Στοχασμοί: Για το Δάσκαλο

Nomikosii

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

Συγγραφέας

Ποια μπορεί να είναι τα χαρακτηριστικά ενός Δάσκαλου;
-Αυτός που μιλάει λίγο και πράττει πολύ, αλλά πάνω από όλα, αυτός που οι πράξεις του συμβαδίζουν με τα λόγια του. Η ζωή του, είναι μια φυσική συνέπεια της αρμονίας του.
-Αυτός που ξέρει και αποφεύγει μια σύγκρουση, γιατί ο θυμός δεν είναι επιλογή του. Η σύγκρουση, θέλει δύο. Το μπαλάκι, δεν το επιστρέφει.
-Αυτός που δεν παίρνει προσωπικά ότι συμβαίνει και λέγεται, γιατί γνωρίζει ότι ο κόσμος λατρεύει να κατακρίνει και να αποποιείται τις ευθύνες του. Ξέρει ποιος είναι.
-Αυτός που ποτέ δεν συγκρίνει, γιατί στη σύγκριση χάνεται το βίωμα. Καλύτερο ή χειρότερο, παρελθόν ή μέλλον, άσπρο ή μαύρο, περισσότερο ή λιγότερο, δεν έχουν νόημα. Αποδέχεται.
-Αυτός που ποτέ δεν νομίζει, επειδή ξέρει ότι πίσω από κάθε νομίζω κρύβονται εικασίες, πάθη, ελλιπής πληροφόρηση, δογματισμός και φρίκη. Όταν μιλήσει, γνωρίζει.
-Αυτός που ποτέ δεν θα σου δώσει τη λύση στο πρόβλημά σου, αλλά θα εκμαιεύσει από μέσα σου αυτό που εσύ θεωρείς ως ιδανική λύση. Διευκολύνει, δεν είναι ξερόλας.
-Αυτός που όταν μιλάς πολύ, δεν σε διακόπτει. Ξέρει ότι αν σε διακόψει, δεν θα ακούσεις αυτά που έχει εκείνος να σου πει, επειδή μιλάς πολύ. Τα λόγια του, δεν τα χαραμίζει.
-Αυτός που δεν σπαταλάει το χρόνο του εκεί που δεν τον χρειάζονται. Δεν έχει ανάγκη να πείσει, ούτε να γίνει αποδεκτός. Τα μαργαριτάρια του δεν τα σκορπάει στα χοιροστάσια.
-Αυτός που θα ξαπλώσει για να κοιμηθεί στο παιδικό του κρεβατάκι. Έτσι, δεν βλέπει κανένα σαν μικρότερό του και την άλλη μέρα, έχει πάλι να μάθει πολλά. Είναι μαθητής μέχρι την τελευταία του αναπνοή.