Σοκ στα Άνω Βριλήσσια: Ανήλικοι βάζουν φωτιά μέσα στο δάσος για challenge – Αναζητούνται από τις Αρχές (Βίντεο)

Το περιστατικό σημειώθηκε στις παρυφές της Λεωφόρου Πεντέλης, στο δάσος των Άνω Βριλησσίων, μια περιοχή που είχε παραμείνει ανέπαφη από την καταστροφική πυρκαγιά του 2024.

Αθήνα.- Ένα επικίνδυνο «παιχνίδι» με τη φωτιά, μέσα σε πυκνή δασική έκταση και μάλιστα σε μια ημέρα κατά την οποία ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα αυξημένος, προκαλεί έντονη ανησυχία. Τρεις ανήλικοι καταγράφηκαν σε βίντεο να ανάβουν φωτιά μέσα σε πευκόδασος στο Πεντελικό και στη συνέχεια να επιχειρούν να τη σβήσουν, αντιμετωπίζοντας τις φλόγες σαν μέρος μιας δοκιμασίας. Το περιστατικό προκαλεί εύλογο προβληματισμό, καθώς σημειώθηκε σε μια περιοχή με έντονη βλάστηση και υψηλό κίνδυνο ταχείας εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς, όπου λίγα δευτερόλεπτα θα μπορούσαν να είναι αρκετά για να μετατραπεί μια φαινομενικά ελεγχόμενη ενέργεια σε ανεξέλεγκτη φωτιά.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις παρυφές της Λεωφόρου Πεντέλης, στο δάσος των Άνω Βριλησσίων, μια περιοχή που είχε παραμείνει ανέπαφη από την καταστροφική πυρκαγιά του 2024. Στο βίντεο εμφανίζονται τρεις έφηβοι να κινούνται μέσα στη δασική έκταση και να βάζουν φωτιά, ενώ στη συνέχεια προσπαθούν να την κατασβέσουν.

Το επίμαχο βίντεο με τους ανήλικους, το οποίο πρόβαλλε την Κυριακή 9/8 ο ΑΝΤ1, «τράβηξε» διερχόμενος οδηγός, ο οποιος είδε τους τρεις εφήβους να κινούνται ύποπτα στο σημείο. Η άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φορέων κινητοποίησε την Πολιτική Προστασία Βριλησσίων και την Πυροσβεστική, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επέκτασης της εστίας στη γύρω βλάστηση.

Στο μικροσκόπιο το βίντεο – Αναζητούν τους τρεις ανηλίκους

Πλέον, το βίντεο βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν το διαθέσιμο οπτικό υλικό και αναζητούν στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των τριών ανηλίκων. Παράλληλα, διερευνώνται οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε η εστία, αλλά και το τι ακριβώς συνέβη πριν και μετά την καταγραφή του βίντεο.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να εξεταστεί και το εάν οι τρεις έφηβοι συμμετείχαν πράγματι σε κάποιο διαδικτυακό «challenge» ή εάν πρόκειται για μια μεμονωμένη, εξαιρετικά επικίνδυνη συμπεριφορά. Η διάκριση αυτή έχει σημασία, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πρόκειται για οργανωμένη ή ευρέως διαδεδομένη διαδικτυακή πρόκληση που ενθαρρύνει ανηλίκους να προκαλούν πυρκαγιές.

Αυτό που αποτυπώνεται, πάντως, στο βίντεο είναι μια πράξη που θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Η φωτιά σε μια δασική έκταση δεν είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να σταματήσει όποτε το αποφασίσουν όσοι την άναψαν. Μια αλλαγή στον άνεμο, μια σπίθα που θα μεταφερθεί λίγα μέτρα μακριά ή ένα ξερό σημείο στη βλάστηση αρκούν για να αλλάξουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο την εικόνα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ενέργεια φέρεται να έγινε σε μια περιοχή με πευκώδη βλάστηση, σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών. Η Πεντέλη έχει άλλωστε βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο μεγάλων πυρκαγιών, με τις καταστροφές των τελευταίων ετών να έχουν αφήσει έντονο το αποτύπωμά τους στην περιοχή.

Το επίμαχο βίντεο με τους ανήλικους, το οποίο πρόβαλλε την Κυριακή 9/8 ο ΑΝΤ1, «τράβηξε» διερχόμενος οδηγός, ο οποιος είδε τους τρεις εφήβους να κινούνται ύποπτα στο σημείο. Η άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φορέων κινητοποίησε την Πολιτική Προστασία Βριλησσίων και την Πυροσβεστική, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επέκτασης της εστίας στη γύρω βλάστηση.

Στο μικροσκόπιο το βίντεο – Αναζητούν τους τρεις ανηλίκους

Από το «challenge» στην πυρκαγιά – Ο κίνδυνος που κρύβει το παιχνίδι με τις φλόγες

Η υπόθεση επαναφέρει παράλληλα στο προσκήνιο το ζήτημα της συμπεριφοράς ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της προσπάθειας να δημιουργήσουν περιεχόμενο που θα προκαλέσει εντυπώσεις, αντιδράσεις και προβολές. Μια επικίνδυνη πράξη μπορεί εύκολα να παρουσιαστεί ως «πρόκληση» ή παιχνίδι, χωρίς εκείνοι που συμμετέχουν να αντιλαμβάνονται τις πραγματικές συνέπειες που μπορεί να έχει.

Ωστόσο, στην περίπτωση της φωτιάς, το περιθώριο λάθους είναι ελάχιστο. Δεν υπάρχει δυνατότητα δεύτερης προσπάθειας εάν μια φλόγα ξεφύγει και περάσει στη δασική βλάστηση. Από μια μικρή εστία μπορεί να ξεκινήσει μια καταστροφή που δεν περιορίζεται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, αλλά μπορεί να απειλήσει δασικές εκτάσεις, σπίτια, περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αφορά μόνο την αναζήτηση των τριών ανηλίκων. Αναδεικνύει την ανάγκη οι συνέπειες τέτοιων ενεργειών να γίνονται κατανοητές από τους νέους πριν από την επόμενη επικίνδυνη «δοκιμασία». Το ζητούμενο δεν είναι να αντιμετωπιστεί ένα περιστατικό μόνο εκ των υστέρων, αλλά να γίνει σαφές ότι η φωτιά μέσα σε δασική έκταση, ακόμη και όταν ξεκινά ως «παιχνίδι», μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να εξελιχθεί σε μια ανείπωτη καταστροφή.

Οι έρευνες της Πυροσβεστικής συνεχίζονται, με το βίντεο να αποτελεί βασικό στοιχείο για την ταυτοποίηση των εμπλεκομένων και την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Παράλληλα, οι Αρχές καλούνται να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να φωτίσουν τις συνθήκες του περιστατικού και να αποδώσουν τις προβλεπόμενες ευθύνες.