Ντοκουμέντα από τον Κρις Σπύρου για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

«Ο Κρις Σπύρου, πρώην γερουσιαστής, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρώην Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας του Νιού Χαμσάϊρ, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με σημαντική δράση στα εθνικά θέματα της Ελλάδος. Ο κ. Σπύρου είναι γνώστης και κάτοχος ντοκουμέντων για το θέμα της ονομασίας της FYROM». Αυτό έγραφε το Δελτίο Τύπου. Και ο Κρις Σπύρου ξεδίπλωσε τα ντοκουμέντα χθες το βράδυ στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Ντοκουμέντα τα οποία περιλαμβάνονται στο υπό έκδοση βιβλίο του “Πούλησαν την Μακεδονία μου” (προσωρινός τίτλος).

Τα ντοκουμέντα αυτά αποδεικνύουν τρία πράγματα:

  1. Ότι το μόρφωμα των Σκοπίων είναι γέννημα-θρέμμα του Κομμουνισμού, με πρωταγωνιστές τον Ιωσήφ Στάλιν, το Γεώργιο Δημητρώφ και το Γιόσιπ Τίτο. …Ευγενική συνεισφορά και του ΚΚΕ.
  2. Ότι η πρώτη προσπάθεια κρατικής εμπέδωσης του μορφώματος ήλθε το 1980 από το Πανεπιστήμιο Harvard των Ηνωμένων πολιτειών Αμερικής. Και,
  3. Ότι το όνομα «Μακεδονία» ουσιαστικά και τυπικά «παραχωρήθηκε» στα Σκόπια το 1993, από τον τότε Πρωθυπουργό Κων. Μητσοτάκη.

Για την ιδρυτική σύπραξη των κομμουνιστών ηγετών στην ίδρυση του ψευδο-σλαβο-μακεδονικού μορφώματος παρέθεσε πλήθος στοιχείων μεταξύ των οποίων την απόφαση του 7ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς.  Αλλά και έγγραφα όπως οδηγίες του Στρατηγού Τέμπο στις κομμουνιστικές ένοπλες ομάδες , το «Manifesto του Γενικού Στρατηγείου του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού και των Παρτιζάνικων Αποσπασμάτων της Μακεδονίας προς τον λαό της Μακεδονίας», επιστολή Τίτο  στον Δημητρώφ κ.α.

Για την πρώτη απόπειρα να αποκτήσουν κρατική οντότητα τα Σκόπια έγινε –όπως κατέδειξε ο κ. Σπύρου- το 1980 όταν το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ είχε εκδώσει εγκυκλοπαίδεια με τίτλο «Εγκυκλοπαίδεια του Χάρβαρντ για τις Αμερικανικές Εθνότητες».

Στην εγκυκλοπαίδεια αυτή ο Καθηγητής και συγγραφέας Στέφαν Θέρνστρομ υποστηρίζει ότι υπάρχει “Μακεδονική μειονότητα” (σ.σ. άρα και Μακεδονικό Έθνος) στις ΗΠΑ πέραν των Ελλήνων μεταναστών της Μακεδονίας.

«Έγιναν μεγάλοι αγώνες ν’ αλλάξουμε το κείμενο της εγκυκλοπαίδειας χωρίς καμιά βοήθεια από την επίσημη Ελληνική πολιτεία», είπε ο κ. Σπύρου και παρουσίασε πολυσέλιδη και πλήρως τεκμηριωμένη επιστολή που είχε απευθύνει, στον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Derek Bok, ζητώντας του να ανασκευάσει το σχετικό λήμμα.

Ο κ. Κρις Σπύρου υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών των προσπαθειών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για την μη αναγνώριση των Σκοπίων με ονομασία που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία» από την Αμερική. Οι προσπάθειες του ιδίου καθώς και άλλων ομογενών υπονομεύθηκαν, όμως, από την Αθήνα. «Είναι τώρα ξεκάθαρο ότι η τότε Ελληνική Κυβέρνηση του Κων. Μητσοτάκη εργαζόταν με αντιφατικές στρατηγικές» είπε ο κ. Σπύρου παρουσιάζοντας επιστολές, έγγραφα και ημερομηνίες ενεργειών που είχαν ως κατάληξη την αναγνώριση των Σκοπίων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με «προσωρινό» όνομα που εμπεριείχε τη λέξη Μακεδονία. «πρώην Γιουργκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τέλος, ως προς το δέον γενέσθαι ο κ. Σπύρου εκτίμησε ότι «το όνομα Μακεδονία πέφτει πολύ βαρύ στα Σκόπια» και πως σε λίγο «μόνοι τους θα θελήσουν να μας το επιστρέψουν»…