Υποψήφια Ευρωβουλευτής (ΠΑΣΟΚ) Μαρία Γεωργία Αντωνοπούλου: στο επίκεντρο τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ομογένεια

Η Panhellenic Post, συμμετέχοντας στις επικείμενες Ευρωεκλογές ανοίγει έναν κύκλο συνεντεύξεων, που θα δημοσιεύονται στη στήλη “Ελεύθερο Βήμα” με υποψηφίους Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων. Στόχος η ενημέρωση των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες στις επικείμενες Ευρωεκλογές, για την ανάδειξη Ελλήνων Ευρωβουλευτών.   Συνεχίζουμε σήμερα με την πρώην Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και νυν υποψήφια Ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ, Μαρία Γεωργία Αντωνοπούλου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ PANHELLENIC POST

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οφείλουμε να θέσουμε στο επίκεντρο τα ζητήματα που αντιμετωπίζει στο σήμερα η ομογένεια και το πώς μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει ταλέντα, δεξιότητες και βέλτιστες πρακτικές που έχουν αναπτύξει οι ομογενείς μας“. Αυτό επισημαίνει η υποψία Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ,  Μαρία Γεωργία Αντωνοπούλου, σε συνένετευξή της στην Panhellenic Post. Μιλώντας για το όραμά της αναφορικά με τη θέση της Ελλάδος στην Ευρωπαίκή Κοινότητα η κυρία Αντωνοπούλου τονίζει:Αυτό που θέλω είναι μία Ελλάδα που να ανταποκρίνεται στα κριτήρια μίας ευρωπαϊκής δημοκρατίας, με σύγχρονες υποδομές και κοινωνικές υπηρεσίες, με ισχυρούς πολιτικούς θεσμούς που εγγυώνται και δεν καταρρακώνουν θεμελιώδη δικαιώματα, όπως έγινε με την περίπτωση των υποκλοπών, που αξιοποιεί και διαχέει τους ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάπτυξη των πολλών και όχι την ευημερία των λίγων“.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης ‘έχει ως ακολούθως:

Εώτηση: Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τον εαυτό σας και την επαγγελματική σας σταδιοδρομία;

Μαρία Γεωργία Αντωνοπούλου: Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1982 και είμαι απόφοιτη του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Πραγματοποίησα μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Tübingen της Γερμανίας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και από το 2017 είμαι διδάκτωρ Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του ίδιου πανεπιστημίου.  Σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο έχω διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και από το 2021 συνεργάζομαι με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ενώ σήμερα είμαι διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όσον αφορά τους κύριους σταθμούς της πολιτικής μου πορείας, ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια ανέπτυξα συνδικαλιστική δράση στο χώρο της Αριστεράς και των κινημάτων, ενώ με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον Νοέμβριο του 2022  τοποθετήθηκα Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Σε αυτές τις ευρωεκλογές εκπροσωπώ την Ανανεωτική Αριστερά, στην οποία έχω τη τιμή να είμαι μέλος της συντονιστικής της επιτροπής. Είμαι μητέρα δύο κοριτσιών και σύντροφος ενός μουσικού παραδοσιακής μουσικής.

Μαρία Γεωργία Αντωνοπούλου,

Ερώτηση: Πως αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή;

Μαρία Γεωργία Αντωνοπούλου: Καταρχάς ήθελα με την παρουσία μου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να εκφράσω τη διεύρυνση που ξεκίνησε επί προεδρίας της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Πιστεύω αξιακά ότι οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς μπορούν να βρουν έναν κοινό βηματισμό συμπόρευσης τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και εθνικό επίπεδο, ώστε να προωθηθούν προοδευτικές πολιτικές που θα απαντήσουν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες, οι οποίες διολισθαίνουν ολοένα και περισσότερο σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και ευαλωτότητας και φόβου, συνθήκες που ευνοούν την άνοδο της ακροδεξιάς. Δεν υπάρχει χρόνος η Ευρώπη να υποκύψει και πάλι στα φαντάσματα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, δεν πρέπει να δοθεί πολιτικός χώρος σε φωνές που διακηρύττουν τη διάλυσή της και οι οποίες οραματίζονται την Ευρώπη των εθνών. Κάθε προοδευτικός ευρωπαίος πολίτης έχει ως όραμα την Ευρώπη των λαών και όπως ορίζουν οι ίδιες οι ευρωπαϊκές συνθήκες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχει για να εκπροσωπεί τους λαούς.

