20 Μαϊου 2016, πρώτη Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Με μία πληθώρα σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) σε διαφορετικές πόλεις της Ιταλίας, αλλά και με Εσπερίδα που διοργανώνεται στην Αθήνα από την Εταιρεία Κοινωνικών Επενδύσεων, γιορτάζεται σήμερα, για πρώτη φορά, η 20η Μαΐου, ως  Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού.

Στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Νάπολη, στη Μπολώνια,  στο Παλέρμο, στο Πρίντιζι,  στην Κρεμόνα, στη Γένοβα και σε άλλες πόλεις όπου υπάρχει συμπαγής ομογένεια, θα πραγματοποιηθούν, υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), πολιτιστικές εκδηλώσεις  στις 20, 21 και 22 Μαΐου 2016 για την καθιέρωση της «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», με τη συμμετοχή Πανεπιστημίων, Λυκείων, τοπικών αρχόντων και ελληνικών προξενικών αρχών.

Στην κεντρική εκδήλωση στη Νάπολη την Ελληνική Βουλή θα εκπροσωπήσει η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Χρυσούλα Κατσαβρία-Σιωροπούλου ενώ από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Kοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας Όλγα Νάσση, θα διαβαστούν χαιρετισμοί Ελλήνων επισήμων.  Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει Ελληνικό Λογοτεχνικό Μαραθώνιο,  Φιλοσοφικούς Διαλόγους, Διαλέξεις, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Ο.Ε.Κ.Α.Ι και ο πρώην πρόεδρός της καθηγητής  Γιάννης Κορίνθιος υπήρξαν εκείνοι που πρωτοστάτησαν στην πρόταση και στην προώθηση της ιδέας για καθιέρωση της Ημέρας αυτής, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού στην UNESCO.

Στην Αθήνα, Εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Athens Plaza, στο Σύνταγμα, στις 7.30 το βράδυ,  από την “Εταιρεία Κοινωνικών Επενδύσεων” και τον Πρόεδρό της Γιώργο Γαμπιεράκη, με τη συμμετοχή και ομιλίες γύρω από την ελληνική Γλώσσα, καθηγητών Πανεπιστημίων, Διπλωματών, Δημοσιογράφων και ποιητών. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, ενώ επίσης θα διαβαστούν χαιρετισμοί επισήμων.  Την εκδήλωση θα κλείσει το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς “Λύραυλος”.

Η Εσπερίδα στην Αθήνα  πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κεντρικής Ένωσης Δήμων και κοινοτήτων Ελλάδας, Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO.

Στην UNESCO  θα υποβληθεί, μετά την ψήφιση του σχετικού Νόμου από την ελληνική Βουλή (ίσως μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου) αίτημα για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, όπως αναμένεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Panhellenicpost.com, αλλά και σύμφωνα με την αρχική πρόταση της ΟΕΚΑΙ, να είναι η επίσημη ονομασία της Ημέρας που θα προβλέπεται στον σχετικό Νόμο.