Αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό- Συνελήφθη

Αθήνα.- Δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης για το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό – Αναστολή της απόφασης για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου – Η απόφαση έχει να κάνει με λόγους δημοσίου συμφέροντος αποφάσισε το δικαστήριο

Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης για χορήγηση προσωρινής διαταγής με την οποία «παγώνει» η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην απόφαση χορήγησης προσωρινής διαταγής αναφέρεται ότι το αίτημα γίνεται δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλα και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.

Η αίτηση ακυρωσης θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου.

«Να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία»

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρα των νομικών παραστατών του υπουργείου υποστηρίχθηκε ότι πρέπει να χορηγηθεί η προσωρινή διαταγή για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προκειμένου να μην διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικες σχέσεις.

Αντίθετα, από την πλευρά του Τούρκου αξιωματικού, ο οποίος δεν παραστάθηκε στη διαδικασία, τονίσθηκε ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πληρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι η Ελληνική πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει ανθρωπους που καταφεύγουν σε αυτή λόγω κινδύνων, βασάνιστηριων ή και της ίδιας τους της ζωής από αλλά κράτη.
Το Δικαστήριο θα αποφανθεί, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, επί του αιτήματος που κατέθεσε η κυβέρνηση για προσωρινή αναστολή της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής για το άσυλο.

πηγή: newsit.gr

 Συνελήφθη ο Τούρκος αξιωματικός

Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής κρατείται, μέχρι αυτήν την ώρα, ο τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, ο οποίος συνελήφθη μετά την απόφαση του Δοικητικού Εφετείου Αθηνών να κάνει δεκτή την προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου, για προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου.
Ο τούρκος στρατιωτικός συνελήφθη από αστυνομικούς στην Υπηρεσία Ασύλου όπου είχε μεταβεί με τον δικηγόρο του, με βάση διοικητητική απόφαση για κράτηση του, καθώς η προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου τον επαναφέρει στην προηγούμενη κατάσταση, γι’ αυτό θα μεταφερθεί και πάλι στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου θα παραμείνει ως διοικητικά κρατούμενος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Με μηνύσεις

Ο συντονιστής της νομικής υπηρεσίας του ελληνικού συμβουλίου για τους πρόσφυγες, Βασίλης Παπαδόπουλος θεωρεί ότι δεν υπάρχει νομικό έρεισμα για την κράτηση. Παράλληλα επισημαίνει ότι η σύλληψη και κράτηση του Τούρκου αξιωματικού επισύρει ποινικές ευθύνες και τονίζει πως δεν υπάρχει ακόμα παρέμβαση εισαγγελέα.

iefimerida.gr