Πέθανε η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Νάνσι Ρίγκαν

Λος Αντζελες
Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών η Νάνσι Ρίγκαν, χήρα του πρώην προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν και Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ μεταξύ 1981 και 1989.

Η πρώην ηθοποιός που προστάτευε σταθερά με πυγμή τον σύζυγό τους στη διάρκεια της καριέρας του στο Χολιγούντα, τα οκτώ χρόνια της προεδρικής του θητείας, μία απόπειρα δολοφονίας και την πάλη με τη νόσο Αλτσχάιμερ, άφησε την τελευταία της πνοή στην Καλιφόρνια.8C0A81CBC6522F739BC7D83BCC8AEC82

Η Νάνσι Ρίγκαν ζούσε στο Μπελ Έρ τους Λος Άντζελες αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια. Απεβίωσε το πρωί της Κυριακής στην κατοικία της λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο γάμος της με τον Ρόναλντ Ρίγκαν, που κράτησε 52 ολόκληρα χρόνια, είχε περιγραφεί ως η μεγαλύτερη ιστορία αγάπης στα χρονικά της αμερικανικής προεδρίας.

Ήταν μία από τις Πρώτες Κυρίες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην αμερικανική ιστορία κατά την παραμονή του Ρεπουμπλικανού Ρόναλντ Ρίγκαν στον Λευκό Οίκο από το 1981 έως το 1989.

Όταν πήρε τον τίτλο της Πρώτης Κυρίας το 1981 επικρίθηκε έντονα για δαπανηρή ανακαίνιση του Λευκού Οίκου, όμως αργότερα έγινε ιδιαίτερα αγαπητή φυσιογνωμία.

Θα ενταφιαστεί δίπλα στον σύζυγό της, στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρίγκαν στο Σίμι Βάλεϊ της Καλιφόρνια, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βιβλιοθήκης.

Ο Ρόναλντ Ρίγκαν είχε αποβιώσει στις 5 Ιουνίου 2004.

Πρώην στάρλετ ταινιών β’ κατηγορίας, η Νάνσι Ντέιβις, όπως ονομαζόταν πριν από τον γάμο της, είχε επικριθεί για τη μεγάλη επιρροή της στον πρόεδρο, αλλά στη συνέχεια είχε προκαλέσει τον θαυμασμό επειδή υπερασπίσθηκε την αξιοπρέπεια και την πολιτική κληρονομιά του ανθρώπου που υπήρξε επί 52 χρόνια σύζυγός της.

Στάθηκε χωρίς κανέναν ενδοιασμό δίπλα στον πρώην πρόεδρο, ο οποίος είχε πληγεί από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και πέθανε σε ηλικία 93 ετών.

Γεννημένη στις 6 Ιουλίου 1921 στη Νέα Υόρκη από πατέρα πωλητή αυτοκινήτων και μητέρα ηθοποιό που παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο έναν νευροχειρουργό, έφθασε στο Χόλιγουντ σε ηλικία 28 ετών.

Η συνάντησή της με τον Ρόναλντ, ο οποίος έναν χρόνο νωρίτερα είχε πάρει διαζύγιο από την ηθοποιό Τζέιν Γουάιμαν, θα σημάνει την αρχή μιας ιστορίας αγάπης που θα διαρκέσει περισσότερο από μισό αιώνα. «Στα γενέθλιά μου», έλεγε η Νάνσι, «έστελνε λουλούδια στη μητέρα μου για να την ευχαριστήσει που του επέτρεψε να ζήσει μαζί μου».

Από τον γάμο, το 1952, της στάρλετ με τον «Καουμπόι του Χόλιγουντ» και επί έξι θητείες πρόεδρο του συνδικάτου αμερικανών ηθοποιών, θα γεννηθούν δύο παιδιά: Η Πάτι την ίδια χρονιά και ο Ρον το 1958.

Συλλυπητήρια Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του, Μισέλ, υπέβαλαν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο της Νάνσι Ρίγκαν, λέγοντας ότι «επαναπροσδιόρισε τον ρόλο» της Πρώτης Κυρίας και έγινε μια σθεναρή συνήγορος της έρευνας για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Η Νάνσι Ρίγκαν έγραψε κάποτε ότι τίποτε δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για να ζήσεις στον Λευκό Οίκο» γράφουν οι Ομπάμα σε κοινή τους δήλωση μετά την είδηση του θανάτου της Νάνσι Ρίγκαν.

«Είχε δίκιο φυσικά. Όμως εμείς ευνοηθήκαμε στην αρχή, επειδή είχαμε την τύχη να επωφεληθούμε από το υπερήφανο παράδειγμά της και τις θερμές και γενναιόδωρες συμβουλές της» αναφέρουν.

«Η πρώην Πρώτη Κυρία επαναπροσδιόρισε τον ρόλο στο διάστημα που πέρασε εδώ. Αργότερα, στον μακρύ αποχαιρετισμό της στον πρόεδρο Ρίγκαν, έγινε μια φωνή για λογαριασμό εκατομμυρίων οικογενειών που ζουν την εξαντλητική, οδυνηρή πραγματικότητα του Αλτσχάιμερ και ανέλαβε έναν νέο ρόλο, ως συνήγορος θεραπειών που έχουν δυνατότητες και δίνουν την υπόσχεση να βελτιώσουν και να σώσουν ζωές.

»Υποβάλλουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στα παιδιά τους, την Πάτι, τον Ρον και τον Μάικλ και στα εγγόνια τους. Και παραμένουμε ευγνώμονες για τη ζωή της Νάνσι Ρίγκαν, ευχαριστούμε για την καθοδήγησή της και προσευχόμαστε να είναι και πάλι μαζί με τον αγαπημένο της σύζυγο» καταλήγουν.

Newsroom ΔΟΛ