ΓΝΩΜΗ: Το ουσιώδες ζήτημα που αφορά τις σχέσεις Πατρίδας-Αποδήμων

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Συνειδητά αφήσαμε να περάσουν οι Άγιες Ημέρες της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Θεανθρώπου πριν καταπιαστoύμε με τα λιγότερο αισιόδοξα γήϊνα ομογενειακά καθέκαστα.
Αφορμή για το σημερινό άρθρο, το πασχαλινό ταξίδι του Υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού κ. Τέρενς Κουίκ στους ομογενείς της υποσαχάριας Αφρικής. Για το ταξίδι αυτό πολλά εγράφησαν. Ο ίδιος ο κ. Κουίκ επέλεξε να τα “απαντήσει” με μία διόλου κομψή επίθεση στον χώρο στον οποίο και ο ίδιος, εντούτοις, επί πολλές δεκαετίες ευδοκίμως εθήτευσε: “Κάποιοι κομπλεξικοί κονδυλοφόροι εντύπων ΜΜΕ και κάποια τρολακια του Διαδικτύου χλευάζουν το πασχαλινό ταξίδι μου σε ομογενείς της υποσαχαριας Αφρικής που ποτέ δεν επισκέφθηκε η Ελλάδα. Η Προεδρος της ελληνικης Ομοσπονδίας της Ζιμπάμπουε δίνει μιά απάντηση“, έγραψε.
“…Η πατρίδα δεν μας ξέχασε. Το ηθικό μας αναπτερώνεται…” είπε πράγματι, από μικροφώνου η ομογενής πρόεδρος. Και πολύ καλά είπε. Και μπράβο της. Και πολύ καλά έκανε και ο κ. Υφυπουργός και πήγε την Ελλάδα εκεί που ποτέ (;) δεν είχε πάει…
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει το μέτρημα των εκτός Ελλάδος ταξιδιών του κ. Υφυπουργού, τον οποίο, πάντως, με την ευκαιρία, δημοσίως οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε για την καλοσύνη του να αποστείλει στην Panhellenic post χαιρετισμό για την συμπλήρωση πέντε χρόνων διαδικτυακής ζωής της. “Η μάχιμη δημοσιογραφία έχει ανταπόκριση στους πολίτες όταν ασκείται έντιμα και καλοπροαίρετα” είχε την ευθυκρισία να αναγνωρίσει για την ΡΗΡ, ο κ. Κουίκ.
Στην ίδια αυτή γραμμή πάντα, θα σημειώσουμε τα ακόλουθα:
1. Τα ταξίδια στην ομογένεια, καθεαυτά είναι, κατά την γνώμη μας, και δικαιολογημένα και επιβεβλημένα. Και πρέπει να γίνονται, ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν ελληνικές παροικιές που να μην τις έχει επισκεφθεί η μητέρα Ελλάδα.
2. Τα Ταξίδια αυτά, όμως, πέραν της συναισθηματικής τους αξίας, πρέπει να έχουν και πρακτική χρησιμότητα. Πρέπει η “Ελλάδα” να μεταφέρει προτάσεις, λύσεις, ενέργειες, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ομογενών. (Καλές, αλλά όχι απαραίτητες οι επιτόπιες διερευνήσεις των θεμάτων αυτών… Οι προξενικές κλπ. αρχές υπάρχουν και γι αυτόν τον λόγο).
3. Θα στενοχωρήσουμε τον κ. Υφυπουργό να πούμε ότι ανατρέξαμε σε όσα ο ίδιος δημοσίευσε στο διαδίκτυο αναφορικά με το συγκεκριμένο του ταξίδι, και ότι μείναμε με την πίκρα πως το μόνο που βρήκαμε εκεί, αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της αιτιολογίας ενός χρήσιμου ταξιδιού, ήταν μία υποσχετική του δήλωση από το Μαλάουι, πως “Η Ελλάδα με συγκεκριμένες δράσεις θα χτίσει γέφυρες με τους Έλληνες της υποσαχάριας Αφρικής“…
4. Εάν υπάρχουν αυτές οι δράσεις, ή εάν πρόκειται να “ξεδιπλωθούν” στο άμεσον μέλλον, πολύ θα θέλαμε να το γνωρίζουμε. Εάν ο κ. Υφυπουργός προσκόμισε εκτός από τα χαιρετίσματα της εξουσίας και κάποιες συγκεκριμένες ρυθμίσεις στα προβλήματα των ομογενών της υποσαχάριας Αφρικής (γνωστά στην Αθήνα και από παλαιότερες επισκέψεις Συντονιστών ΣΑΕ Αφρικής), επίσης πολύ θα θέλαμε να το πληροφορηθούμε. Μας λείπει η υπηρεσιακή ενημέρωση για τις δράσεις του ΥΦΥΠΕΞ στα τόσα πολλά ταξίδια του. Και ίσως, εξ αυτού του λόγου, να αδικείται και ο ίδιος. Αυτό, όμως, είναι και θέμα συμβούλων του.