Ερώτηση: Ποιο είναι το σύνθημά σας στην προεκλογική εκστρατεία;

Μαρία Γεωργία Αντωνοπούλου: Τα συνθήματά μου σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία είναι δύο και το καθένα έχει το δικό του συμβολισμό. Το πρώτο είναι «καπου_ωπα», όπου με αυτό θέλω να αναδείξω τις νοοτροπίες που πρέπει να αλλάξουμε ως προς το τρόπο προσέγγισης του εκλογικού σώματος, ο οποίος πολλές φορές φαντάζει παλαιοκομματικός και ξεπερασμένος. Θέλω να αντιμετωπίζω τους ψηφοφόρους ως πολίτες που χρήζουν ίσου σεβασμού και όχι σαν ακολούθους που χρησιμοποιούνται απλά ως ντεκόρ σε φωτογραφίες απλά για τη χειραψία. Το δεύτερό μου σύνθημα είναι το «πάρτο_αλλιώς» και με αυτό θέλω να εκφράσω μία αλλαγή κουλτούρας στο πώς διεξάγεται η ίδια η προεκλογική εκστρατεία, η οποία να αναγνωρίσουμε εδώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη για έναν υποψήφιο που δεν είναι αναγνωρίσιμος και δεν διαθέτει απεριόριστους οικονομικούς πόρους. Επιδιώκω με τις περιοδείες μου και τα όσα λέω σε αυτές να μιλήσω για μία αλλαγή κουλτούρας που θα μας κάνει να μιλήσουμε για πολιτική, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς σεξισμό, χωρίς να θεωρούμε αυτούς που μας παρακολουθούν δεδομένους. Οι πολίτες διψούν να ακούσουν κάτι διαφορετικό και να δουν το κάτι διαφορετικό από πλευράς δημόσιου ήθους.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα θέσετε, εάν και εφόσον εκλεγείτε;

Μαρία Γεωργία Αντωνοπούλου: Το γνωστικό μου αντικείμενο είναι τα εργασιακά και αυτό θέλω να θέσω ως βασική μου προτεραιότητα όχι μόνο μέχρι τις ευρωεκλογές, αλλά και μετά από αυτές διότι αυτή τη στιγμή η κοινωνική ατζέντα είναι και ευρωπαϊκή ατζέντα κι αυτό φάνηκε και στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Συζητήσεις και προτάσεις για τη θεσμοθέτηση ενός κατώτατου μισθού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και η ευρύτερη συζήτηση για το βασικό εγγυημένο εισόδημα σε συνδυασμό με το παρόν και το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής είναι ζητήματα που θα απασχολήσουν την Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό που χρειάζεται είναι η εμβάθυνση της κοινωνικής διάστασης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της εμπέδωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως έγινε πρόσφατα με την ψήφιση της Οδηγίας για την προστασία των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Όπως μας πληροφορούν και τα ευρήματα της «Έκθεσης Λέττα» που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο, η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ριζικά το οικονομικό και ανταγωνιστικό της μοντέλο, ώστε να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη και να επιταχυνθούν οι ρυθμοί της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Ερώτηση: Πως έχετε οραματιστεί την θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη;

Μαρία Γεωργία Αντωνοπούλου: Έχω οραματιστεί μία Ελλάδα που θα σταματήσει τον δρόμο της απόκλισης από το ευρωπαϊκό κεκτημένο που σημειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως εν ολίγοις συνόψισε και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ουραγός μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. στην ελευθερία και ανεξαρτησία του τύπου. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι στο επίκεντρο έρευνας του Ευρωπαίου Εισαγγελέα για την διάθεση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στο σιδηρόδρομο με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών. Αυτό που θέλω είναι μία Ελλάδα που να ανταποκρίνεται στα κριτήρια μίας ευρωπαϊκής δημοκρατίας, με σύγχρονες υποδομές και κοινωνικές υπηρεσίες, με ισχυρούς πολιτικούς θεσμούς που εγγυώνται και δεν καταρρακώνουν θεμελιώδη δικαιώματα, όπως έγινε με την περίπτωση των υποκλοπών, που αξιοποιεί και διαχέει τους ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάπτυξη των πολλών και όχι την ευημερία των λίγων.

Ερώτηση: Οι ομογενείς θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές επιστολικά για πρώτη φορά. Τι έχετε να τους πείτε;

Μαρία Γεωργία Αντωνοπούλου: Να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μαζικά και να συμμετέχουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Αλλά πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε το τρόπο προσέγγισης έναντι των ομογενών μας. Τα προηγούμενα χρόνια ως πολιτικό σύστημα αναλωθήκαμε για το πώς θα ψηφίζουν στις εθνικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές. Οφείλουμε να θέσουμε στο επίκεντρο τα ζητήματα που αντιμετωπίζει στο σήμερα η ομογένεια και το πώς μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει ταλέντα, δεξιότητες και βέλτιστες πρακτικές που έχουν αναπτύξει οι ομογενείς μας.

Χ.Μ. Σας ευχαριστούμε.