδης εκτός από σοφό, αναδεικνύεται και παιδί των επιτυχιών. Το πολυβραβευμένο του μυθιστόρημα με τίτλο Νίκη (εκδ. Πατάκη, 2014) μόλις μεταφράστηκε στην Αμερική από τον εκδοτικό οίκο Other Press σε μετάφραση Πατρίσια Μπαρμπέιτο. Ο ίδιος μόλις ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ.

«Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που πέρασε όλη του την εφηβεία στη βαθιά παρανομία», σημειώνει ο Χρήστος Χωμενίδης. «Και όταν επέστρεψε στην ελευθερία, το κορίτσι εκείνο ερωτεύτηκε παράφορα, κόντρα στη θέληση και στην ανοχή της οικογένειάς του. Το κορίτσι λεγόταν Νίκη. Και ήταν η μάνα μου. (Αυτό όμως έχει τη λιγότερη σημασία)», επισημαίνει με το δραματικό ύφος της γραφής του.

Η πρωταγωνίστρια που χαρίζει το όνομά της στο βιβλίο αποτελεί μυθιστορηματική εκδοχή της μητέρας του, που ονομαζόταν Νίκη Νεφελούδη. Η ιστορία της διατρέχει όλη τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, με σημείο εκκίνησης πριν από την Κατοχή και φτάνοντας στα χρόνια μετά τον Εμφύλιο.

Οι πρωταγωνιστές του «αποτελούν τις αντανακλάσεις ανθρώπων οι οποίοι έζησαν και έδρασαν στ’ αλήθεια», σημειώνει ο Χρήστος Χωμενίδης.

Αναφέρεται ουσιαστικά στην ιστορία της οικογένειάς του, περισσότερο διατρέχοντας την πλευρά της Αριστεράς αλλά χωρίς να αδικεί Δεξιούς που στάθηκαν συμπαραστάτες στις εντυπωσιακές περιπέτειές τους.

Με φλέβες ιστορικές

Παππούδες του συγγραφέα υπήρξαν στην πραγματικότητα ο συνιδρυτής του ΕΑΜ Χρήστος Χωμενίδης και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ προπολεμικά Βασίλης Νεφελούδης. Αδελφός της εκ πατρός γιαγιάς του, ο Δημήτρης Γληνός.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά για παθιασμένη ιστορία αγάπης.

Στο επίκεντρο των γεγονότων, ο Χρήστος Χωμενίδης διαγράφει τον αταλάντευτο έρωτα ανάμεσα στο ζευγάρι των πρωταγωνιστών, που όρισε τη μοίρα τους.

Για αυτό το πλούσιο σε συναισθήματα και δράση μυθιστόρημα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και το Prix du livre européen (Ευρωπαϊκό βραβείο βιβλίου).

Στα βιβλία που αντλούν υλικό από προσωπικά του βιώματα αναπλάθοντάς τα ως μυθοπλασία ο Χρήστος Χωμενίδης  (Αθήνα, 1966) διαπρέπει.

Απέκτησε ευρύτατη φήμη και αποδοχή από κοινό και κριτικούς ύστερα από το Σοφό παιδί (Εστία, 1993, Πατάκης 2008). Περιέγραψε παθιασμένα τις νεανικές ανησυχίες, τη δική του οικογένεια και τα χρόνια του ως τρόφιμος στο Κολλέγιο Αθηνών. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1990. Συνέχισε  σπουδές στη νομική στη Ρωσία και στην επικοινωνιολογία στην Αγγλία.

Από το Σικάγο ως τη Νέα Υόρκη

Επιστρέφοντας στο σήμερα, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του στην τεράστια αγορά της Αμερικής, ο Χρήστος Χωμενίδης πραγματοποίησε ομιλίες σε διάφορα πανεπιστήμια. Στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, στο Πανεπιστήμιο Brown (Μπράουν) στη Βοστώνη και στο Πανεπιστήμιο Penn (Πεν) στη Φιλαδέλφεια.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, η Νίκη αποτελεί το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα ύστερα από αρκετά χρόνια που κυκλοφορεί εκτενώς στο εξωτερικό.

«Τον Καβάφη, τον Καζαντζάκη, τους δύο νομπελίστες ποιητές μας, τον Βασίλη Βασιλικό, τους περιέχουμε και τους τιμούμε. Προχωράμε όμως. Έχουμε τη δική μας ταυτότητα, η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς από τα νέα ταλέντα που εμφανίζονται στα γράμματά μας. Χρέος της δικής μου γενιάς είναι να ξαναβάλει αποφασιστικά την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη του πολιτισμού. Όπως της αξίζει».

Η περιοδεία του Χρήστου Χωμενίδη στην Αμερική κορυφώθηκε με μια βραδιά στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ελληνικού προξενείου στη Νέα Υόρκη.

Με την υποστήριξη του επιχειρείν

Τη διοργάνωση ανέλαβε ο γενικός πρόξενος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Cosmos Fm Στέλιος Τακετζής, ο καθηγητής στο Queens College Νίκος Αλεξίου και ο διεθνώς αναγνωρισμένος επιχειρηματίας Γιώργος Κορρές.

Αποσπάσματα από τη Νίκη διάβασε στα αγγλικά η ηθοποιός Ελεάννα Φινοκαλιώτη.

Την παρουσία του υποστήριξε ο γνωστός επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Τέλος, η Νίκη του Χρήστου Χωμενίδη συγκαταλέγεται στη βραχεία λίστα για τα EBRD Literature Prize. Της Ευρωπαϊκής τράπεζας ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

Όλοι τού εύχονται ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.

Πηγή: https://www.mononews.gr/anamniseis.net