Με μεγάλη επιτυχία το 3ο Διεθνές Συνέδριο “Smart Islands”

Μετά τις πετυχημένες διοργανώσεις Διεθνών Συνεδρίων «Smart Islands» στην Ψέριμο το 2024 και στο Καστελλόριζο το 2025, φέτος το 3ο Διεθνές Συνέδριο, που διοργανώθηκε από τον International Hellenic Association (IHA) και τον Δήμο Γαύδου με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης, την υποστήριξη του Δήμου Χανίων και σε συνεργασία με τους Δήμους, Πλατανιά, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Καλυμνίων, Κηφισιάς, Μεγίστης και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Γαύδο, στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2026.

Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Υπουργείου Εσωτερικών. Στόχος του ήταν να φέρει στο ίδιο τραπέζι εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτείας, της Τοπικής Κοινωνίας, της Ομογένειας, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και της Αγοράς, δημιουργώντας έναν ουσιαστικό χώρο διαλόγου και συνεργασίας.

Κεντρικός άξονας του συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή απόψεων, η παρουσίαση καλών πρακτικών και η διαμόρφωση εφαρμόσιμων προτάσεων για τα μικρά νησιά, με έμφαση σε κρίσιμα ζητήματα όπως η ενέργεια, το νερό, η εκπαίδευση, η υγεία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η προσβασιμότητα. Το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλίζει ισορροπία μεταξύ παρουσιάσεων και διαλόγου, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να ακουστούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να συνθέσουν νέες ιδέες.

Θεματικές Ενότητες

• Γεωπολιτική Σημασία των Μικρών Ακριτικών Νησιών

  • Νησιωτικότητα και Συγκοινωνιακή Προσβασιμότητα

• Βιώσιμος και Εναλλακτικός Τουρισμός

• Ενεργειακή Αυτονομία, Πράσινη Μετάβαση και Κλιματική Ανθεκτικότητα

• Διαχείριση Υδάτινων Πόρων σε Άνυδρα Νησιά

• Ψηφιακή Μετάβαση

• Κοινωνική ενίσχυση, Πρόνοια και Ποιότητα Ζωής

• Το Όραμα για μια Γαύδο μετά από 10 χρόνια

Ιδιαίτερη θέση στις συζητήσεις είχε η γεωπολιτική σημασία των μικρών ακριτικών νησιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ευρωβουλευτής Γιάννης Μανιάτης υποστήριξε ότι νησιά όπως η Γαύδος αποτελούν σημεία όπου συναντώνται τα θαλάσσια δικαιώματα, η ενεργειακή ασφάλεια, η περιβαλλοντική ανθεκτικότητα και η ευρωπαϊκή πολιτική. Συνέδεσε επίσης τη συζήτηση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την προστασία κρίσιμων υποδομών και τη δημογραφική ανθεκτικότητα.

Οι συμμετέχοντες εξέτασαν ακόμη τη δυνατότητα η Γαύδος να λειτουργήσει ως πρότυπο μιας ευρύτερης στρατηγικής για «έξυπνα νησιά», βασισμένης σε βιώσιμες επενδύσεις, σύγχρονες υποδομές, καλύτερη συνδεσιμότητα και ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Ένας ακόμη βασικός άξονας ήταν η ανάγκη μετάβασης από αποσπασματικές παρεμβάσεις σε ολοκληρωμένες πολιτικές για τα μικρά ακριτικά νησιά.

Το IHA έχει διοργανώσει προηγουμένως αντίστοιχα συνέδρια στην Ψέριμο το 2024 και στο Καστελλόριζο το 2025, με βασικό στόχο την αντιμετώπιση της δημογραφικής συρρίκνωσης των μικρών νησιωτικών κοινοτήτων.

Εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης έθεσαν επίσης την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεγαλύτερων δήμων με μικρά νησιά, κυρίως σε τεχνική υποστήριξη, μελέτες και υποδομές.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφορούσε και τον ρόλο της ομογένειας, με προτάσεις για τη δημιουργία μόνιμου δικτύου συνεργασίας μεταξύ των ακριτικών νησιών και ελληνικών οργανώσεων του εξωτερικού.

Οι διοργανωτές εκτίμησαν ότι η ομογένεια μπορεί να συνεισφέρει τεχνογνωσία, διεθνείς επαφές και πόρους, ενώ προτάθηκαν και προγράμματα ανταλλαγών και επισκέψεων νέων ομογενών στα νησιά.

Συνολικός στόχος της διοργάνωσης ήταν να διερευνηθεί πώς η Γαύδος και τα υπόλοιπα μικρά ακριτικά νησιά μπορούν να ενισχύσουν τον πληθυσμό, τις υπηρεσίες, τη συνδεσιμότητα και τις οικονομικές τους προοπτικές, διατηρώντας παράλληλα ζωντανές και βιώσιμες τις τοπικές κοινωνίες.

Η πραγματοποίηση του συνεδρίου καθέστει εφικτή χάρη στη σημαντική συμβολή των χορηγών. Η συμμετοχή τους δεν περιορίστηκε στη χρηματοδότηση, αλλά επεκτάθηκε στην ενεργό παρουσία τους στα πάνελ και τις θεματικές ενότητες, καθώς και στην ανάδειξη καινοτόμων λύσεων που προέρχονται από την αγορά.

Όσα ακούστηκαν αποτελούν πολύτιμη βάση για μια βιώσιμη Γαύδο, με καλύτερες συνθήκες ζωής και περισσότερες ευκαιρίες για τους κατοίκους της.

Ο Δήμος Γαύδου ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συμμετείχαν και όλους όσοι, με τη δουλειά, τη συνεργασία και τη στήριξή τους, συνέβαλαν στην επιτυχία του συνεδρίου!

Για το Συνέδριο χαρακτηριστικός είναι ο χαιρετισμός που απήυθυνε ο κ. Νίκος Ταμουρίδης Αντγος (εα)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ’

Ο χαιρετισμός:

Καλησπέρα σε όλες και όλους.

Θα ήθελα κι εγώ να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του Συνεδρίου για την από κάθε άποψη οργάνωση και διεξαγωγή του στην αγαπημένη μας (πλέον) Γαύδο.

Ως εκ της ιδιότητας (Στρατηγός του Στρατού μας εν αποστρατεία) και της εγχώριας και διεθνούς εργασιακής μου εμπειρίας, επισημαίνω την οργάνωση (προ, κατά και μετά την όλη δραστηριότητα), την επιστημονική πανδαισία, την διακριτική αλλά και πληθωρική παρουσία της ηγετικής ομάδας του ΙΗΑ, την σοφία και τον ελιγμό που επέδειξαν οι δύο πρόεδροι της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής, την ομογενειακή αποκάλυψη, τις δημαρχιακές εκρήξεις, το υψηλού επιπέδου operational design σε μέρος των παρουσιάσεων, την εξαιρετική φιλοξενία της Δημάρχου και τις αστραπές λαϊκού ρυθμού στο αποχαιρετιστήριο δείπνο.

Εύχομαι σε όλες και όλους τους συμμετέχοντες καλή συνέχεια στο έργο τους και ευελπιστώ σε ένα εξίσου επιτυχημένο επόμενο Συνέδριο!

Νίκος Ταμουρίδης
Αντγος (εα)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ

Ιστοσελίδα: https://iha-smartislands.org/gavdos-synedrio/

Από: Athens24.gr/ota voice.gr

Σύμπραξη: Athanasios D. Sarantopoulos, PhD, MBA