Απογραφή 2026: Η ευκαιρία να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία

Φωτο: https://neoskosmos.com
Λίγες ημέρες πριν από την απογραφή πληθυσμού της 11ης Αυγούστου, το SBS Greek βρέθηκε στην καρδιά του Marrickville, μιας περιοχής που εδώ και δεκαετίες αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική παροικία του Σύδνεϋ. Στόχος ήταν να καταγράψει όχι μόνο τι γνωρίζουν οι κάτοικοι για τη διαδικασία της απογραφής, αλλά και πώς αντιλαμβάνονται σήμερα την ελληνική τους ταυτότητα, σε μια εποχή όπου ο Ελληνισμός εκτείνεται πλέον πολύ πέρα από τις παραδοσιακές ελληνικές γειτονιές.
Αυριο Τρίτη, 11 Αυγούστου, η Αυστραλία συμμετέχει στην εθνική απογραφή πληθυσμού, μία διαδικασία που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες, από την υγεία και την παιδεία, μέχρι τις μεταφορές και τις κοινωνικές παροχές.
Is Greek identity disappearing in Australia?
Is Greek identity disappearing in Australia?
Για πολλούς ομογενείς, η απογραφή δεν είναι απλά μια στατιστική διαδικασία, είναι μια ευκαιρία να αποτυπωθεί η πραγματική παρουσία της ελληνικής κοινότητας στην χώρα.
Το Marrickville παραμένει μία από τις πιο χαρακτηριστικές ελληνικές γειτονιές του Σύδνεϋ, παρότι η εικόνα του έχει αλλάξει σημαντικά με την πάροδο των χρόνων. Με αφορμή την επικείμενη απογραφή, ζητήσαμε από τους κατοίκους να μας πουν τι σημαίνει για αυτούς η δήλωση της ελληνικής καταγωγής και αν θεωρούν ότι η διαδικασία αυτή έχει πραγματικό αντίκτυπο στην κοινότητα.
Στην απογραφή του 2021, περίπου το 8,8% των κατοίκων του Marrickville δήλωσαν ελληνική καταγωγή, ποσοστό σχεδόν 5 φορές υψηλότερο από το μέσο όρο στη Νέα Νότια Ουαλία. Ένας αριθμός που αντιστοιχεί σε 2.337 ανθρώπους.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί από όσους συναντήσαμε έχουν γεννηθεί στην Αυστραλία ή ανήκουν στη δεύτερη και τρίτη γενιά της ομογένειας, η απάντησή τους ήταν σχεδόν κοινή.
Η ελληνική καταγωγή εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο της ταυτότητάς τους και θεωρούν σημαντικό να καταγραφεί επίσημα στην απογραφή. Για αρκετούς, η δήλωση αυτή είναι και μια πράξη υπερηφάνειας απέναντι στις ρίζες τους.
«Ότι είμαστε Έλληνες. Είμαστε γεννημένοι στην Αυστραλία, αλλά θα γράψουμε ότι είμαστε Έλληνες».
«Θα σημειώσω ότι είμαι Έλληνας, Κως. Η σκέψη μου, η αγάπη μου είναι για την πατρίδα. Με έχει πονέσει που δεν είμαι κοντά της. Από το μυαλό μου δε βγαίνει».
«Εγώ είμαι Ελληνοαυστραλέζα, αλλά γράφει κιόλας άμα μιλάτε ελληνικά στο σπίτι και τέτοια, τέτοιες ερωτήσεις πρέπει να πούμε ναι, γιατί σαν Έλληνες χρειάζεται να μας βοηθάνε και να ξέρουν ότι υπάρχουμε».
Αυτές ήταν μερικές από τις απαντήσεις που λάβαμε. Ωστόσο η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στην καταγωγή. Ζητήσαμε από τους κατοίκους να περιγράψουν τι είναι αυτό που, κατά τη γνώμη τους, διατηρεί ζωντανή την ελληνική ταυτότητα στην Αυστραλία.
Οι απαντήσεις τους ανέδειξαν ότι ο Ελληνισμός δεν συνδέεται αποκλειστικά με τη γλώσσα ή τον τόπο γέννησης, αλλά και με την καθημερινή συμμετοχή στην κοινότητα, τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής.
«Έλληνα τον κάνει κάποιον εδώ στην Αυστραλία όταν πηγαίνει στις παρελάσεις, να πηγαίνει στην εκκλησία, να πηγαίνει σε κέντρα διασκεδάσεως, σε ταβέρνες, σε καφενείο όπως είναι αυτό και συνομιλεί με Έλληνες. Όλα αυτά τον κάνουν Έλληνα».

