Νικόλας Π. Τσάκος: «Προτεραιότητά μας η ασφάλεια των ναυτικών μας»

Την ανάγκη να δοθεί στη ναυτιλιακή βιομηχανία ο απαραίτητος χρόνος για να προσαρμοστεί στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, υπογράμμισε ο δρ Νίκος Π. Τσάκος, κατά τη διάρκεια του Annual Strategy Meeting της TEN, που πραγματοποιήθηκε στις 19/10/26 στο Σούνιο.
Ο επικεφαλής της TEN αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε διεθνές επίπεδο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική στον ΙΜΟ για τον Net Zero Framework και θα διασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής για τον κλάδο.
Όπως τόνισε, η ναυτιλία αποτελεί τον πλέον αποδοτικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων φορτίων σε παγκόσμια κλίμακα. Παράλληλα, σημείωσε ότι, όταν εγκριθούν και καταστούν διαθέσιμα τα κατάλληλα καύσιμα, ο κλάδος θα είναι έτοιμος να τα υιοθετήσει.
«Δεν είμαστε εδώ για να γίνουμε πειραματόζωα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η ναυτιλία θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις.
Προς επίρρωση της θέσης του, ο δρ Τσάκος επικαλέστηκε την εμπειρία από προηγούμενες νομοθεσίες, όπως ο OPA 90, σημειώνοντας ότι η βιομηχανία έχει αποδείξει πως μπορεί να ανταποκρίνεται γρήγορα σε νέες κανονιστικές απαιτήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της συνεργασίας με τα ναυπηγεία που αναπτύσσουν προηγμένες τεχνολογικές λύσεις. Ειδικότερα, εξήρε το επίπεδο τεχνογνωσίας των νοτιοκορεατικών ναυπηγείων και τη συμβολή τους στην προσπάθεια της ελληνικής ναυτιλίας να περιορίσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Όπως σημείωσε, περίπου 20 πλοία ναυπηγούνται αυτή την περίοδο στη Νότια Κορέα για λογαριασμό του ομίλου, γεγονός που ενισχύει τη συνεργασία των δύο πλευρών.
Ωστόσο, το δαιδαλώδες κανονιστικό πλαίσιο δεν αποτελεί τη μοναδική πρόκληση για τη ναυτιλία. Όπως ανέφερε ο δρ Τσάκος, σημαντικό μέρος της καθημερινότητας της διοίκησης αφιερώνεται πλέον όχι τόσο σε εμπορικά ζητήματα όσο στην ασφάλεια και στις προκλήσεις που σχετίζονται με τη ναυσιπλοΐα.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν μεταβάλει σημαντικά το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται τα πλοία, δημιουργώντας πρόσθετες απαιτήσεις για τη διαχείριση των ταξιδιών και την προστασία των πληρωμάτων. Όπως σημείωσε, η εταιρεία καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες ναυλώσεων μεγάλης διάρκειας, οι οποίες ενδέχεται να απαιτούν τη διέλευση πλοίων από περιοχές όπου οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν έντονοι.
«Προτεραιότητά μας, και έχουμε επιτύχει σε αυτό, είναι η ασφάλεια των ναυτικών μας, των πλοίων μας και των φορτίων μας», ανέφερε, ευχαριστώντας τους εργαζομένους τόσο στα πλοία όσο και στα γραφεία της εταιρείας για τις προσπάθειές τους.
Η παρέμβαση του Έλληνα πλοιοκτήτη ανέδειξε έτσι τις δύο βασικές προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί σήμερα η ναυτιλιακή βιομηχανία: αφενός, την ενεργειακή μετάβαση σε συνάρτηση με την τεχνολογική ετοιμότητα και, αφετέρου, την ενίσχυση της ασφάλειας σε ένα ολοένα πιο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ
Σύνδεσμος: https://www.naftikachronika.gr/2026/10/19/nikolas-p-tsakos-proteraiotita-mas-i-asfaleia-ton-naftikon-mas/








Σχόλια Facebook