Το παρελθόν διδάσκει τους Ομογενείς για το μέλλον

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ήδη από αναλήψεως των καθηκόντων του παρουσίασε την «στρατηγική» των 17 σημείων για τη δράση της Επιτροπής σε ό,τι αφορά την ομογένεια.

Έχουμε εκφέρει την άποψή μας για τα 17 σημεία – μνημεία καλής θέλησης μεν, πλην, όμως, τα περισσότερα ανεφάρμοστα και χρονοβόρα. Η απογραφή των εκτός συνόρων Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής πολιτών, από την Επιτροπή (!) έστω και με τη συνδρομή της ΕΛΣΤΑΤ,  είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του ισχυρισμού μας.

Πέραν τούτων, στη συνεδρίαση της Επιτροπής την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016, με την παρουσία μελών της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) o  κ. Τριανταφυλλίδης, υπέβαλε τέσσερις νέες προτάσεις (συμπύκνωση των 17 σημείων, τις αποκάλεσε) για ομογενειακές επενδύσεις και άλλες δραστηριότητες στην Ελλάδα, πολύ φοβόμαστε χωρίς καμία προεργασία, έρευνα  ή συζήτηση.

  1. Ο κ. Τριανταφυλλίδης, πρότεινε στα μέλη της ΠαΔΕΕ, βουλευτές, γερουσιαστές, πρώην υπουργούς κλπ., να μεταφέρουν στην Ομογένεια την παρότρυνση να οργανώσουμε κάθε τέσσερα χρόνια «Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελληνισμού». Καλά που δεν κατάλαβαν τίποτα από το 2004 και τα οικονομικά ερείπια που συσσώρευσε στη χώρα. Ωστόσο,

α) Ρώτησαν, άραγε, την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Επιτροπή Ολυμπιακών  Αγώνων  εάν έχουμε ή εάν μας παραχωρούν –και με ποιους όρους- το δικαίωμα να οργανώσουμε «Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελληνισμού» στην Ολυμπία ή όπου αλλού;

β) Ρώτησαν να μάθουν εάν τελούνται -που και πότε- αθλητικοί αγώνες του Ελληνισμού;

Προφανώς, όχι.

Αν ρωτούσαν, θα μάθαιναν ότι ήδη από το 2009 έχουμε “Πανελλήνιους Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Αγώνες» στην Ωκεανία – Μελβούρνη, που διοργανώνονται σε αθλητικούς χώρους της πόλης, με συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών ελληνικής καταγωγής ηλικίας 16-30 ετών από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι Πανελλήνιοι Αθλητικοί και Πολιτιστικοί Αγώνες Ωκεανίας είναι ένα κατ΄ εξοχήν έργο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Ωκεανίας με τη στήριξη –και οικονομική-  της Αυστραλιανής Κυβέρνησης.  Γίνονται προσπάθειες και άλλες ελληνικές Κοινότητες σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ωκεανίας και να καταστεί δυνατόν να γίνουν στο μέλλον στην Ελλάδα οι Πανελλήνιοι Αγώνες Αποδήμων.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κατορθωτό.

  1. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, πρότεινε με έμφαση την επενδυτική «στρατηγική» της ανοικοδόμησης δεύτερης Κατοικίας στην Ελλάδα από τους Απόδημους Έλληνες. Ερώτηση: Έχετε εξασφαλίσει φορολογικά προνόμια για τους ομογενείς που θα έλθουν να χτίσουν δεύτερη κατοικία στην Ελλάδα; Ή θα τους μπλέξουμε στα γρανάζια της Εφορίας;

Ωστόσο, υπάρχει κάτι ακόμη σπουδαιότερο και από αυτό. Υπάρχει το ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Που διδάσκει τους Ομογενείς για το ΜΕΛΛΟΝ. Εάν δίδασκε και εμάς, θα είχαμε αντιληφθεί ότι εάν θέλουμε τους ομογενείς να γίνουν επενδυτές στον τόπο τους, πρέπει να τους συμπεριφερθούμε όχι σαν ομογενείς, με επίκληση στον πατριωτισμό τους (όπως δυστυχώς έκαναν σχεδόν όλοι οι κυβερνητικοί ομιλητές) αλλά σαν επενδυτές! Διότι τον πατριωτισμό τους με αστοχίες του Μητροπολιτικού Κέντρου τον έχουμε  προ πολλού «αδρανοποιήσει»…

ΌΤΑΝ:
α) Οι ομογενείς δοκίμασαν εδώ και πολλά χρόνια να χτίσουν δεύτερη κατοικία στην Ελλάδα. Θυμίζουμε  το «Αρκαδικό χωριό»!  Ένα χωριό που χτίστηκε από ομογενείς Αρκάδες για να έρχονται τα καλοκαίρια να παραθερίζουν…

Ε, λοιπόν, η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας Οικισμού και Στέγασης («ΔΕΠΟΣ»), το 1986 ανέλαβε την «εργολαβία», οι ομογενείς επένδυσαν, έχασαν και …αγανάκτησαν. Τόσο απλά.

