Επαφές Τσίπρα με Νταβούτογλου-Μέρκελ πριν τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας

Αθήνα
Έχοντας διαμηνύσει από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη το βάρος της προσφυγικής κρίσης, ιδίως εντός των σφιχτών δημοσιονομικών συνθηκών, προσέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας στην κρίσιμη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας τη Δευτέρα. B02B84994FC97CFDF297E1B21016F5DD

Της έναρξης των εργασιών της συνόδου θα προηγηθεί σειρά κατ’ ιδίαν επαφών του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 9:15 το πρωί ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αμέσως μετά (στις 10:00) θα έχει συνάντηση με τον Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργό της Ολλανδίας που βρίσκεται το τρέχον εξάμηνο στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζητήμα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (11:00).

Ακολουθεί το γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και Τουρκίας (12:30-14:30), σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης. Στις 15:00-17:00 είναι προγραμματισμένες οι εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μιλώντας την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει «από το υστέρημά της» να σώζει τους πρόσφυγες, αλλά τόνισε ότι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι ο δρόμος των προσφύγων προς την Ευρώπη δεν είναι μέσω του Αιγαίου, αλλά με την απευθείας μετάβαση από το τουρκικό έδαφος.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη με τα κλειστά σύνορα, αλλά και το γεγονός ότι οι ροές από τα νησιά συνεχίζονται, είναι επείγουσα η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες χώρες, αλλά και μια νέα συμφωνία με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των μεταναστών.

Και σημείωσε ότι στη Σύνοδο η Ελλάδα θα διεκδικήσει όλες οι χώρες της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Newsroom ΔΟΛ