Άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς

Αθήνα,- Στις 8 το πρωί ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία από την οποία θα αναδειχθεί η ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 8 το βράδυ, με εξαίρεση τον Δήμο Αθηναίων και Δήμους όμορους της Μαραθώνιας διαδρομής, όπου η ψηφοφορία θα λήξει μια ώρα αργότερα, στις 9 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιοι – με αλφαβητική σειρά- είναι οι: Νίκος Ανδρουλάκης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.

Μπορεί να ψηφίσει κάθε πολίτης που το επιθυμεί με την μόνη προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένος/η στον εκλογικό κατάλογο των εθνικών βουλευτικών εκλογών έως και τον Νοέμβριο 2017.

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 982 εκλογικά, με βάση τον εθνικό εκλογικό κατάλογο και σύμφωνα με τα ισχύοντα στις εθνικές εκλογές (διανομή ψηφοδελτίου, φάκελοι, παραβάν, κάλπη).

Το ψηφοδέλτιο είναι ένα και περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκδηλώνουν την προτίμησή τους σημειώνοντας έναν σταυρό προτίμησης.

Για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο και να καταβάλουν εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας.

Με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής, σε κάθε εκλογικό τμήμα τηρούνται δυο καταστάσεις: στην πρώτη καταχωρούνται τα στοιχεία όλων όσων ψηφίσουν και στην δεύτερη μόνον όσων από τους ψηφίζοντες δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος.

Για να εκλεγεί στον πρώτο γύρο νικητής, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί, χρειάζεται να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, οι δύο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο. Νικητής θα αναδειχθεί ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τις περισσότερες έγκυρες ψήφους, όσες κι αν είναι αυτές. Ο δεύτερος γύρος, αν χρειαστεί, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

Ένα 24ώρο πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας στο νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς και κάλεσμα συμμετοχής στην ψηφοφορία απηύθυναν ο πρόεδρος της επιτροπής που έχει την ευθύνη των εκλογών, Νίκος Αλιβιζάτος και οι εννέα υποψήφιοι στέλνοντας κοινό μήνυμα ενότητας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Νίκου Αλιβιζάτου αν δεν υπάρξει κάποιο εκλογικό σασπένς, το αργότερο μέχρι τις 23:00 το βράδυ της Κυριακής, θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα.