Ράκα: Απελευθέρωσαν τη διαβόητη πλατεία όπου γίνονταν οι εκτελέσεις

Συρία.– Οι αραβοκουρδικές δυνάμεις που στηρίζονται από τις ΗΠΑ στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία ανακοίνωσαν αργά τη Δευτέρα το βράδυ ότι «απελευθέρωσαν πλήρως» τη διαβόητη πλατεία της Ράκα όπου οι τζιχαντιστές πραγματοποιούσαν τις εκτελέσεις όταν είχαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη αυτή.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο συνασπισμός των Κούρδων και Αράβων μαχητών, πλησιάζουν στο στόχο τους, την ανακατάληψη δηλαδή και του τελευταίου θύλακα της Ράκα που ελέγχεται από μερικές δεκάδες ξένους τζιχαντιστές.

Η απελευθέρωση της πλατείας Αλ Ναΐμ, που στα αραβικά σημαίνει «Παράδεισος» αλλά οι κάτοικοι την αποκαλούσαν «Κόλαση», έγινε μετά από μάχη που ξεκίνησε την Κυριακή.

Ηταν παγιδευμένη με εκρηκτικά

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές είχαν αποσυρθεί από αυτήν την πλατεία εδώ και δύο εβδομάδες αλλά οι SDF δεν κατάφερναν να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους επειδή η περιοχή ήταν παγιδευμένη με εκρηκτικά.

Η ανακατάληψη είναι κυρίως συμβολική για τις SDF και για τους κατοίκους, αφού η πλατεία έχει συνδεθεί με τις ωμότητες που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος στη Ράκα.

Οι μάχες συνεχίζονται κοντά στο στάδιο και το νοσοκομείο της πόλης. Σύμφωνα με τις SDF, 25 τζιχαντιστές παραδόθηκαν ενώ αποτράπηκαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας.

Στη Ράκα εκτιμάται ότι έχουν απομείνει περίπου 300 ξένοι τζιχαντιστές.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟ:  (Φωτογραφία:  Reuters )