Η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα -Στο τραπέζι συντάξεις-αφορολόγητο

Αθήνα.-Στη σημερινή πρώτη συνάντηση με τους τέσσερις τεχνοκράτες της πάλαι ποτέ Τρόικα, θα φανεί αν υπάρχει όντως πιθανότητα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα σε λίγες ημέρες, όπως διατείνεται η κυβέρνηση ή αν θα επιβεβαιωθούν όσοι εκτιμούν ότι έχουμε μπροστά μας έναν ακόμα μαραθώνιο.

Το “κλειδί” δεν είναι άλλο από τις διαθέσεις του ΔΝΤ, καθώς όπως αποδείχθηκε περίτρανα τις προηγούμενες εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι ακόμα κι αν διαφωνούν με τις εκτιμήσεις  του Ταμείου, συντάσσονται πίσω από τη γραμμή που χαράσσει. Οι πληροφορίες από το στρατόπεδο των δανειστών δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για έναν… υγιεινό περίπατο, καθώς οι απαιτήσεις για μέτρα 3,6 δισ ευρώ, ελάχιστα έχουν περιοριστεί. “Προς το 2% του ΑΕΠ” είναι η χαρακτηριστική απάντηση ευρωπαϊκών πηγών σε ερώτηση για την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές από τη συμφωνία.

Στην πραγματικότητα οι δανειστές θα εμφανιστούν ως μπλοκ απέναντι στην ελληνική ομάδα, χωρίς να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους για τη δυναμική του ΑΕΠ και των πλεονασμάτων ως και το 2018, αφού το ΔΝΤ δεν δείχνει ιδιαιτέρως πρόθυμο να αλλάξει τους υπολογισμούς του και να αποδεχθεί τις εκτιμήσεις της Κομισιόν και της Αθήνας. Έάν έκανε, άλλωστε, έναν τέτοιο συμβιβασμό, θα υποχρεωνόταν να μεταβάλλει και την Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους, ενδεχόμενο που στην παρούσα φάση είναι απίθανο.

Πηγή: iefimerida.gr