«Τα έθιμα, όταν κρατάει τις παραδόσεις και εντάξει τα ελληνικά όσο να ναι, όταν είσαι σε μια ξένη χώρα λογικό είναι να μιλάς τη γλώσσα που είναι εκεί που βρίσκεσαι, αλλά να κρατάς τις παραδόσεις, τη θρησκεία σου και όλα αυτά νομίζω ότι παίζουν μεγάλο ρόλο».
«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε, να φυλάξουμε αυτά που πήραμε».
«Εμείς έχουμε ελληνικό μαγαζί, ψωνίζουμε σε ελληνικά μαγαζιά, τρώμε σε ελληνικά μαγαζιά και υποστηρίζουμε ότι ελληνικό υπάρχει».
Το Marrickville αλλάζει, αλλά ο Ελληνισμός παραμένει
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός όσων δηλώνουν ελληνική καταγωγή στο Marrickville παραμένει σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με τις δύο τελευταίες απογραφές.
Ωστόσο, η εικόνα της περιοχής έχει αλλάξει αισθητά. Οι κάτοικοι αναγνωρίζουν ότι πολλές ελληνικές οικογένειες έχουν μετακινηθεί σε άλλα προάστια, όμως θεωρούν ότι το Marrickville εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για την ομογένεια.
«Αλλάζει πολύ, αλλάζει. Δεν είναι το Marrickville όπως ήταν τα παλιά τα χρόνια. Το Marrickville ήταν όλο Έλληνες, ακόμα είναι ωραία περιοχή, αλλά έχει αλλάξει πολύ».
«Εγώ δεν έχω πολλά χρόνια εδώ, αλλά από ό,τι βλέπω νομίζω ότι συρρικνώνεται γιατί η νεολαία προσαρμόζεται μαζί με τους Αυστραλούς. Παίρνουν τη νοοτροπία την αυστραλιανή και γίνεται μια μίξη».
«Οι Έλληνες στο Marrickville λιγοστεύουν, αλλά όλοι έρχονται το Πάσχα να ψωνίσουν, τα Χριστούγεννα να ψωνίσουν και τα Σάββατα ακόμα υπάρχει Ελληνισμός γιατί έρχονται, γιατί εδώ είναι τα ελληνικά μαγαζιά».
Η απογραφή, όμως, δεν αφορά μόνο όσους έχουν ελληνική καταγωγή.
Στο Marrickville συναντήσαμε ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμικά υπόβαθρα, οι οποίοι μοιράστηκαν τη δική τους εικόνα για την περιοχή και εξήγησαν πώς σκοπεύουν να συμπληρώσουν την απογραφή.
https://www.sbs.com.au/
Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Δηλώστε ελληνική καταγωγή όσο και τη θρησκευτική σας ταυτότητα ως «Greek Orthodox»
Να δηλώσουν με σαφήνεια τόσο την ελληνική καταγωγή όσο και τη θρησκευτική τους ταυτότητα ως «Greek Orthodox» καλεί τους ομογενείς η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ενόψει της εθνικής Απογραφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, 11 Αυγούστου 2026.
Η έκκληση περιλαμβάνεται στις αποφάσεις της έκτακτης συνεδρίασης της Συνόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 28 έως τις 30 Ιουλίου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου.
«Στην Απογραφή είναι σημαντικό να δηλώσουμε την εθνική καταγωγή και την εκκλησιαστική μας ταυτότητα», επισημαίνεται στο συνοδικό ανακοινωθέν. Το μήνυμα προς τους πιστούς είναι να καταγραφούν ως «Greek Orthodox», ώστε η παρουσία της ελληνορθόδοξης κοινότητας στην αυστραλιανή κοινωνία να αποτυπωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.
Τι αλλάζει στην Απογραφή του 2026
Στη φετινή Απογραφή οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν έως και τέσσερις διαφορετικές καταγωγές, αντί για δύο που επιτρέπονταν το 2021. Η αλλαγή θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική για ανθρώπους δεύτερης, τρίτης ή νεότερης γενιάς, οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες με περισσότερες από μία εθνικές και πολιτισμικές ρίζες.
Στην ερώτηση για τη θρησκεία, η οποία παραμένει προαιρετική, το «Greek Orthodox» περιλαμβάνεται ως ξεχωριστή επιλογή στη φόρμα. Καταγράφεται επίσης η κύρια γλώσσα –πέρα από την αγγλική– που χρησιμοποιείται στο σπίτι, με την ελληνική να συμπεριλαμβάνεται στις διαθέσιμες επιλογές.
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος εκτιμά ότι η σαφής δήλωση της ελληνικής και ελληνορθόδοξης ταυτότητας δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα. Συνδέεται με την πραγματική εικόνα της παροικίας, τη δυνατότητα των θεσμών της να τεκμηριώνουν το εύρος της παρουσίας τους και τον σχεδιασμό δράσεων για τη διατήρηση της γλώσσας, της πίστης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει
Η Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία έχει ξεκινήσει την αποστολή οδηγιών προς τα νοικοκυριά. Οι περισσότεροι κάτοικοι θα συμπληρώσουν την Απογραφή διαδικτυακά, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα χρήσης έντυπης φόρμας.
Όσοι έχουν ήδη λάβει τις σχετικές οδηγίες μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα πριν από τις 11 Αυγούστου, εφόσον γνωρίζουν πού θα βρίσκονται τη νύχτα της Απογραφής.
Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική για όλους όσοι βρίσκονται στην Αυστραλία εκείνη την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών και των κατόχων προσωρινής βίζας. Προαιρετική παραμένει μόνο η απάντηση στην ερώτηση για το θρήσκευμα.
Πηγή: pontosnews.gr









Σχόλια Facebook