Φίλιππος Σαχινίδης στην PHP: “Οι ομογενείς μας έχουν τη δική τους φωνή κι αυτή πρέπει να ακουστεί δυνατά”

Η Panhellenic Post, συμμετέχοντας στις επικείμενες Ευρωεκλογές ανοίγει έναν κύκλο συνεντεύξεων, που θα δημοσιεύονται στη στήλη “Ελεύθερο Βήμα” με υποψηφίους Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων. Στόχος η ενημέρωση των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες στις επικείμενες Ευρωεκλογές, για την ανάδειξη Ελλήνων Ευρωβουλευτών.   Συνεχίζουμε σήμερα με τον πρ. Υπουργό και υποψήφιο Ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Φίλιππο Σαχινίδη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ PANHELLENIC POST

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

ΕΡ: Κύριε Υπουργέ, θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τον εαυτό σας και την πολιτική και επαγγελματική σας καριέρα που είναι αμφότερες «πλούσιες»; 

Γεννήθηκα στο Βανκούβερ του Καναδά το 1963, από Έλληνες γονείς ποντιακής καταγωγής. Μεγάλωσα στη Λάρισα. Έχασα πολύ νωρίς τον πατέρα μου και μέχρι τα 18 μου τα καλοκαίρια καλλιεργούσαμε καπνά με την οικογένεια του αδελφού της μητέρας μου  στη Γαλανόβρυση Ελασσόνας.  

Σπούδασα οικονομικά στον Πειραιά. Εργάστηκα για να χρηματοδοτήσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό, κι έλαβα μεταπτυχιακό από το δημοτικό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, και διδακτορικό στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Εργάστηκα στο ΙΟΒΕ, στην Εθνική Τράπεζα, και στο οικονομικό γραφείο του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.  

Διετέλεσα Βουλευτής νομού Λάρισας από το 2007 έως το 2014, και εκτέλεσα τα καθήκοντα του Υφυπουργού, Αναπληρωτή Υπουργού, και Υπουργού Οικονομικών από το 2009 έως το 2012. Παραμένω πολιτικά ενεργός, με το κόμμα που υπηρετώ όλα αυτά τα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.  

ΕΡ: Πως αποφασίσατε μετά και από την υπουργική σας διαδρομή να βάλετε υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή; 

Η διαδρομή στην οποία αναφέρεστε συνέπεσε με τη μεγαλύτερη κρίση της χώρας μεταπολεμικά. Κλήθηκα να πάρω δύσκολες αποφάσεις από θέσεις μεγάλης ευθύνης, εκπροσωπώντας τη χώρα στο Eurogroup και στο Ecofin και συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια Κορυφής, προκειμένου να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία. Σήμερα, το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης εισέρχεται σε μία νέα περίοδο μετάβασης. Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή ένωση σε κοινωνικό, πολιτικό, και οικονομικό επίπεδο απαιτούν εκλεγμένο πολιτικό προσωπικό τόσο με τεχνογνωσία σε επίπεδο σπουδών, αλλά κυρίως βιωματική εμπειρία σε αντίστοιχες συνθήκες διαχείρισης κρίσεων. Σε αυτές τις συνθήκες, είμαι βέβαιος πως μπορώ να φανώ χρήσιμος στους συμπολίτες μου. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισα να συστρατευθώ με το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.  

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι ιδέες του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι το παρόν και το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Οι δε υποψήφιοι που διεκδικούμε μια θέση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υπό τη σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουμε καθήκον στις μέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές να μεταφέρουμε σε κάθε άκρη της πατρίδας μας το ενιαίο πολιτικό μας μήνυμα για μια ενωμένη Ευρώπη που θα θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο των πολιτικών της. 

