Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας

Αθήνα.- Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της ελληνικής επανάστασης του 1821 παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Στα βήματα που πρέπει να γίνουν, για να αλλάξει πορεία η χώρα, 196 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση, εστιάζουν τα μηνύματα των κομμάτων.

Στην ανάγκη «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να ορθώσουμε αρραγές μέτωπο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και τις νεότερες γενιές των Ελλήνων» αναφέρεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στην ημερήσια διαταγή του με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής παλιγγενεσίας.

Ο κ. Καμμένος προτρέπει «το απαράμιλλο παράδειγμα των προγόνων μας αγωνιστών του 1821, πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί. Ιδίως, δε, κατά την τρέχουσα συγκυρία, που με ανιστόρητες και προκλητικές διεκδικήσεις, γείτονες αμφισβητούν τις κατακτήσεις του Έθνους μας και τις Διεθνείς Συνθήκες που τις περιβάλλουν».

Παράλληλα, θυμίζει ότι «αποτελεί επίσης διαρκές χρέος μας, ιδίως δε, όταν τιμάμε τον Ελληνισμό και τους αγώνες του, να μην ξεχνάμε την Κύπρο, για την οποία εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα η ξένη στρατιωτική κατοχή» και εκφράζει την ελπίδα ότι «το Διεθνές Δίκαιο θα επικρατήσει και θα υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση, με ταυτόχρονη κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων».

Ο κ. Καμμένος εξαίρει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την άριστη εκτέλεση της αποστολής τους, καθώς και την αρωγή και συμπαράσταση που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. «Σας καλώ όλους με τη βοήθεια του Θεού και της Υπερμάχου Στρατηγού, να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο την αποστολή σας, εξασφαλίζοντας στην χώρα μας το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας» καταλήγει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τα μηνύματα των κομμάτων

«Το 1821 έγινε εθνικοαπελευθερωτική και ταξική πάλη, στην οποία ηγήθηκε η ανερχόμενη τότε αστική τάξη. Σήμερα η ταξική πάλη διεξάγεται με την αστική τάξη να έχει γίνει αντιδραστική, εμπόδιο στην κοινωνική εξέλιξη και το σύστημα της, ο καπιταλισμός, είναι πια ιστορικά ξεπερασμένος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή την εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Ακόμη, σημειώνει: «196 χρόνια μετά το 1821, ο λαός μας έχει συμφέρον να κλείσει τα αυτιά του και να προσπεράσει τις κορώνες εμπαιγμού του από τα αστικά κόμματα κάθε απόχρωσης, που με το τροπάριο της ‘εθνικής ενότητας’ θέλουν να τον υποτάξουν και να τον παγιδεύσουν στις επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου και της ΕΕ, προκειμένου να ανακάμψουν τα κέρδη του πάνω στα συντρίμμια της εργατικής – λαϊκής εξαθλίωσης».

«196 χρόνια μετά το 1821» προσθέτει «ο λαός μας έχει την πείρα να συνειδητοποιήσει ότι σε ‘εθνική ενότητα’ τον καλούν εκείνοι που έχουν προσχωρήσει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που υπηρετούν το μοίρασμα της λείας του πετρελαίου, των αγωγών, των σφαιρών επιρροής. Οι ίδιοι που έχουν στείλει ελληνικό στρατό έξω από τα σύνορα εναντίον άλλων λαών, ενώ η βάση της Σούδας συνεχίζει την απρόσκοπτη φονική λειτουργία της».

Και καταλήγει: «Άλλη είναι η ενότητα που συμφέρει το λαό: Η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους της αγροτιάς και της πόλης, που θα διεκδικήσει την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας, θα βγάλει την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό κι εργατικό έλεγχο, ώστε να ακολουθήσει ο λαός φιλειρηνική πορεία και δρόμο προόδου».

«Ο πραγματικός φόρος τιμής στις επαναστάσεις των παππούδων μας είναι να αναλογιζόμαστε τις δικές μας ευθύνες στις επόμενες γενιές. Χρειαζόμαστε πολλές μικρές επαναστάσεις στην παιδεία, στην παραγωγή, στην οικονομία και όσο καθυστερούμε τόσο θα παραμένουμε στην κρίση. Χρόνια πολλά και να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

«Η Επανάσταση του 1821, που τιμούμε ανήμερα του Ευαγγελισμού, είναι μια κορυφαία στιγμή στην πορεία του έθνους μας από την αρχαιότητα ως σήμερα. Αποτελεί ένα γεγονός παγκόσμιας ακτινοβολίας. Οι Έλληνες, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς στους Οθωμανούς Τούρκους, ξεσηκώθηκαν, παρά τις αντίξοες συνθήκες, γιατί δεν αλλοτριώθηκαν, γιατί δεν ξέχασαν ποιοι ήταν. Με απαράμιλλη αποφασιστικότητα έδωσαν τον αγώνα υπέρ πίστεως και πατρίδος. Απέδειξαν περίτρανα πως οι αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της αυτοδιάθεσης, της αξιοπρέπειας και της εθνικής υπόστασης είναι υπεράνω όλων» υπογραμμίζει σε μήνυμά της για την επέτειο της Επανάστασης του 1821 η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Το μήνυμα της διπλής γιορτής παραμένει επίκαιρο και ισχυρό, σήμερα, που η πατρίδα μας και ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται και δίνει σκληρό αγώνα για να απεγκλωβιστεί από το καθεστώς της λιτότητας και της επιτροπείας. Χρειαζόμαστε την πίστη, την εθνική αυτοπεποίθηση, την ομοψυχία και τη δύναμη προκειμένου να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και να βάλουμε τις βάσεις για την οικονομική ανάκαμψη που θα μας επιτρέψει να αναπνεύσουμε ελεύθερα», προσθέτει στο μήνυμά της η κ. Παπαδοπούλου, καταλήγοντας:

«Xρειάζεται  να αντλήσουμε τα διδάγματα από την Εθνεγερσία του 1821, προκειμένου να δώσουμε στην πατρίδα μας και σε όλους τους Έλληνες το μέλλον και την προοπτική που μας αξίζει. Να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο.Έχουμε ιερό χρέος να παραδώσουμε την πατρίδα μας ελεύθερη και απαλλαγμένη από κάθε βάρος στις επόμενες γενιές.Ζήτω το Έθνος! Χρόνια Πολλά!».

Newsroom ΔΟΛ