Στο σημείο αυτό και επειδή και ο κ. Υφυπουργός δεν είναι πλέον “νέος” στον Υπουργείο Εξωτερικών, θα μεταφέρουμε τον προβληματισμό ενός ομογενούς παράγοντος που πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα και που συναντήθηκε με τον κ. Κουίκ. Ονόματα έχουμε, δεν κρίνουμε, όμως, απαραίτητο να τα δημοσιοποιήσουμε. Και διότι δεν έχουμε εξασφαλίσει την προς τούτο άδειά του και γιατί οι προβληματισμοί του συγκεκριμένου ατόμου είναι προβληματισμοί και όλων όσων ομογενών παραγόντων έχουμε δει τους τελευταίους μήνες.
Με τον συγκεκριμένο ομογενή, συναντηθήκαμε σε γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Επί της ουσίας, λοιπόν, μας είπε: “Θα δω τον Υφυπουργό. Τι να του πω; Τα ίδια τους είπα και πέρυσι και τίποτα δεν έγινε. Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα“.
Και είδε τον κ. Υφυπουργό. Και του είπε τα ίδια που του είχε πει και στην παλαιότερη συνάντησή τους. Του έθεσε τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Και άκουσε ακριβώς τα ίδια, όλα όσα και την προηγούμενη φορά είχε ακούσει από τον κ. Υφυπουργό. Τις ίδιες διαβεβαιώσεις, τις ίδιες υποσχέσεις, τα ίδια πλάνα. Δεν γνωρίζουμε εάν οι σύμβουλοι του κ. Υφυπουργού έκαναν, για συντομία, “copy-paste” παλαιότερου Δελτίου Τύπου, πάντως και τα όσα εκεί αναφέρονται ως λεχθέντα του κ. Κουίκ προς τον συγκεκριμένο συνομιλητή του, είναι πανομοιότυπα με τα όσα και παλαιότερα ο κ. Υφυπουργός υποστήριζε επί των θεμάτων αυτών και σε άλλους συνομιλητές του.
Θεμάτων που είναι πλέον σε όλους γνωστά, ψήφος Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων, Φορολογικό Αποδήμων, ανασυγκρότηση ΣΑΕ, Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση, Δάσκαλοι κ.α. Τι έγινε για όλα αυτά τα θέματα -όχι μόνον την περίοδο Υφυπουργίας του κ. Κουίκ, αλλά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Απολύτως τίποτα.
Για την ακρίβεια των γραφομένων, ο κ. Κουίκ ενήργησε και μπήκαν οι υπογραφές στην διακρατική συμφωνία με τους Αυστραλούς για τον “καλοκαιρινό τουρισμό μετ΄εργασίας νέων”. Όλα, όμως, έμειναν εκεί. Η συμφωνία, με ελληνική ευθύνη, λένε οι Αυστραλοί, δεν έχει εισέτι ενεργοποιηθεί…
Αυτό, λοιπόν, είναι το ουσιώδες ζήτημα που αφορά τις σχέσεις Πατρίδας-Αποδήμων. Και όχι το πασχαλινό ταξίδι του Υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού κ. Τέρενς Κουίκ στους Έλληνες ομογενείς της υποσαχάριας Αφρικής. ‘Οτι, είτε πηγαίνουν στην ομογένεια υπουργοί, πρωθυπουργοί, είτε έρχονται στην Ελλάδα διάφοροι ομογενειακοί παράγοντες και τίθενται επί τάπητος τα προβλήματα, αυτά παραμένουν άλυτα.