Αυτή είναι η Ομογένεια: Ελληνόπουλο τρίτης γενιάς απαγγέλει Καβάφη και διαβάζει Βρεττάκο και Όμηρο

Υπέροχος, ακίνητος και με ολόσωστη άρθρωση, ο 8χρονος μαθητής Γιώργος Τσιανάκας, απήγγειλε πριν από λίγες ημέρες το ποίημα «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Η απαγγελία έγινε εκτός προγράμματος στη γιορτή της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού, για το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Ο Γιωργάκης στάθηκε μπροστά στο κοινό και μπροστά στα έκπληκτα μάτια μαθητών, μαθητριών, δασκάλων, μελών της Κοινότητας και δεκάδων συμπαροίκων, απήγγειλε με τόνο και συναίσθημα το διάσημο ποίημα του Καβάφη, “Ιθάκη”.

ellhnopoylo-kabafhs

Στιγμιότυπο από την απαγγελία της «Ιθάκης» του Κ.Π. Καβάφη από τον μαθητή της Α’ Δημοτικού των Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Γιώργο Τσιανάκα. Στην άλλη φωτογραφία, με τον μικρότερο αδερφό του, Σωτήρη

Ο Γιώργος είναι Ελληνόπουλο τρίτης γενιάς της Μελβούρνης και είχε μελετήσει το ποίημα εδώ και καιρό. Το είχε αποστηθίσει και ζήτησε από τους υπεύθυνους της εκδήλωσης να το απαγγείλει εκείνο το βράδυ.

«Διαβάζει ποίηση συνεχώς» είπε στον «Νέο Κόσμο» η μητέρα του και εκπαιδευτικός, Ειρήνη Τσιανάκα. «Η ‘Ιθάκη’ για τον Γιώργο είναι ένας προορισμός που όλοι θέλουν να φτάσουν και όπου το ταξίδι συνολικά είναι πιο σημαντικό από τον προορισμό» μας είπε η μητέρα του, η οποία του έχει διαβάσει τα βιβλία της της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας». Αγαπημένος του ήρωας είναι ο Οδυσσέας.

Η ίδια πιστεύει ότι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας είναι μια πρόκληση για την τρίτη γενιά των Ελλήνων της Αυστραλίας, αλλά ελπίζει ότι αξίζει τον κόπο.

Το αγαπημένο ποίημα του Γιώργου είναι «Της Αγιάς Σοφιάς» από την ποιητική συλλογή του Νικηφόρου Βρεττάκου, «Ο Αγρός των Λέξεων». Πέρυσι η οικογένεια Τσιανάκα επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη και την Αγια-Σοφιά. «Η επίσκεψη εκείνη ήταν σημαντική στιγμή». Ο Γιώργος στάθηκε στο κέντρο του ιστορικού ναού και απήγγειλε το ποίημα.

Το βίντεο με την απαγγελία του έχει γίνει viral στο διαδίκτυο και μπορείτε να δείτε και να ακούσετε την «Ιθάκη» ακολουθώντας αυτό το link: https://www.facebook.com/Greekcommunitymelb/videos/1010279582366640/?pnref=story 

Πηγή:Neoskosmos.com