Γερμανία: Δε στέλνουμε μετανάστες στην Ελλάδα – Μουζάλας: Η Κρήτη δεν είναι η εκλεκτή φυλή να μη δέχεται πρόσφυγες

“Αυτήν τη στιγμή δεν πραγματοποιούνται επαναπροωθήσεις μεταναστών σύμφωνα με το Δουβλίνο ΙΙΙ από τη Γερμανία προς την Ελλάδα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ελληνικά δημοσιεύματα περί σχεδιαζόμενης επαναπροώθησης 3.000 ατόμων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα και ειδικά την Κρήτη.

“Δεν μπορώ να πω κάτι για αυτό εκτός από το ότι γνωρίζετε τις ισχύουσες αποφάσεις. Λόγω των οδηγιών, ειδικά του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, αυτήν τη στιγμή εξαιτίας των συστημικών, ας πούμε ανεπαρκειών, στο ελληνικό σύστημα ασύλου, δεν πραγματοποιούνται επαναπροωθήσεις σύμφωνα με το Δουβλίνο ΙΙΙ προς την Ελλάδα. Αυτό το μέτρο έχει αποφασιστεί για άλλη μια φορά και έχει παραταθεί” δήλωσε ο κ. Ντίμροτ και πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί μια κατάσταση η οποία να επιτρέπει και πάλι νομικά την επαναπροώθηση.

“Παρά τις τρέχουσες εργασίες αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις οποίες παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά με την ελπίδα ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να διορθωθεί το σύστημα στην Ελλάδα και οι συνθήκες να φθάσουν ένα μέτρο και ένα επίπεδο ώστε μια επαναπροώθηση να είναι δυνατή και πάλι νομικά, αυτή η κατάσταση προφανώς δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Η κατάσταση είναι όπως σας την περιέγραψα”, επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Μουζάλας για Κρητικούς: Δεν είστε εκλεκτή φυλή…

Νέες “φωτιές” άναψε σε συνέντευξη του στο “Ράδιο Κρήτη” ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, την οποία ζήτησε ο ίδιος, για να διαψεύσει όπως υποστήριξε, τα περί εισαγωγής μεταναστών στην Κρήτη από τη Γερμανία και τις δηλώσεις του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή του για δημάρχους και φορείς που αντιδρούν, λέγοντας ότι η Κρήτη δεν είναι η εκλεκτή φυλή να μην δέχεται πρόσφυγες. “Με τι μούτρα δήμαρχοι του νησιού θα πουν σε συναδέλφους του από την υπόλοιπη Ελλάδα ότι εμείς δεν δεχόμαστε”; Είπε ότι μοιράζει εθνική ευθύνη και διερωτήθη με νόημα: Θέλετε να συμφωνήσουμε όσοι πρόσφυγες έρθουν στην Κρήτη (σ.σ. εννοεί καραβιές), να μενουν στην Κρήτη;
Ολομέτωπη ήταν η επίθεσή του εναντίον του Γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη λέγοντας ότι “είναι αντεθνικό να υποκινείς εξεγέρσεις”.