Το χωριό απέμεινε μισοτελειωμένο σε ό,τι αφορά τις υποδομές, με μία …ανοιχτή χαβούζα ως δήθεν «βιολογικό καθαρισμό». Με ένα σκελετό δήθεν πνευματικού κέντρου να ερημώνει σαν «σκιάχτρο από μπετόν»… Με κάποιους χωματόδρομους, δίχως φωτισμό, προβληματικούς…

Οι ομογενείς απευθύνθηκαν στον Υφυπουργό Απόδημου Ελληνισμού, που τους πληροφόρησε ότι η υπόθεση δεν ενέπιπτε στις …αρμοδιότητές του!  Πήγαν στο Δήμο που ομοίως τους «ξεφορτώθηκε». Έστειλαν έγγραφα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού που τους παρέπεμψε στην διαλυμένη …ΔΕΠΟΣ! ΄Εφτασαν μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο –τότε- Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας το δίκιο τους με έγγραφό του έδωσε εντολή αρμοδίως να κοιταχθεί η υπόθεση…

Και προς άρση κάθε παρεξηγήσεως δεν μιλάμε για έναν υφυπουργό, μία κυβέρνηση και έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας… (Έτσι για να μην έχουν σημασία τα ονόματα, που βέβαια υπάρχουν…)

Μέχρι σήμερα, ουδέν εγένετο!!!  Μια επίσκεψη στο Αρκαδικό Χωριό, θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο.

β) Το πείραμα του Αρκαδικού Χωριού θέλησαν το Μάρτιο του 2012 να το επαναλάβουν και ομογενείς από τον Καναδά. (Ούτε αυτοί ρώτησαν!)  Η Παγκρήτια Ένωση Καναδά αποφάσισε να επενδύσει σε ακίνητα στα πάτρια εδάφη, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου: Από τη μια οι απόδημοι Κρητικοί του Καναδά να αποκτήσουν επιτέλους το λεγόμενο και ως “Κρητικό Χωριό” που πάντα ονειρεύονταν, και από την άλλη να βοηθήσουν  την πατρίδα τους επενδύοντας σε αυτήν εν μέσω κρίσης.

Ο πρόεδρος –τότε- της Παγκρήτιας Ένωσης Καναδά, κ. Σοφοκλής Ρασούλης είχε μεγάλα όνειρα. Ανάμεσα σ’ αυτά ήταν η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, διεθνών εκδηλώσεων και η υλοποίηση επενδύσεων από τους απόδημους «σε σοβαρές επιχειρήσεις της Κρήτης».

Για να μην μακρηγορούμε, η  ελληνική γραφειοκρατία τους έστρεψε σε φυγή…

γ)  Πάνε 12- 13 χρόνια που ήταν στην επικαιρότητα, με σχεδόν καθημερινές δημοσιεύσεις, το περίφημο “Διεθνές Χωριό Κρητικής Νεολαίας”, με σχέδιο να γίνει στον Ζαρό.  Ο τότε “πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου κρητικής νεολαίας” διεκδικούσε να δημιουργηθεί το “Διεθνές Χωριό” σε έκταση 120 στρεμμάτων στη Μονή Βροντησίου.

Σκοποί του χωριού ήταν “η διαπολιτισμική υποδοχή νέων αποδήμων, προωθώντας εκπαιδευτικές και ερευνητικές διαδικασίες, καθώς και η ανάγκη επανασύνδεσης νέων της ομογένειας με την παράδοση, την ιστορία, την ελληνική γλώσσα και την ενδυνάμωση της εθνικής συνείδησης”.

Ούτε αυτή η προσπάθεια ευοδώθηκε και, φυσικά, δεν ήταν οι ομογενείς που την ναυάγησαν….

Επομένως, τι ακριβώς προτείνει σήμερα στους ομογενείς ο κ. Τριανταφυλλίδης;

Για την πληρότητα του ρεπορτάζ, στην ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. της Πα.Δ.Ε.Ε. (αυτούς που αποκαλούν… διασπορά!) ο Πρόεδρος της Διακομματικής πρότεινε ακόμη:

*Τη «δημιουργία δικτύου πόλεων με ελληνικές ονομασίες».

*Την «ίδρυση ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης Αποδήμου Ελληνισμού» και

*Τη «διοργάνωση Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλελλήνων Επιστημόνων».

Καλό είναι να τα αποκτήσουμε.  Επί της ουσίας, όμως, τι θα αποδώσουν;

Τι μπορεί να προσφέρει το δίκτυο «πόλεων με ελληνικές ονομασίες» όταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μπορεί, ετσιθελικά, να «πετάει έξω» το ΣΑΕ από τα γραφεία του στο κτήριο δωρεάς Μακρίδη στην «πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού», Θεσσαλονίκη, για να εξασφαλίσει λίγα τετραγωνικά μέτρα να εξαπλώσει τις υπηρεσίες «πρασίνου» του δήμου;

Την να την κάνουν την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη όταν σ΄ όλοκληρη τη Νέα Υόρκη υπάρχει ΕΝΑ ελληνικό βιβλιοπωλείο και ιδιοκτήτης του είναι ο Δρ. Σαμ Τσέκουας …Νιγηριανός;

Και τι να κάνουμε το Συνέδριο Φιλελλήνων Επιστημόνων όταν δεν διοργανώνουμε ένα Συνέδριο Ελλήνων Ομογενών Επιστημόνων;

Ή μήπως περιμένουμε πρώτα να …απογράψουμε την ομογένεια;

Μήπως θα ήταν προτιμότερο να … απογράψει η Τράπεζα της Ελλάδος πότε και πόσα χρήματα έχασαν στη γενέτειρα οι ομογενείς …επενδυτές;