ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: Επενδύσεις, κυβέρνηση και Ομογένεια

melissa1-90x901Δύο ώρες κράτησε η ενημέρωση των μελών της ΠαΔΕΕ από την Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό με κεντρικό άγονα την προσέλκυση επενδύσεων από την ομογένεια, το απόγευμα της Πέμπτης 3 Μαρτίου 2016.

Κοινή ήταν η προσπάθεια όλων των ομιλητών, της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της Θεανώ Φωτίου, του Γιώργου Τσίπρα και  Δημ. Κοντοφάκα, να  πείσουν τους ακροατές για τις ευκαιρίες στον επενδυτικό τομέα και, ιδιαίτερα, να επισημάνουν ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, η πατρίδα έχει ανάγκη τις ομογενειακές επενδύσεις.

Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά τούτη η κυβέρνηση παρουσίασε συγκεκριμένους τομείς στους οποίους μπορούν οι ενδιαφερόμενοι ομογενείς να επενδύσουν.

 

melissa1-90x901Οι κλάδοι που, κατά την κυβέρνηση, παρέχουν ευκαιρίες επενδύσεων  είναι:

Υποδομές- Μεταφορές, Εμπορευματικοί σταθμοί, Λιμένια – Σιδηρόδρομοι κ.α.

Ενέργεια- Ενεργειακός Κόμβος, Αγωγός Αζέρικος.

Τουρισμός- Αγροτικός, Βιομηχανικός, Ελληνικά Προϊόντα – Τυποποίηση.

Υδατοδρόμια- Ιατρικός τουρισμός, ηλικιακός τουρισμός. Μαρίνες, ξενοδοχεία, ανακαινίσεις.

Επιχειρήσεις,

Δομές,

Αμυντική Βιομηχανία.

 

melissa1-90x901Τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. που άκουγαν υπομονετικά τους κυβερνητικούς να εκθειάζουν τα …προσόντα των διάφορων κλάδων, ήταν ο Πρόεδρος και Πολιτειακός Γερουσιαστής στο New Hampshire των ΗΠΑ κ. Θωμάς Κατσιαντώνης, o κ. Πέτρος Κατσαμπάνης, Α’ Αντιπρόεδρος και Βουλευτής της Περιφέρειας Δυτικής Αυστραλίας, η κ. Παναγιώτα Merchant, Β’ Αντιπρόεδρος και Βουλευτής Καναδά, ο κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, μέλος του Δ.Σ. και Πολιτειακός Βουλευτής στο Rhodes Island των ΗΠΑ, ο κ. Γεράσιμος Σκλαβούνος, μέλος του Δ.Σ. και βουλευτής Lauriel – Dorion του Quebec στον Καναδά, ο κ. Σωτήρης Δελής, μέλος του Δ.Σ. και Βουλευτής Σουηδίας και ο κ. Γιάννης Πανταζόπουλος, πρώην Πρόεδρος και επίτιμος Γεν. Γραμματέας της Πα.Δ.Ε.Ε., πρώην βουλευτής στην Vicrtoria της Αυστραλίας.

 

melissa1-90x901Οπότε, αφού είδαν και απόειδαν οι ομογενείς πολιτικοί, παίρνει το λόγο ο  o κ. Πέτρος Κατσαμπάνης, Α’ Αντιπρόεδρος και Βουλευτής της Περιφέρειας Δυτικής Αυστραλίας, με μεγάλη εμπειρία στις Επενδύσεις. “Δεν υπάρχει, είπε στους Έλληνες συναδέλφους του, κάποια μαγική φόρμουλα για να φέρεις επενδυτές”.

“Η αλήθεια είναι”, πρόσθεσε, “ότι με όσα συμβαίνουν και με όσα στο παρελθόν έπαθαν οι ομογενείς που έφεραν λεφτά στην Ελλάδα για να κάνουν δουλειές,  έχει σπάσει η εμπιστοσύνη”. Για να έλθουν και πάλι επενδύσεις, πρόσθεσε,  “πρέπει να επιστρέψει η εμπιστοσύνη. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται σταθερότητα και σιγουριά. Χρειάζονται απλοί και σταθεροί Νόμοι. Είναι απαραίτητο οι Κυβερνήσεις να υποστηρίζουν τις επενδύσεις και τους επενδυτές και να μην τους επιφυλάσσουν διωγμούς. Κανένας δεν θέλει να μπλέξει.

Χρειάζεται σταθερό φορολογικό καθεστώς εικοσαετίας τουλάχιστον. Με χαμηλούς φόρους.  Χρειάζεται να τονισθεί η ανταγωνιστικότητα. Να παταχθεί η γραφειοκρατεία. Χρειάζεται απλούστευση, γρήγορα και ψηφιακά αυτά που χρειάζονται. Και, τέλος, μην περιμένετε επενδύσεις μόνον από Έλληνες του εξωτερικού. Στραφείτε και προς αυτούς  τους μη ομογενείς που κάνουν μόνον επενδύσεις”.