ΕΡ: Ποιο είναι το σύνθημά σας στην προεκλογική εκστρατεία; 

Το σύνθημά μου είναι «εδώ ζούμε, εκεί αποφασίζουμε για εμάς». Το επέλεξα διότι συμπυκνώνει το εξής μήνυμα. Επίκεντρο διαμόρφωσης των μεγάλων πολιτικών αποφάσεων που μας αφορούν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Περίπου το 75% της εθνικής μας νομοθεσίας έχει άμεση προέλευση την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, αφού η παραγωγή κανόνων και οδηγιών συνιστούν μείζονα αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Άρα, τόσο οι εγχώριες πολιτικές δυνάμεις, όσο και οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες πρέπει να εκπροσωπηθούν από ευρωβουλευτές που θα έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης κατά το στάδιο διαμόρφωσης των ενωσιακών πολιτικών. Γι’ αυτό και ζητώ τη ψήφο των συμπολιτών μου, να μου δώσουν τη δύναμη να συνδιατυπώσω προτάσεις για μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορούν το σύνολο της καθημερινότητας μας. 

ΕΡ: Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα θέσετε, εάν και εφόσον εκλεγείτε; 

Προτεραιότητα πρώτη, να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με διαφάνεια και λογοδοσία και να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός μόνιμου Ταμείου για την αντιμετώπιση των κρίσεων.  

Προτεραιότητα δεύτερη να δώσω έμφαση στην κοινωνική διάσταση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μέσω μεταξύ άλλων και της ανακατεύθυνσης των πόρων και του χαρακτήρα της Πολιτικής Συνοχής, με στόχο την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων.  

Προτεραιότητα τρίτη η ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η επιτάχυνση της πράσινης και δίκαιης μετάβασης της ελληνικής οικονομίας προς την κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας, με παράλληλη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.  

Προτεραιότητα τέταρτη, η κατάκτηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και της αναγωγής της σε έναν αυτόνομο και ισχυρό γεωπολιτικό παίκτη που θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίλυση διπλωματικών κρίσεων και πολεμικών συρράξεων. 

Προτεραιότητα πέμπτη η ανάσχεση της ακροδεξιάς, που εκμεταλλεύεται το φόβο των ανθρώπων απέναντι στις αβεβαιότητες της εποχής μας. 

Προτεραιότητα έκτη η αποφυγή η ευρωπαϊκή δεξιά να αφεθεί ελεύθερη να διαμορφώσει την κύρια κατεύθυνση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος προς τη λιτότητα και τη συντήρηση.   

ΕΡ: Πως έχετε οραματιστεί την θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη; 

Αυτό που οραματίζομαι τα επόμενα πέντε χρόνια για την χώρα μου είναι να κάνει αποφασιστικά βήματα στο να γίνει μία σύγχρονη ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία, με ανθεκτικούς οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς και όχι να είναι μία χώρα στρατηγικός παραβάτης ενωσιακών υποχρεώσεων στο περιβάλλον. Ούτε μία χώρα που βασίζεται σε μία ολιγοπωλιακή αγορά αγαθών και υπηρεσιών, που καθυστερεί στην απονομή της δικαιοσύνης και δεν θωρακίζεται απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. 

Έχω οραματιστεί τη χώρα μου να μην είναι πηγή κακών ειδήσεων στην Ευρώπη. Να αυξήσει την ποιότητα της δημοκρατίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην καταδικαστούμε ποτέ ξανά για τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Να μην χρειαστεί επίσης ποτέ ξανά να γίνουμε αντικείμενο έρευνας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων που οδηγεί σε ανθρώπινες τραγωδίες. Να μη χρειαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια η Ελλάδα να είναι πολλές φορές κάτω από τον μέσο όρο στις κρατικές δαπάνες που αφορούν την υγεία και την παιδεία. 

ΕΡ: Οι ομογενείς θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές επιστολικά για πρώτη φορά. Ποιο μήνυμα θέλετε να τους στείλετε; 

Οι ομογενείς μας έχουν τη δική τους φωνή κι αυτή πρέπει να ακουστεί δυνατά. Η ψήφος τους μετράει τόσο για την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη. 

PHP: Σας ευχαριστούμε.