Έρευνες του FBI στη Βιρτζίνια – Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Τραμπ

Βιρτζίνια.- Το FBI άρχισε έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων αναφορικά με τις συνθήκες στις οποίες χθες στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια ένας άνδρας έριξε το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος σκοτώνοντας μια γυναίκα, στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε ακροδεξιούς και αντιδιαδηλωτές.

Η έναρξη της έρευνας ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση του FBI στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.

Οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Σάρλοτσβιλ σηματοδοτούν την επανεμφάνιση του κινήματος της υπεροχής των λευκών κάτω από το λάβαρο «alt-right», έπειτα από χρόνια που βρισκόταν στη σκιά στην αμερικανική πολιτική σκηνή, σημειώνει το Reuters.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως “πολλές πλευρές” εμπλέκονται στα επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ, με αποτέλεσμα να δεχθεί πυρά απ’ όλο το πολιτικό φάσμα επειδή δεν κατήγγειλε συγκεκριμένα την άκρα δεξιά. Τα βίαια επεισόδια ήταν ίσως η πρώτη εγχώρια κρίση που αντιμετωπίζει η νεαρή κυβέρνησή του.

“Παρακολουθούμε από κοντά τα τρομερά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια” είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους μιλώντας από το γήπεδό του για γκολφ στο Νιου Τζέρσεϊ.

“Καταδικάζουμε με τους εντονότερους δυνατούς όρους αυτή τη φοβερή επίδειξη μίσους, μισαλλοδοξίας και βίας από πολλές πλευρές”.

Ο Τραμπ δεν απάντησε σε έναν δημοσιογράφο που του φώναξε για να τον ρωτήσει αν πιστεύει πως μίλησε αρκετά αυστηρά εναντίον των λευκών εθνικιστών.

Εξέχοντες Δημοκρατικοί, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των πολιτών και μερικοί Ρεπουμπλικανοί είπαν ότι είναι ασυγχώρητο για τον Πρόεδρο το γεγονός ότι δεν κατήγγειλε τους υποστηρικτές της λευκής υπεροχής.

“Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να αποκαλούμε το κακό με το όνομά του”, έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κόρι Γκάρντνερ.

“Αυτοί ήταν λευκοί ρατσιστές και το ζήτημα ήταν εσωτερικό”, δήλωσε ο Γκάρντνερ, πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής της Γερουσίας, η οποία είναι αρμόδια για να βοηθάει Ρεπουμπλικανούς να εκλέγονται στη Γερουσία.

Η Νάνσι Πελόζι, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανέφερε επίσης σε μήνυμά της στο Twitter που απευθυνόταν στον πρόεδρο: “Επαναλάβατε μετά από μένα, @realDonaldTrump: η θεωρία της υπεροχής των λευκών είναι μια προσβολή προς τις αμερικανικές αξίες”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters