«Βόμβες» από το ΔΝΤ για συντάξεις-φορολογία, στήριξη για χρέος-πλεονάσματα

Ουάσινγκτον
Απόψεις που ενισχύουν τις επιδιώξεις της Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους και τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 περιλαμβάνει το κείμενο συμπερασμάτων του ΔΝΤ.

Από την άλλη, όμως, το Ταμείο προκαλεί νέα σοκ ζητώντας μεταξύ άλλων περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και μείωση αφορολογήτου. Για τα εργασιακά μιλά για εφαρμογή «βέλτιστων πρακτικών».

Προϋποθέσεις για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα οι μεταρρυθμίσεις και η μείωση του χρέους επανέλαβε η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τονίζει, στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα, πως η χώρα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους για να μπορέσει αυτό να καταστεί βιώσιμο και να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, επαναλαμβάνοντας πως οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικοί.

Το Ταμείο σημειώνει επίσης την επιτακτικότητα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και που, όπως σημειώνει το Reuters, δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τον ESM, ανέφερε ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να βασίζεται σε αξιόπιστους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους, επισημαίνοντας ότι οι σημερινοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ πέραν του 2018 δεν μπορούν να επιτευχθούν.

«Οι τρέχοντες στόχοι των αρχών παραμένουν μη ρεαλιστικοί, καθώς βασίζονται στην υπόθεση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει και θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πολλές δεκαετίες παρά τα διψήφια ποσοστά ανεργίας» ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ.

«Δεν μπορούμε να υποθέτουμε ότι η Ελλάδα μπορεί απλά να αναπτυχθεί παρά το πρόβλημα με το χρέος της. Θα χρειαστεί νέα ελάφρυνση χρέους για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του» τονίζει.

Το Ταμείο σημειώνει επίσης πως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μειώσουν γρήγορα τα επισφαλή δάνεια για να ανακάμψουν οι χορηγήσεις και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η οικονομική ανάπτυξη.

Newsroom ΔΟΛ